Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Przepisy na żeberka z grilla
© Mara Zemgaliete/Adobe Stock
Styl życia

Żeberka na grilla. Jak przyrządzić grillowane żeberka, by wszystkim smakowały?

W trakcie sezonu grillowego szukamy coraz to nowych przepisów na przepyszne dania. Żeberka z grilla będą fantastycznym urozmaiceniem. Żeberka grillowane wyglądają efektownie i równie dobrze smakują. Jakie są przepisy na żeberka z grilla?

W trakcie sezonu grillowego szukamy coraz to nowych przepisów na przepyszne dania. Żeberka z grilla będą fantastycznym urozmaiceniem. Żeberka grillowane wyglądają efektownie i równie dobrze smakują. Jakie są przepisy na żeberka z grilla?

 

Żeberka z grilla są fenomenalnym daniem na rodzinne lub towarzyskie spotkania. Część osób nie wyobraża sobie grillowania bez tego mięsa. Danie to wcale nie musi być trudne i czasochłonne. W zależności od tego, jakie są nasze preferencje smakowe, przepis na żeberka z grilla może być mniej lub bardziej skomplikowany. Mogą się pojawić na stole podczas codziennych posiłków i wystawnych przyjęć. Jak przygotować żeberka na grilla, żeby były miękkie i soczyste? Jak przygotować grillowane żeberka, by zasmakowały wszystkim?

Dlaczego zrobić żeberka grillowane?

Żeberka z grilla mają tę zaletę, że są ciekawszą propozycją niż tradycyjne kiełbaski. Poza tym wyglądają dużo bardziej wykwintnie. Mało tego, wcale nie muszą być bardzo trudne i czasochłonne, choć na takie wyglądają. Zwłaszcza jeśli na talerzu fantazyjnie ułożymy nie tylko żeberka z grilla, lecz także kolorowe dodatki. Często wystarczy odpowiednia marynata do żeberek z grilla, by wszystkim zasmakowały i momentalnie znikały z talerzy. Nikt nawet nie pomyśli, że zrobienie dania zajęło tak mało czasu. Żeberka nadają się na grill opalany węglem drzewnym, grill elektryczny i gazowy. Można je również upiec w piekarniku. Dobrze przygotowane grillowane żeberka będą charakteryzowały się lekko chrupiącą skórką. Samo mięso powinno być soczyste, miękkie i odchodzić od kości.

Żeberka na grilla – przepis podstawowy

Żeby zrobić szybko żeberka na grilla, przygotowujemy około 2 kg żeberek z kością, które myjemy i kroimy na mniejsze porcje. Szykujemy mieszankę przypraw - możemy kupić gotową przyprawę do żeberek na grilla lub zrobić swój własny zestaw. Ciekawą propozycją jest połączenie:

  • 3 łyżek cukru,
  • 3 łyżek wędzonej papryki,
  • 1 niepełnej łyżki soli,
  • 1 łyżeczki pieprzu i rozgniecionej gorczycy,
  • 1 łyżki granulowanego czosnku,
  • ¼ szklanki oleju,
  • pół szklanki pikantnego keczupu.

 

Zanim żeberka damy na grill, dokładnie pokrywamy je przygotowaną marynatą i na co najmniej 12 godzin odstawiamy do lodówki, żeby mięso przeszło jej aromatem. Jeśli mięso jest cienkie, żeberka na grillu smażymy około 15 minut z każdej strony. Przy grubszych żeberkach czas ten będzie trochę dłuższy.

Żeberka z grilla – marynata

Powyższa propozycja marynaty nie jest jedyną, jaką można przygotować do żeberek z grilla. Oto przykład marynaty, którą można wykorzystać również do innych mięs. Karkówka i boczek będą z nią smakowały tak samo dobrze, jak żeberka na grilla. Jest ona łatwa w wykonaniu, ale - podobnie jak w przypadku każdej innej marynaty - nie można zapominać o tym, że mięso powinno być marynowane co najmniej kilkanaście godzin, najlepiej całą noc. Żeberka na grilla w marynacie będą miały jeszcze lepszy smak. Aby ją wykonać potrzeba:

  • 6 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku,
  • pół łyżeczki majeranku, lubczyku i pieprzu,
  • 1 łyżki słodkiej papryki,
  • 1,5 łyżki soli,
  • łyżeczki chili,
  • 4 łyżek ketchupu,
  • łyżki musztardy,
  • po szklance oleju i wytrawnego czerwonego wina.

 

Następnie można przygotować żeberka z grilla w oparciu o powyższy przepis.

