Przepisy na szaszłyki z grilla
© fortyforks/Adobe Stock
Styl życia

Jak zrobić szaszłyki na grilla?

Szaszłyki z grilla są propozycją dla dzieci i dorosłych, dla wegetarian i lubiących mięso. Przepis na szaszłyki z grilla może czerpać z różnych składników, a spośród nich każdy wybierze kompozycję, która spełni jego smakowe oczekiwania. Jak zrobić szaszłyki na grilla, by były smaczne? Szaszłyki warzywne, z kurczakiem, z owocami – sprawdźmy, jakie są możliwości!

Szaszłyki z grilla są propozycją dla dzieci i dorosłych, dla wegetarian i lubiących mięso. Przepis na szaszłyki z grilla może czerpać z różnych składników, a spośród nich każdy wybierze kompozycję, która spełni jego smakowe oczekiwania. Jak zrobić szaszłyki na grilla, by były smaczne? Szaszłyki warzywne, z kurczakiem, z owocami – sprawdźmy, jakie są możliwości!

 

Szaszłyki na grilla obok kiełbasek i mięs są najczęściej przygotowywaną grillową potrawą. Mogą przybrać różną postać, a każdy z nas może dowolnie komponować ich składniki. I tak możemy przygotować szaszłyki z grilla z kurczakiem, z warzywami lub szaszłyki owocowe. W czym tkwi ich sekret? Jak zrobić szaszłyki na grilla, by były pyszne?

Szaszłyki z grilla – dlaczego je tak lubimy?

Początków szaszłyków z grilla powinniśmy szukać w Azji. Chociaż do ich przygotowania najczęściej wykorzystujemy drób, tradycyjne szaszłyki na grilla są zrobione z mięsa wołowego, wieprzowego lub jagnięcego. Za każdym razem szaszłyki z grilla będą różniły się smakiem i aromatem – nawet jeśli będą wykonane z tych samych produktów. Dzieje się tak za sprawą marynat i odpowiedniej proporcji przypraw.

 

Szaszłyki szykowane na grill pozwalają na tak nieograniczone kombinacje, że każdy może skomponować swój zestaw w sposób unikatowy, ze składnikami, które lubi najbardziej. Dzieci chętnie sięgną po szaszłyki z grilla na słodko, a dorośli po szaszłyki warzywne lub mięsne. Szaszłyki z grilla zachęcają do eksperymentowania ze smakami i oryginalnymi połączeniami. Jednak jeśli nie jesteśmy przekonani, co powinno się znaleźć w naszym daniu i nie mamy kulinarnego zacięcia, możemy zdecydować się na któryś z popularnych przepisów.

Grill – co dodać do szaszłyków?

Szaszłyki z grilla powinny być kolorowe. Jeśli decydujemy się na warzywa, warto sięgnąć po cukinię, paprykę, ziemniaki i pieczarki. Jeśli lubimy słodsze nuty smakowe, można wykorzystać figi lub ananasy. Dzieci będą zachwycone, jeśli na ich talerzu pojawią się nie szaszłyki warzywne z grilla, a owocowe szaszłyki z piankami. Wystarczy naprzemiennie z piankami nadziewać na patyczki takie owoce jak banany, kiwi, jabłka, winogrona. O kolory warto też zadbać, kiedy robimy szaszłyki z kurczaka na grilla. Dotyczy to też innych mięs. Większość przepisów uwzględnia to, by kawałki mięsa były na zmianę układane z warzywami.

Szaszłyki na grilla – marynata

Wiele szaszłyków na grill ma w swoim składzie mięso. Jeśli chcemy, by było ono miękkie i soczyste, musimy pomyśleć o tym wcześniej, bo powinno odpowiednio długo poleżeć w marynacie. Aby spełniła ona swoje zadanie, mięso powinno się marynować co najmniej kilkanaście godzin, poza tym warto je ponakłuwać. Chociaż nie jest ona obowiązkowa, dzięki niej mięso nabierze dodatkowych aromatów. Receptur na marynaty jest wiele – przykładowo, klasyczna marynata do szaszłyków na grilla z boczkiem to połączenie oleju, sosu sojowego, czosnku, papryki i miodu.

Jak zrobić szaszłyki na grilla?

Aby szaszłyki z grilla były smaczne, oprócz marynaty ważny jest sposób ich grillowania. Nigdy nie powinno się ich kłaść bezpośrednio na ruszcie. Szaszłyki na grilla należy ułożyć na tacce aluminiowej lub każdy osobno owinąć w folię. Bezpośrednio przed grillowaniem szaszłyki trzeba posmarować oliwą. Jeśli szaszłyki warzywne przed położeniem na grilla nie były niczym przyprawione, można je dodatkowo oprószyć solą i pieprzem.

