Szybkie obiady poniżej 20 minut: sos pomidorowy i frittata
Na szybki obiad można przygotować jajeczną frittatę, serwowaną w postaci przypominających pizzę trójkątów z sosem czosnkowym. Dobrze sprawdzą się również uniwersalne, błyskawiczne w przygotowaniu sosy (np. pomidorowy) do różnych dań.
Na szybki obiad można przygotować jajeczną frittatę, serwowaną w postaci przypominających pizzę trójkątów z sosem czosnkowym. Dobrze sprawdzą się również uniwersalne, błyskawiczne w przygotowaniu sosy (np. pomidorowy) do różnych dań.
Szybki obiad nie musi być niezdrowy i bazować na składnikach z torebki. Podstawą są ciekawe przyprawy, nadające daniu niepowtarzalny smak i wspaniały aromat.
Uniwersalny sos pomidorowy do makaronu, ryżu, kaszy, pizzy, kotletów
Dobrze doprawiony sos pomidorowy możesz przechowywać w lodówce kilka dni, przelany do niedużych słoiczków. Korzystaj z niego w razie potrzeby i łącz ze spaghetti, z gołąbkami z liści winogron, kaszą jaglaną z rodzynkami i suszonymi pomidorami lub smaruj nim wierzch pizzy na kalafiorowym spodzie.
Składniki (na 4 porcje sosu do makaronu):
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki,
- 1 średnia cebula,
- 3 ząbki obranego i drobno posiekanego czosnku,
- pół łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek,
- 4 liście laurowe,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- drobno posiekana natka pietruszki,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Czas wykonania: 20 minut
Stopień trudności: bardzo łatwy
Sposób przygotowania:
- Na gorącej oliwie zeszklij pokrojoną w piórka cebulę, dodaj czosnek i seler naciowy.
- Dodaj pomidory z puszki, dopraw koncentratem pomidorowym, liśćmi laurowymi, cukrem, solą, pieprzem, oregano i mieszając, doprowadź sos do wrzenia.
- Zmniejsz ogień pod patelnią lub garnkiem z grubym dnem i duś sos pod przykryciem (żeby za bardzo nie odparował) około 15 minut, aż do jego zgęstnienia.
- Usuń liście laurowe, posyp natką pietruszki, spróbuj sosu i w razie potrzeby dopraw do smaku.
Frittata z Włoch czyli tortilla z Hiszpanii
Włoska jajeczna frittata lub hiszpańska tortilla to dwie regionalnie różne odmiany prawie tego samego dania. Warto opanować podstawowy przepis na ten krojony na apetyczne trójkąty śródziemnomorski przysmak, a w kwestii dodatków najlepiej eksperymentować, aż do znalezienia tego idealnego połączenia.
Składniki (na 2 porcje):
- 6 dużych jaj,
- 1 cebula,
- 2 ząbki obranego i drobno pokrojonego czosnku,
- 2 garści umytego i osuszonego szpinaku baby,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- garść kostek sera (najlepiej będzie smakował miks - twardy żółty, mozzarella, feta)
- kawałek oczyszczonej z pestek i rozdrobnionej świeżej papryczki chili,
- kilka listków bazylii, gałązki świeżego rozmarynu bądź tymianku,
- olej do smażenia,
- posiekany szczypiorek,
- sól, pieprz.
Czas wykonania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej na patelni kilka łyżek oleju.
- Smaż cebulę i papryczkę chili, po chwili dodaj czosnek i liście szpinaku.
- Po około 1 minucie zdejmij patelnię z ognia.
- Ubij w misce jajka, dodaj odrobinę soli, pieprzu, świeże zioła, jogurt naturalny, kostki sera, usmażoną cebulę z czosnkiem i szpinakiem i porządnie wymieszaj masę jajeczną.
- Na rozgrzanym na patelni oleju rozprowadź masę i zetnij ja na niedużym ogniu około 7 minut.
- Zmniejsz ogień i zostaw patelnię na kuchence pod przykryciem na kolejne 5 minut.
- Delikatnie przełóż frittatę z patelni na deskę do krojenia, podziel ją na trójkąty i podawaj jeszcze gorącą, posypaną szczypiorkiem, z sosem czosnkowym i sałatą ze świeżymi warzywami.
Smacznego!
- Ryż na słodko to łatwy do przyrządzenia deser, który można podawać z jabłkami, czekoladą i owocowym sosem. Dania z ryżu na słodko dla dzieci.
- Filet z piersi z kurczaka nie musi być nudny. Co przygotować z piersi z kurczaka?