Reklama

W daniach rybnych warto zapiec niebieski ser pleśniowy w sosie na bazie pora i śmietany.

Reklama

Doskonale sprawdzi się tu również posiekana trawa cytrynowa, plasterki limonki lub słodki sos chili.

Pokochaj ser pleśniowy dodawany do dań na ciepło. Pieczenie wydobywa z niego nowy smak, a ser zyskuje nową konsystencję, oblepiając mięso lub rybę kremową warstewką.

Przepis na zapiekaną rybę z porem i serem pleśniowym niebieskim

Rada: wzbogać smak smażonej ryby, dodając do niej lekko słodki sok z pomarańczy lub garść suszonej żurawiny.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 400 gramów filetów z białej ryby w grubszych kawałkach (dorsz, miruna, sola),
  • 100 gramów sera z niebieską pleśnią,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 400 gramów śmietany 18%,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • kilka łyżek oleju,
  • 1 jajko,
  • kilka łyżek mąki,
  • pół pęczka koperku,
  • pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego lub cytrynowego,
  • odrobina soli,
  • szczypta cukru.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej olej na patelni i duś przez 10 minut cebulę pokrojoną w piórka i krążki porów.
  • Umyj filety rybne, osusz, zamocz w soku z cytryny i obtocz w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz w mące.
  • Podsmaż rybę po kilka minut z każdej strony na gorącym oleju.
  • Gdy pory zmiękną, wlej na patelnię śmietanę, dodaj posiekany drobno koperek, zioła prowansalskie, szczyptę soli, cukru i pieprzu.
  • Duś sos kilka minut, często mieszając i wkrusz do niego ser pleśniowy.
  • Ułóż filety rybne w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200° Celsjusza przez 15-20 minut.
  • Podawaj z brązowym ryżem i surówką, np. z tartej marchewki, rodzynek i cynamonu.

Przepis na naleśniki z kurczakiem à la quesadilla z serem pleśniowym

Oryginalną meksykańską quesadillę robi się z kukurydzianych tortilli. Można je z powodzeniem zastąpić naleśnikami z tradycyjnego ciasta i jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno. W przeciwieństwie do placków kukurydzianych naleśniki z farszem nie robią się gumowate i smakują równie dobrze ostudzone.

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 naleśniki,
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 200 gramów twardego sera żółtego,
  • 100 gramów sera pleśniowego,
  • kilka łyżek oleju do smażenia,
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili,
  • garść listków świeżych ziół (bazylia, kolendra, natka pietruszki),
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: około 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

Reklama
  • Pierś z kurczaka oczyść z błonek i krwi i umyj pod bieżącą wodą.
  • Pokrój ją w jednocentymetrowe kostki lub niewielkie paski, posyp solą i oprósz pieprzem.
  • Rozgrzej olej na patelni i usmaż kurczaka na złoto z obu stron.
  • W trakcie studzenia mięsa usmaż na tej samej patelni pokrojoną w piórka cebulę i paski papryki.
  • Zetrzyj ser żółty na tarce i posiekaj zioła.
  • Rozłóż naleśnik, posyp go obficie serem żółtym i kawałkami sera pleśniowego, poukładaj kawałki kurczaka, usmażone cebulę i paprykę.
  • Posyp wszystko ziołami, pieprzem, skrop sosem chili i dodaj jeszcze trochę sera.
  • Przykryj drugim naleśnikiem i ostrożnie przenieś je na patelnię z rozgrzanym olejem.
  • Podgrzewaj przez kilka minut do zrumienienia naleśnika i rozpuszczenia sera i delikatnie przekręć na drugą stronę.
  • Po kolejnych kilku minutach zsuń ostrożnie quesadillę na deskę do krojenia.
  • Pokrój ją ostrym nożem na 6 lub 8 kawałków (uważaj, żeby się nie poparzyć).
  • Podawaj z warzywnymi dipami do moczenia chrupiących kawałków quesadilli i cząstkami limonki.

  • Lubisz nowe smaki? Zobacz, jak zrobić ser feta marynowany w słoiku.
  • Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na farsz do naleśników na słono.
  • Masz ochotę na wykwintne danie? Poznaj przepisy na obiad z serem pleśniowym niebieskim.
Reklama
Reklama
Reklama