Szaszłyki na grilla – przepis

Aby przygotować szaszłyki drobiowe z grilla trzeba pokroić na niewielkie kawałki fileta z kurczaka. Następnie zanurzyć go w marynacie. Zrobimy ją poprzez wymieszanie łyżki octu, oliwy i przyprawy do grilla. Do mieszanki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szaszłyki na grilla w tej marynacie będą miały lekko czosnkowy aromat. Zamarynowane mięso może być włożone do lodówki nawet dzień wcześniej. Rozgrzewając grill szykujemy resztę składników na szaszłyki. Kroimy paprykę żółtą, zieloną i czerwoną, cebulę czerwoną i białą oraz cukinię. Naprzemiennie nabijamy na patyk warzywa i mięso.

 

Przepis na szaszłyki z grilla może być również wegetariański. Po szaszłyki warzywne z grilla chętnie jednak sięgną nie tylko jarosze, ale również dzieci i osoby lubiące mięso, pod warunkiem, że danie będzie odpowiednio przyprawione. Dobre szaszłyki na grilla w podstawowej wersji zawierają żółtą, czerwoną i zieloną paprykę, cukinię, białą i czerwoną cebulę, pieczarki i pomidorki koktajlowe. Pomimo tego, że nie występuje tutaj mięso, też stosujemy marynatę. W proporcji 3:1 mieszamy sos sojowy, oliwę oraz ocet, dodajemy sól, pieprz i ulubione zioła. Zanim położymy szaszłyki na grilla, dokładnie moczymy je w marynacie.

Warzywa ułożone na ruszcie.
© irinagrigorii/Adobe Stock
Styl życia
Wegański i wegetariański grill - co wrzucić na ruszt?
Wegański i wegetariański grill - co wrzucić na ruszt?

Maj to początek sezonu grillowego - długich wieczorów z bliskimi i pysznego jedzenia. Większości z nas grill kojarzy się z kiełbasą, karkówką lub kurczakiem. Na ruszcie nie musi się jednak pojawić mięso, równie dobrze sprawdzą się chrupiące warzywa, grzyby i soczyste owoce. Przygotowaliśmy dla Was przepisy na pyszne i zdrowe dania na wegetariańskiego i wegańskiego grilla. Wegetariański grill - potrawy dla jaroszy   Grillowany camembert Francuski ser pleśniowy camembert świetnie się sprawdzi na wegetariańskim grillu.  Ser wystarczy polać odrobiną oliwy i położyć na nim gałązkę tymianku. Grillujemy go aż skórka się przypiecze, a wnętrze będzie mięciutkie i lejące. Podawać z konfiturą z żurawiny bądź gruszki oraz bakaliami. Pieczarki z masłem ziołowym Aromatyczne pieczarki z masłem ziołowym to hit każdego bezmięsnego grilla.  Można je zrobić również w wersji wegańskiej - wystarczy dodać oliwy z oliwek zamiast masła. Składniki pół kilograma pieczarek pół kostki masła lub pół szklanki oliwy z oliwek 3 - 4 ząbki czosnku przyprawy: tymianek, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma sól i pieprz opcjonalnie: chili w proszku lub czerwona pasta curry Pieczarki dokładnie myjemy, nie obieramy! Do rozpuszczonego masła bądź oliwy dodajemy po pół łyżeczki przypraw, sól i pieprz. Pieczarki maczamy w maśle i układamy na tacce do grilla. Pieczemy na złoty kolor. Najlepiej smakują ze świeża bagietką lub chlebem. Wegański grill - jakie dania przygotować?   Szaszłyki z tofu i warzywami Zdrową i lekką przekąską na wegańskiego grilla będą szaszłyki z chrupiącymi warzywami i marynowanym tofu. Składniki kostka tofu papryka...

Przepisy na żeberka z grilla
© Mara Zemgaliete/Adobe Stock
Styl życia
Żeberka na grilla. Jak przyrządzić grillowane żeberka, by wszystkim smakowały?
W trakcie sezonu grillowego szukamy coraz to nowych przepisów na przepyszne dania. Żeberka z grilla będą fantastycznym urozmaiceniem. Żeberka grillowane wyglądają efektownie i równie dobrze smakują. Jakie są przepisy na żeberka z grilla?

