Sałatki z makaronem - tanie i proste przepisy
W sezonie letnim łatwo dostępne, pyszne pomidory, ogórki, brokuły czy bób urozmaicą każdą sałatkę. Podstawą będzie ugotowany makaron i prosty i smaczny dressing.
W sezonie letnim łatwo dostępne, pyszne pomidory, ogórki, brokuły czy bób urozmaicą każdą sałatkę. Podstawą będzie ugotowany makaron i prosty i smaczny dressing. Takie zestawienie jest zdrowe i nie obciąży naszego budżetu. Sprawdź proste przepisy na sałatki z makaronem.
Przepis na sałatkę z makaronem i brokułami
Składniki na sałatkę z makaronem
- 150 gramów krótkiego makaronu (penne, fussili),
- duży brokuł,
- 4 jajka,
- pół jabłka,
- pół puszki groszku konserwowego,
- 2 ogórki konserwowe lub kiszone,
- mała cebula,
- 4 łyżki majonezu,
- sól,
- pieprz.
Czas wykonania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje
Jak przygotować sałatkę z makaronem?
Gotujemy: makaron według przepisu na opakowaniu, brokuł w różyczkach około 10 minut, jajka na twardo i wszystko studzimy. Odsączamy groszek, kroimy warzywa, jabłko i jajka w kostkę, a brokuły na mniejsze kawałki. Łączymy składniki w dużej misce i przyprawiamy majonezem, solą, pieprzem.
Przepis na zdrową sałatkę z makaronem
Składniki na sałatkę makaronem i cukinią
- garść ulubionego krótkiego makaronu,
- garść sałat, które akurat mamy w lodówce: lodowej, endywii, rukoli, szpinaku, drobnej cykorii,
- trochę posiadanej pod ręką zieleniny: ogórek, gotowany bób, szczypiorek,
- cukinia,
- puszka kukurydzy,
- garść pomidorków koktajlowych,
- pestki słonecznika.
Do dressingu potrzebujemy:
- 2 łyżek octu balsamicznego,
- 2 ząbków czosnku,
- łyżki miodu,
- oliwy z oliwek,
- soli,
- pieprzu.
Czas wykonania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Z podanych proporcji wychodzi 1 porcja sałatki
Jak przygotować zdrową sałatkę z makaronem i cukinią?
- Dressing przygotowujemy w słoiku: wlewamy tam ocet, dodajemy drobno posiekany czosnek, miód, przyprawy, oliwę, po czym zakręcamy słoik i po porządnym potrząśnięciu, odstawiamy go na bok.
- Makaron gotujemy al dente i studzimy w dużej misce, do której wrzucamy następnie umytą sałatę, połówki pomidorków i kukurydzę.
- Obsmażamy przez chwilę na patelni z olejem cieniutkie talarki cukinii, a po dodaniu ich do miski z sałatką wykorzystujemy patelnię do zrumienienia ziaren słonecznika.
- Ponownie potrząsamy słoikiem i po połączeniu składników polewamy nim potrawę.