Przepis na rybę i naleśniki à la quesadilla z serem pleśniowym
W daniach rybnych warto zapiec niebieski ser pleśniowy w sosie na bazie pora i śmietany.
Doskonale sprawdzi się tu również posiekana trawa cytrynowa, plasterki limonki lub słodki sos chili.
W daniach rybnych warto zapiec niebieski ser pleśniowy w sosie na bazie pora i śmietany.
Doskonale sprawdzi się tu również posiekana trawa cytrynowa, plasterki limonki lub słodki sos chili.
Pokochaj ser pleśniowy dodawany do dań na ciepło. Pieczenie wydobywa z niego nowy smak, a ser zyskuje nową konsystencję, oblepiając mięso lub rybę kremową warstewką.
Przepis na zapiekaną rybę z porem i serem pleśniowym niebieskim
Rada: wzbogać smak smażonej ryby, dodając do niej lekko słodki sok z pomarańczy lub garść suszonej żurawiny.
Składniki (na 2 duże porcje):
- 400 gramów filetów z białej ryby w grubszych kawałkach (dorsz, miruna, sola),
- 100 gramów sera z niebieską pleśnią,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 400 gramów śmietany 18%,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- kilka łyżek oleju,
- 1 jajko,
- kilka łyżek mąki,
- pół pęczka koperku,
- pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego lub cytrynowego,
- odrobina soli,
- szczypta cukru.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej na patelni i duś przez 10 minut cebulę pokrojoną w piórka i krążki porów.
- Umyj filety rybne, osusz, zamocz w soku z cytryny i obtocz w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz w mące.
- Podsmaż rybę po kilka minut z każdej strony na gorącym oleju.
- Gdy pory zmiękną, wlej na patelnię śmietanę, dodaj posiekany drobno koperek, zioła prowansalskie, szczyptę soli, cukru i pieprzu.
- Duś sos kilka minut, często mieszając i wkrusz do niego ser pleśniowy.
- Ułóż filety rybne w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200° Celsjusza przez 15-20 minut.
- Podawaj z brązowym ryżem i surówką, np. z tartej marchewki, rodzynek i cynamonu.
Przepis na naleśniki z kurczakiem à la quesadilla z serem pleśniowym
Oryginalną meksykańską quesadillę robi się z kukurydzianych tortilli. Można je z powodzeniem zastąpić naleśnikami z tradycyjnego ciasta i jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno. W przeciwieństwie do placków kukurydzianych naleśniki z farszem nie robią się gumowate i smakują równie dobrze ostudzone.
Składniki (na 2 porcje):
- 4 naleśniki,
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- 200 gramów twardego sera żółtego,
- 100 gramów sera pleśniowego,
- kilka łyżek oleju do smażenia,
- 2 łyżki słodkiego sosu chili,
- garść listków świeżych ziół (bazylia, kolendra, natka pietruszki),
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: około 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka oczyść z błonek i krwi i umyj pod bieżącą wodą.
- Pokrój ją w jednocentymetrowe kostki lub niewielkie paski, posyp solą i oprósz pieprzem.
- Rozgrzej olej na patelni i usmaż kurczaka na złoto z obu stron.
- W trakcie studzenia mięsa usmaż na tej samej patelni pokrojoną w piórka cebulę i paski papryki.
- Zetrzyj ser żółty na tarce i posiekaj zioła.
- Rozłóż naleśnik, posyp go obficie serem żółtym i kawałkami sera pleśniowego, poukładaj kawałki kurczaka, usmażone cebulę i paprykę.
- Posyp wszystko ziołami, pieprzem, skrop sosem chili i dodaj jeszcze trochę sera.
- Przykryj drugim naleśnikiem i ostrożnie przenieś je na patelnię z rozgrzanym olejem.
- Podgrzewaj przez kilka minut do zrumienienia naleśnika i rozpuszczenia sera i delikatnie przekręć na drugą stronę.
- Po kolejnych kilku minutach zsuń ostrożnie quesadillę na deskę do krojenia.
- Pokrój ją ostrym nożem na 6 lub 8 kawałków (uważaj, żeby się nie poparzyć).
- Podawaj z warzywnymi dipami do moczenia chrupiących kawałków quesadilli i cząstkami limonki.
- Lubisz nowe smaki? Zobacz, jak zrobić ser feta marynowany w słoiku.
- Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na farsz do naleśników na słono.
- Masz ochotę na wykwintne danie? Poznaj przepisy na obiad z serem pleśniowym niebieskim.