Rzodkiewka – właściwości odżywcze i przepisy na smakołyki z nowalijek: pesto, wegański twarożek oraz surówkę
Rzodkiewka to lekkostrawne i niskokaloryczne (100 g to niecałe 15 kcal) warzywo, które znakomicie zaostrza smak potraw oraz jest pyszne jako samodzielna przekąska. Najsmaczniejsza jest w sezonie, czyli późną wiosną i latem. Rzodkiewka pomaga w walce z trądzikiem, zbędnymi kilogramami oraz jest naturalnym antybiotykiem.
Rzodkiewka to lekkostrawne i niskokaloryczne (100 g to niecałe 15 kcal) warzywo, które znakomicie zaostrza smak potraw oraz jest pyszne jako samodzielna przekąska. Najsmaczniejsza jest w sezonie, czyli późną wiosną i latem. Rzodkiewka pomaga w walce z trądzikiem, zbędnymi kilogramami oraz jest naturalnym antybiotykiem.
Kupując rzodkiewkę, należy zwrócić uwagę również na liście. Muszą być jędrne i młode – czyli jasno zielone. Grube, zażółcone (żółte plamki mogą świadczyć o dużej zawartości pestycydów) oraz zwiędłe listki są gorzkie w smaku. Najlepiej kupować warzywo ze sprawdzonych, ekologicznych źródeł.
Właściwości zdrowotne rzodkiewki
Rzodkiewka występuje w rozmaitych odmianach. Najpopularniejsza jest czerwono-różowa, ale są też rzodkiewki czarne oraz białe (białe na zewnątrz a różowe w środku). Mogą różnić się jedynie wielkością czy kolorem – skład i wartości odżywcze pozostają te same.
Zawarte w rzodkiewce witaminy z grupy B, witamina A i niacyna (czyli wit. PP lub B3) oraz minerały: potas, sód, wapń, magnez, żelazo sprawiają, że jest to warzywo, które powinno znaleźć się w jadłospisie każdej osoby, która boryka się z takimi problemami, jak:
- spowolniony metabolizm i nadwaga,
- anemia,
- nadciśnienie,
- schorzenia wątroby,
- osłabione włosy, skóra i łamliwe paznokcie,
- trądzik.
Dzięki właściwościom moczopędnym, rzodkiewka przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu oraz usuwanie piasku nerkowego. Działa również przeciwzapalnie i jest naturalnym antybiotykiem.
Przepis na pesto z liści rzodkiewki
Składniki:
listki z 3 pęczków rzodkiewek,
- 7 łyżek oleju rzepakowego np. tłoczonego na zimno,
- 1/3 szklanki wody,
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
- 5 łyżek łuskanych ziaren słonecznika,
- szczypta czarnego pieprzu lub sproszkowanego chili.
Czas przygotowania: około 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Odetnij liście od rzodkiewkowych bulw i umyj je pod bieżącą wodą. Umieść liście w misce lub kielichu blendera i dodaj wszystkie pozostałe składniki.
- Zblenduj całość na jednolitą masę – jeżeli jest za gęsta, dolej odrobinę wody.
Przygotowane w ten sposób pesto najlepiej smakuje z makaronem oraz jako zimny sos do sałatek. Możesz je przechowywać w lodówce przez około 3 dni.
Przepis na wegański twarożek z rzodkiewką
Składniki:
- 1 kostka naturalnego tofu,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- pół łyżeczki soli czarnej Kala Namak,
- garść posiekanego drobno szczypiorku i koperku,
- 1-2 świeże ogórki gruntowe.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj rzodkiewki i wyszoruj ogórki (nie obieraj ze skórki), zetrzyj warzywa na tarce o średnich oczkach.
- Rozdrobnij tofu widelcem, dodaj sól, szczypior, koper, starte warzywa i wymieszaj wszystko dokładnie.
Przygotowany w ten sposób twarożek – dzięki zawartości czarnej soli - ma mocno jajeczny smak i jest idealny jako dip lub smarowidło do kanapek.
Przepis na surówkę z rzodkiewki
Składniki:
- 2 duże pęczki rzodkiewki wraz z liśćmi,
- sok z połowy cytryny,
- pół łyżeczki soli,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki oleju z pestek winogron,
- 1 pokrojona w piórka szalotka,
- 1 soczyste jabłko.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wyszoruj rzodkiewkę i liście. Bulwy zetrzyj na tarce, a liście drobno posiekaj.
- Obierz jabłko i zetrzyj je na tarce.
- Połącz wszystkie składniki w dużej misce i dokładnie wymieszaj.
- Wstaw do lodówki na około 15 minut.
Surówka z rzodkiewki wyśmienicie smakuje jako dodatek do awokado oraz pysznie komponuje się z daniami mącznymi. np. kopytkami i makaronami.