W trakcie sezonu grillowego szukamy coraz to nowych przepisów na przepyszne dania. Żeberka z grilla będą fantastycznym urozmaiceniem. Żeberka grillowane wyglądają efektownie i równie dobrze smakują. Jakie są przepisy na żeberka z grilla?   Żeberka z grilla są fenomenalnym daniem na rodzinne lub towarzyskie spotkania. Część osób nie wyobraża sobie grillowania bez tego mięsa. Danie to wcale nie musi być trudne i czasochłonne. W zależności od tego, jakie są nasze preferencje smakowe, przepis na żeberka z grilla może być mniej lub bardziej skomplikowany. Mogą się pojawić na stole podczas codziennych posiłków i wystawnych przyjęć. Jak przygotować żeberka na grilla, żeby były miękkie i soczyste? Jak przygotować grillowane żeberka, by zasmakowały wszystkim? Dlaczego zrobić żeberka grillowane? Żeberka z grilla mają tę zaletę, że są ciekawszą propozycją niż tradycyjne kiełbaski . Poza tym wyglądają dużo bardziej wykwintnie. Mało tego, wcale nie muszą być bardzo trudne i czasochłonne, choć na takie wyglądają. Zwłaszcza jeśli na talerzu fantazyjnie ułożymy nie tylko żeberka z grilla, lecz także kolorowe dodatki. Często wystarczy odpowiednia marynata do żeberek z grilla, by wszystkim zasmakowały i momentalnie znikały z talerzy. Nikt nawet nie pomyśli, że zrobienie dania zajęło tak mało czasu. Żeberka nadają się na grill opalany węglem drzewnym, grill elektryczny i gazowy. Można je również upiec w piekarniku. Dobrze przygotowane grillowane żeberka będą charakteryzowały się lekko chrupiącą skórką. Samo mięso powinno być soczyste, miękkie i odchodzić od kości. Żeberka na grilla – przepis podstawowy Żeby zrobić szybko żeberka na grilla, przygotowujemy około 2 kg żeberek z kością, które myjemy i kroimy na mniejsze porcje. Szykujemy mieszankę przypraw - możemy kupić gotową...

Szaszłyki z rybą przygotowane na grilla.
©ALF photo/stock.adobe.com
Styl życia
Przepisy kulinarne na majówkę: przepis na szaszłyki na grilla z tuńczykiem i warzywami
Grillowane szaszłyki to smaczne i lekkie danie, które można przygotować ze świeżego tuńczyka. Rybę wystarczy wcześniej zamarynować w aromatycznym imbirze, sosie sojowym oraz ryżowym occie. Połączenie wyrazistych składników sprawia, że szaszłyki na grilla mają intensywny smak i idealnie sprawdzają się jako smaczna przekąska na majówkowe spotkanie z przyjaciółmi.

Grillowane szaszłyki to smaczne i lekkie danie, które można przygotować ze świeżego tuńczyka. Rybę wystarczy wcześniej zamarynować w aromatycznym imbirze, sosie sojowym oraz ryżowym occie. Połączenie wyrazistych składników sprawia, że szaszłyki na grilla mają intensywny smak i idealnie sprawdzają się jako smaczna przekąska na majówkowe spotkanie z przyjaciółmi.   Mięso tuńczyka jest zbite i idealnie sprawdza się jako dodatek do szaszłyków na grilla . Aby ryba miała wyrazisty smak i aromat, wystarczy pół godziny przed grillowaniem, namoczyć ją w marynacie ze świeżego imbiru, sosu sojowego oraz octu ryżowego .   Przepis na szaszłyki na grilla, krok po kroku   Tuńczyk to delikatne mięso , które w połączeniu z aromatycznymi przyprawami czyni z niego wyśmienitą przekąskę, która idealnie komponuje się ze świeżymi warzywami, takimi jak papryka i cebula. Ryba wyśmienicie smakuje w wyrazistej marynacie na bazie imbiru oraz sosu sojowego .   Składniki na szaszłyki: 500 g świeżego tuńczyka, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 2 duże cebule (najlepiej cukrowe), świeża natka pietruszki .   Składniki na marynatę do szaszłyków: 1 łyżka świeżo startego imbiru, 2 łyżki ryżowego octu, 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżeczki miodu, ½ łyżeczki chili w proszku, ½ łyżeczki czarnego pieprzu.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na marynatę. Tuńczyka pokrój na małe kawałki (około 2 centymetrowe). Rybę wymieszaj z marynatą i odstaw na 30 minut. Paprykę i cebulę pokrój na drobne kawałki....

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner