Reklama

Sałatki zimowe to świetny wybór dla osób, które poszukują jednocześnie lekkiego i pożywnego posiłku. Choć w tym okresie wybór świeżych warzyw jest dość mały, przygotowanie pysznej sałatki wcale nie jest takie trudne. Poniżej znajdziecie 3 przepisy na zimowe sałatki - z ziemniakami, ryżem i kurczakiem oraz ciecierzycą i szpinakiem.

Reklama

Przepis na sałatkę ziemniaczaną

  • 4 duże ziemniaki
  • mały brokuł
  • 100 g sera gorgonzola lub sera feta
  • 2 łyżki jogurtu
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • opcjonalnie: ziarna słonecznika lub dyni

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z brokułem?

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy w kostkę.
  2. Brokuła myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy. Kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki, a cebulę w piórka.
  4. Ziemniaki mieszamy z brokułem, pomidorami i cebulą. Do środka wrzucamy pokruszony ser, jogurt. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy.
  5. Sałatkę można posypać ziarnami słonecznika lub dyni.

Przepis na sałatkę ryżową z kurczakiem

  • 100 g białego ryżu, najlepiej długoziarnistego
  • pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • czerwona papryka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki jogurty
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól i pierz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Jak zrobić sałatkę z ryżem i kurczakiem?

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem i curry. Smażymy na oleju rzepakowym przez około 15 minut.
  3. Paprykę kroimy w kostkę.
  4. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis na sałatkę z ciecierzycą i szpinakiem

  • 500 g ciecierzycy z puszki
  • 100 g liści szpinaku "baby"
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 cebuli
  • pietruszka
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • ząbek czosnku

Jak zrobić sałatkę z ciecierzycą?

  1. Ciecierzycę odsączamy z aquafaby, czyli wody po ciecierzycy.
  2. Szpinak myjemy pod chłodną, bieżącą wodą.
  3. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a cebulę w drobną kostkę.
  4. Do małej miseczki wlewamy oliwę, sok z cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz.
  5. Ciecierzycę mieszamy ze szpinakiem, pomidorami i cebulką.
  6. Całość zalewamy dressingiem i posypujemy posiekaną pietruszką. Całość dokładnie mieszamy.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama