Boloński sos mięsny i makaron – spaghetti bolognese
Makaron z mięsem mielonym czyli popularne na całym świecie spaghetti bolognese to jedno z najłatwiejszych i najlepszych dań kuchni włoskiej.
Makaron z mięsem mielonym czyli popularne na całym świecie spaghetti bolognese to jedno z najłatwiejszych i najlepszych dań kuchni włoskiej.
Sos bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese) to mięsny sos z bolońskim rodowodem. Sekretem jego wyśmienitego smaku jest długi proces gotowania, który może trwać nawet 2-4 godziny. Musimy pamiętać, że Włosi przygotowując ten sos wrzucali do niego wszystkie warzywa, jakie mieli pod ręką, dlatego pomidory nie mogą w nim dominować.
Przepis na makaron z mięsem mielonym – spaghetti bolognese
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti lub tagliatelle (tagiatelle to makaron w kształcie długich wstążek, z którym tradycyjnie podaje się sos boloński),
- 250-300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
- 50 g mortadeli,
- 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 100 g boczku,
- puszka (ok. 400 g) pomidorów krojonych bez skórki lub 400 g świeżych pomidorów
- 1 duża cebula,
- 1 mała marchew,
- 1 średniej wielkości korzeń pietruszki,
- pół małego selera lub kawałek dużego – chodzi o to, żeby było go mniej więcej tyle, co marchewki,
- garść tartego parmezanu,
- pół szklanki bulionu warzywnego lub jogurt naturalny – na wszelki wypadek – do rozcieńczenia sosu,
- sól, pieprz, oregano, bazylia, cukier,
- oliwa.
Czas przygotowania: 150 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
1. Umyj, obierz i pokrój drobno marchew, seler i pietruszkę.
2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oliwie, dodaj warzywa i duś na małym ogniu przez 5 minut dodając sól.
3. Boczek i mortadelę pokrój drobno i dorzuć do warzyw. Zwiększ ogień i podsmażaj wszystko mieszając.
4. Dodaj mięso mielone i wymieszaj, zmniejsz ogień i usmaż mięso, gdy zrobi się brązowe dodaj wino, pieprz i łyżeczkę cukru. Cukier złagodzi kwaśność pomidorów oraz pogłębi smak sosu.
5. Ugotuj makaron w osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą. Polej oliwą, żeby się nie posklejał.
Tradycyjne przepisy włoskie zalecają przed dodaniem pomidorów, wsypanie do sosu szczypty cynamonu oraz mielonego goździka.
6. Jeżeli używasz pomidorów z puszki, wylej zawartość do miseczki i sprawdź czy nie mają fragmentów skórek – są one bardzo uciążliwe podczas jedzenia. Jeżeli świeżych – pamiętaj aby najpierw je sparzyć i obrać ze skórki. Dodaj pomidory do mięsa i warzyw. Wymieszaj, aby wszystko dokładnie się połączyło. Duś pod przykryciem często mieszając przez około 2 godziny. Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj czosnek i zioła.
7. Jeżeli sos jest zbyt gęsty rozcieńcz go bulionem albo jogurtem.
8. Danie podawaj gorące, wierzch posypując parmezanem.
Smacznego!
- Nadszedł sezon dyniowy, a ty nie wiesz, co zrobić z dyni? Zobacz, przepisy na dania z dynią.
- Nie masz pomysłu co ugotować dzieciom i mężowi? Zobacz, wspaniałe przepisy na obiad dla całej rodziny.
- Makaron pełnoziarnisty jest bogatszy w składniki odżywcze od białego makaronu. Spróbuj, 2 przepisy z makaronem razowym.