Żeberka na grilla w miodzie

Wiele osób nie może się przekonać do smaku tego mięsa, póki nie spróbuje żeberek na grilla w miodzie, które przekonają do siebie każdego. Opłukujemy, osuszamy i dzielimy na cztery porcje kilogram żeberek. Następnie przygotowujemy marynatę. Mieszamy 2 łyżki miodu i oleju, z jedną drobno pokrojoną cebulą i sokiem z połówki cytryny. Do tego dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Żeberka przygotowane na grilla dokładnie smarujemy marynatą i wkładamy na co najmniej kilka godzin do lodówki. Przy czym im dłużej będą się marynowały, tym będą smaczniejsze. Chcąc mieć gwarancję, że żeberka z grilla zachowają swój unikalny smak i soczystość, przed tym jak zostaną położone na ruszcie możemy je obgotować w wodzie z solą. Jeśli natomiast zależy nam, by żeberka z grilla były szybko gotowe, można je podpiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie do pieczenia.

Żeberka z grilla w coli

Polecane do wypróbowania są też żeberka na grilla w marynacie z coli. Pomijając skład marynaty, postępowanie podczas grillowania wygląda dokładnie tak samo. Przed tym jak żeberka trafią na grilla, smaruje się je marynatą i wsadza na kilka lub kilkanaście godzin do lodówki. Jak zrobić samą marynatę do żeberek z grilla? Kroimy cebulę w drobną kostkę, a do niej dodajemy 3 łyżki soku z cytryny, po 1 łyżce miodu i oliwy, sól, pieprz. Wszystkie składniki mieszamy ze szklanką coli.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Przepisy na karkówkę z grilla
© fahrwasser/Adobe Stock
Styl życia
Karkówka z grilla - sekret smaku tkwi w marynacie
Karkówka z grilla to typowy posiłek podczas obiadów na świeżym powietrzu, zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim. Aby urozmaicić to danie, odpowiednia będzie oryginalna marynata do karkówki na grilla.

Karkówka z grilla to typowy posiłek podczas obiadów na świeżym powietrzu, zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim. Aby urozmaicić to danie, odpowiednia będzie oryginalna marynata do karkówki na grilla.   Mięso samo w sobie po grillowaniu może być suche i twarde. Dlatego tak ważne jest wcześniejsze przygotowanie go w marynacie. Marynata to mieszanka różnych aromatycznych produktów (najczęściej ziół) z tłuszczem, który pozwala przeniknąć smakom w głąb mięsa. Dzięki temu zamarynowana karkówka nie tylko zyskuje nowy smak, ale także jest bardziej soczysta, nie wysusza się w trakcie obróbki cieplnej. Warto pamiętać o tym, że marynowane mięso powinno być przechowywane w lodówce, co pozwoli zachować jego świeżość i zahamuje rozwój bakterii. Karkówka w marynacie może być przechowywana nawet 48 godzin przed grillowaniem, chociaż najczęściej zaleca się 12-24 godziny. Jeśli do grilla pozostało tylko kilka godzin, również warto zamarynować mięso, ponieważ przez ten czas aromaty zdążą poprawić jakość smaku. Marynata do karkówki na grilla Jeśli ktoś zastanawia się, jak zamarynować karkówkę na grilla , nie ma w tym nic skomplikowanego. Należy przyrządzić marynatę według jednego z przepisów, natrzeć nią mięso, a następnie odłożyć do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin - karkówka na grilla spokojnie może poczekać w marynacie nawet dobę.   W przygotowaniu karkówki z grilla ważny jest też sam grill - warto pamiętać, że temperatura w grillu jest zmienna. Grillowanie karkówki należy rozpocząć, kiedy węgiel i brykiet są dobrze rozżarzone - pojawia się wtedy na ich powierzchni biały popiół. Nie należy umieszczać rusztu bardzo blisko węgla, ponieważ wtedy wysoka temperatura zwęgli mięso na zewnątrz,...

Grillowane żeberka z przyprawami.
©ruslan_100/Fotolia
Styl życia
Grillowane żeberka wieprzowe – przepis na marynatę miodową i sposób grillowania
Jednym z rodzajów mięs najczęściej wybieranych na grilla są żeberka. Jeśli wcześniej ugotuje się je, a dopiero potem zamarynuje, po zdjęciu z grilla będą soczyste, kruche i delikatne, a przy tym mniej kaloryczne niż żeberka od razu po zamarynowaniu położone na ruszt.

