Wiosenna sałatka z botwinki – przepis
Botwina jest smaczna i bardzo zdrowa nie tylko po ugotowaniu, ale także na surowo. Rzadko pojawia się w składzie mieszanek sałat, choć jej delikatny smak może być ich świetnym uzupełnieniem. Można ją łączyć nie tylko z liśćmi i kiełkami, ale także z rabarbarem, serem feta, mozzarellą czy pomidorami. Botwina to idealny składnik wiosennej sałatki – kopalnia wzmacniającego układ krwionośny żelaza, pobudzającego pracę jelit błonnika i zwalczających wolne rodniki antyoksydantów.
Botwina jest smaczna i bardzo zdrowa nie tylko po ugotowaniu, ale także na surowo. Rzadko pojawia się w składzie mieszanek sałat, choć jej delikatny smak może być ich świetnym uzupełnieniem. Można ją łączyć nie tylko z liśćmi i kiełkami, ale także z rabarbarem, serem feta, mozzarellą czy pomidorami. Botwina to idealny składnik wiosennej sałatki – kopalnia wzmacniającego układ krwionośny żelaza, pobudzającego pracę jelit błonnika i zwalczających wolne rodniki antyoksydantów.
Składniki:
- 4 liście sałaty,
- 2 pomidory,
- 2 jajka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- pęczek (ok. 350 g) botwiny,
- 1/2 cytryny,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1/2 pęczka szczypioru,
- pieprz i sól do smaku.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 5 minut
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotuj na twardo, poczekaj aż ostygną i pokrój je w niewielkie kawałki (ósemki lub szesnastki).
2. Botwinkę umyj i osusz, a następnie drobno pokrój łodygi i porwij liście.
3. Skrop botwinkę świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
4. Umyj pomidory i pokrój je w kostkę.
5. Porwij liście sałaty.
6. Posiekaj natkę pietruszki i szczypiorek.
7. Warzywa wsyp do miski, dopraw i wymieszaj, a na koniec dodaj do nich jajka i polej wszystko oliwą z oliwek.
Smacznego!
- Mniszka lekarskiego, czyli mlecza, możesz użyć do sałatek. W ten sposób otrzymasz lekkie i pożywne danie.
- Granat świetnie pasuje do różnorodnych sałatek. Możesz połączyć go z sałatą, serem feta i pomidorami.
- Makaron chow mein nadaje się do sałatki z kurczakiem. Takie danie możesz podać na obiad lub kolację.