Sposób na idealnie kruche ciasto? Banalnie prosty! Plus przepis na pyszne galette z cukinią
Sposób na idealnie kruche ciasto? Banalnie prosty! Plus przepis na pyszne galette z cukinią
Co zrobić, aby kruche ciasto zawsze się udało? Dodać zimnej, a najlepiej zmrożonej wody! Spowoduje ona, że ciasto nie tylko szybko się zagniecie, ale po upieczeniu będzie (zawsze) kruche oraz idealne i do wyrobów słodkich, i do słonych. Koniecznie wypróbujcie takie ciasto z sezonowymi warzywami (czy owocami). A ja mam dzisiaj dla Was przepis na galette z cukinią, świeżymi ziołami i delikatnym serem ricotta.
Galette z cukinią
kruche ciasto:
200 g mąki
100 g masła
łyżeczka soli
2 łyżeczki ziół prowansalskich
50 ml bardzo zimnej wody
farsz:
1 cukinia
2 cebule
100 g sera ricotta
sól, pieprz,
świeży tymianek i oregano,
2 łyżki oliwy
Kruche ciasto: wszystkie składniki na ciasto dokładnie i szybko zagniatamy.
Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Farsz: cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na złoty kolor na oliwie.
Cukinię kroimy w cienkie plastry i dodajemy do cebuli. Dodajemy przyprawy i dusimy kilka minut, aż staną się jędrne.
Ciasto rozwałkowujemy na okrąg, na środek wykładamy farsz i delikatnie zawijamy brzegi do środka. Połowę sera kruszymy na tartę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 35 minut. Po upieczeniu posypujemy resztą sera i świeżymi ziołami.
Smacznego!
Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu
Galette z cukinią