Jednym z rodzajów mięs najczęściej wybieranych na grilla są żeberka. Jeśli wcześniej ugotuje się je, a dopiero potem zamarynuje, po zdjęciu z grilla będą soczyste, kruche i delikatne, a przy tym mniej kaloryczne niż żeberka od razu po zamarynowaniu położone na ruszt.   Najlepiej wybrać żeberka, na których będzie znajdowało się dużo mięsa. Poniższy przepis zawiera proporcje wystarczające do przygotowania 1,5-2 kg żeberek. Gotowanie żeberek przed grillowaniem Przyprawy do gotowania żeberek: 5 liści laurowych, 8 ziarenek ziela angielskiego, łyżeczka suszonego tymianku , łyżeczka suszonego majeranku, łyżeczka suszonego lubczyku , łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 2 łyżeczki soli. Sposób gotowania żeberek przed grillowaniem Żeberka należy włożyć go dużego garnka i zalać wodą. Woda (ok. 2-3 litry) powinna dokładnie zakryć żeberka . Następnie należy wrzucić do garnka przyprawy i gotować mięso pod przykryciem przez ok. godzinę. Marynata miodowa do żeberek Po ugotowaniu, żeberka należy ostudzić. Kiedy mięso będzie stygło, można przygotować marynatę.   Składniki na marynatę miodową: 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki octu balsamicznego, łyżka ostrej musztardy, 3 łyżki miodu (najlepiej gryczanego), 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki soli, łyżeczka słodkiej papryki.   Sposób przygotowania marynaty miodowej do żeberek: Oliwę, musztardę i ocet należy wymieszać z miodem, dodać posiekany czosnek, sól i słodką paprykę. Wszystkie składniki należy wymieszać, a następnie zalać nimi mięso i odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce. Jak grillować żeberka wieprzowe Żeberka należy ułożyć na grillu i piec do momentu, kiedy się przyrumienią, czyli ok. 10 minut. Żeberka można podawać z grillowanymi warzywami: ziemniakami,...

marynowany kurczak na blasze do grillowania
© irina/Adobe Stock
Styl życia
Marynata do kurczaka z grilla. Jak ją przygotować i jak długo marynować mięso?
Grillowany kurczak to mięso aromatyczne i miękkie, zwłaszcza jeśli wcześniej było marynowane. Marynata do kurczaka na grilla może powstać na bazie wielu składników, a każdy lubiący grillowane mięso znajdzie nutę smakową, która będzie mu odpowiadać. Poznajmy przykładowe marynaty do kurczaka z grilla i zachwyćmy bliskich niepowtarzalnym smakiem.

Grillowany kurczak to mięso aromatyczne i miękkie, zwłaszcza jeśli wcześniej było marynowane. Marynata do kurczaka na grilla może powstać na bazie wielu składników, a każdy lubiący grillowane mięso znajdzie nutę smakową, która będzie mu odpowiadać. Poznajmy przykładowe marynaty do kurczaka z grilla i zachwyćmy bliskich niepowtarzalnym smakiem.   Każde mięso wymaga nieco innego podejścia w trakcie obróbki termicznej i zastosowania innych przypraw. Marynata do kurczaka na grilla będzie inna niż do wieprzowiny czy wołowiny. Chcąc cieszyć się pysznym mięsem, nie wolno zapominać, że na smak ma wpływ jakość mięsa, sposób przygotowania i czas grillowania . Marynata do kurczaka z grilla może przyczynić się do tego, że danie wszystkim zasmakuje, pod warunkiem że pamiętamy o tym, jak należy przygotowywać drób. Marynata do kurczaka z grilla a właściwości drobiu Drób jest szybki w przygotowaniu. Jednak jeśli chodzi o kurczaka, potrzeba więcej wyczucia. Niezależnie od tego, jaką przygotujemy marynatę do kurczaka na grilla, skórka może łatwo się przypalić, a tego trzeba unikać. Najbardziej poleca się, by kurczaka piec z zastosowaniem metody pośredniej, co oznacza przesuwanie go w miejsca o różnej temperaturze lub użycie obracającego się rożna. Dlaczego warto przygotować marynatę do kurczaka z grilla? Marynata do piersi z kurczaka na grilla nie jest obowiązkowa, podobnie jak w przypadku innych mięs. Jednak bez niej nie możemy oczekiwać, że nasze jedzenie będzie wybitnie smaczne. Dopiero marynata do kurczaka z grilla sprawi, że mięso będzie soczyste, wyjątkowo aromatyczne i miękkie . Jednak musimy pamiętać, że wskazane jest, by marynowanie odbywało się nawet dzień wcześniej. Jest to niezbędne, kiedy chcemy, by aromat ziół i przypraw przeniknął do wnętrza mięsa. Marynata do kurczaka na...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner