Reklama

Botwina jest smaczna i bardzo zdrowa nie tylko po ugotowaniu, ale także na surowo. Rzadko pojawia się w składzie mieszanek sałat, choć jej delikatny smak może być ich świetnym uzupełnieniem. Można ją łączyć nie tylko z liśćmi i kiełkami, ale także z rabarbarem, serem feta, mozzarellą czy pomidorami. Botwina to idealny składnik wiosennej sałatki – kopalnia wzmacniającego układ krwionośny żelaza, pobudzającego pracę jelit błonnika i zwalczających wolne rodniki antyoksydantów.

Reklama

Składniki:

  • 4 liście sałaty,
  • 2 pomidory,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pęczek (ok. 350 g) botwiny,
  • 1/2 cytryny,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1/2 pęczka szczypioru,
  • pieprz i sól do smaku.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 5 minut

Sposób przygotowania:

1. Jajka ugotuj na twardo, poczekaj aż ostygną i pokrój je w niewielkie kawałki (ósemki lub szesnastki).

2. Botwinkę umyj i osusz, a następnie drobno pokrój łodygi i porwij liście.

3. Skrop botwinkę świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

4. Umyj pomidory i pokrój je w kostkę.

5. Porwij liście sałaty.

6. Posiekaj natkę pietruszki i szczypiorek.

7. Warzywa wsyp do miski, dopraw i wymieszaj, a na koniec dodaj do nich jajka i polej wszystko oliwą z oliwek.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama