Reklama

Rzodkiewka to lekkostrawne i niskokaloryczne (100 g to niecałe 15 kcal) warzywo, które znakomicie zaostrza smak potraw oraz jest pyszne jako samodzielna przekąska. Najsmaczniejsza jest w sezonie, czyli późną wiosną i latem. Rzodkiewka pomaga w walce z trądzikiem, zbędnymi kilogramami oraz jest naturalnym antybiotykiem.

Reklama

Kupując rzodkiewkę, należy zwrócić uwagę również na liście. Muszą być jędrne i młode – czyli jasno zielone. Grube, zażółcone (żółte plamki mogą świadczyć o dużej zawartości pestycydów) oraz zwiędłe listki są gorzkie w smaku. Najlepiej kupować warzywo ze sprawdzonych, ekologicznych źródeł.

Właściwości zdrowotne rzodkiewki

Rzodkiewka występuje w rozmaitych odmianach. Najpopularniejsza jest czerwono-różowa, ale są też rzodkiewki czarne oraz białe (białe na zewnątrz a różowe w środku). Mogą różnić się jedynie wielkością czy kolorem – skład i wartości odżywcze pozostają te same.

Zawarte w rzodkiewce witaminy z grupy B, witamina A i niacyna (czyli wit. PP lub B3) oraz minerały: potas, sód, wapń, magnez, żelazo sprawiają, że jest to warzywo, które powinno znaleźć się w jadłospisie każdej osoby, która boryka się z takimi problemami, jak:

  • spowolniony metabolizm i nadwaga,
  • anemia,
  • nadciśnienie,
  • schorzenia wątroby,
  • osłabione włosy, skóra i łamliwe paznokcie,
  • trądzik.

Dzięki właściwościom moczopędnym, rzodkiewka przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu oraz usuwanie piasku nerkowego. Działa również przeciwzapalnie i jest naturalnym antybiotykiem.

Przepis na pesto z liści rzodkiewki

Składniki:

listki z 3 pęczków rzodkiewek,

  • 7 łyżek oleju rzepakowego np. tłoczonego na zimno,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
  • 5 łyżek łuskanych ziaren słonecznika,
  • szczypta czarnego pieprzu lub sproszkowanego chili.

Czas przygotowania: około 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Odetnij liście od rzodkiewkowych bulw i umyj je pod bieżącą wodą. Umieść liście w misce lub kielichu blendera i dodaj wszystkie pozostałe składniki.
  • Zblenduj całość na jednolitą masę – jeżeli jest za gęsta, dolej odrobinę wody.

Przygotowane w ten sposób pesto najlepiej smakuje z makaronem oraz jako zimny sos do sałatek. Możesz je przechowywać w lodówce przez około 3 dni.

Przepis na wegański twarożek z rzodkiewką

Składniki:

  • 1 kostka naturalnego tofu,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • pół łyżeczki soli czarnej Kala Namak,
  • garść posiekanego drobno szczypiorku i koperku,
  • 1-2 świeże ogórki gruntowe.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj rzodkiewki i wyszoruj ogórki (nie obieraj ze skórki), zetrzyj warzywa na tarce o średnich oczkach.
  • Rozdrobnij tofu widelcem, dodaj sól, szczypior, koper, starte warzywa i wymieszaj wszystko dokładnie.

Przygotowany w ten sposób twarożek – dzięki zawartości czarnej soli - ma mocno jajeczny smak i jest idealny jako dip lub smarowidło do kanapek.

Przepis na surówkę z rzodkiewki

Składniki:

  • 2 duże pęczki rzodkiewki wraz z liśćmi,
  • sok z połowy cytryny,
  • pół łyżeczki soli,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 1 pokrojona w piórka szalotka,
  • 1 soczyste jabłko.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wyszoruj rzodkiewkę i liście. Bulwy zetrzyj na tarce, a liście drobno posiekaj.
  • Obierz jabłko i zetrzyj je na tarce.
  • Połącz wszystkie składniki w dużej misce i dokładnie wymieszaj.
  • Wstaw do lodówki na około 15 minut.

Reklama

Surówka z rzodkiewki wyśmienicie smakuje jako dodatek do awokado oraz pysznie komponuje się z daniami mącznymi. np. kopytkami i makaronami.

Reklama
Reklama
Reklama