Reklama

Na szybki obiad można przygotować jajeczną frittatę, serwowaną w postaci przypominających pizzę trójkątów z sosem czosnkowym. Dobrze sprawdzą się również uniwersalne, błyskawiczne w przygotowaniu sosy (np. pomidorowy) do różnych dań.

Reklama

Szybki obiad nie musi być niezdrowy i bazować na składnikach z torebki. Podstawą są ciekawe przyprawy, nadające daniu niepowtarzalny smak i wspaniały aromat.

Uniwersalny sos pomidorowy do makaronu, ryżu, kaszy, pizzy, kotletów

Dobrze doprawiony sos pomidorowy możesz przechowywać w lodówce kilka dni, przelany do niedużych słoiczków. Korzystaj z niego w razie potrzeby i łącz ze spaghetti, z gołąbkami z liści winogron, kaszą jaglaną z rodzynkami i suszonymi pomidorami lub smaruj nim wierzch pizzy na kalafiorowym spodzie.

Składniki (na 4 porcje sosu do makaronu):

  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 ząbki obranego i drobno posiekanego czosnku,
  • pół łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • drobno posiekana natka pietruszki,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Czas wykonania: 20 minut

Stopień trudności: bardzo łatwy

Sposób przygotowania:

  • Na gorącej oliwie zeszklij pokrojoną w piórka cebulę, dodaj czosnek i seler naciowy.
  • Dodaj pomidory z puszki, dopraw koncentratem pomidorowym, liśćmi laurowymi, cukrem, solą, pieprzem, oregano i mieszając, doprowadź sos do wrzenia.
  • Zmniejsz ogień pod patelnią lub garnkiem z grubym dnem i duś sos pod przykryciem (żeby za bardzo nie odparował) około 15 minut, aż do jego zgęstnienia.
  • Usuń liście laurowe, posyp natką pietruszki, spróbuj sosu i w razie potrzeby dopraw do smaku.

Frittata z Włoch czyli tortilla z Hiszpanii

Włoska jajeczna frittata lub hiszpańska tortilla to dwie regionalnie różne odmiany prawie tego samego dania. Warto opanować podstawowy przepis na ten krojony na apetyczne trójkąty śródziemnomorski przysmak, a w kwestii dodatków najlepiej eksperymentować, aż do znalezienia tego idealnego połączenia.

Składniki (na 2 porcje):

  • 6 dużych jaj,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki obranego i drobno pokrojonego czosnku,
  • 2 garści umytego i osuszonego szpinaku baby,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • garść kostek sera (najlepiej będzie smakował miks - twardy żółty, mozzarella, feta)
  • kawałek oczyszczonej z pestek i rozdrobnionej świeżej papryczki chili,
  • kilka listków bazylii, gałązki świeżego rozmarynu bądź tymianku,
  • olej do smażenia,
  • posiekany szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Czas wykonania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej na patelni kilka łyżek oleju.
  • Smaż cebulę i papryczkę chili, po chwili dodaj czosnek i liście szpinaku.
  • Po około 1 minucie zdejmij patelnię z ognia.
  • Ubij w misce jajka, dodaj odrobinę soli, pieprzu, świeże zioła, jogurt naturalny, kostki sera, usmażoną cebulę z czosnkiem i szpinakiem i porządnie wymieszaj masę jajeczną.
  • Na rozgrzanym na patelni oleju rozprowadź masę i zetnij ja na niedużym ogniu około 7 minut.
  • Zmniejsz ogień i zostaw patelnię na kuchence pod przykryciem na kolejne 5 minut.
  • Delikatnie przełóż frittatę z patelni na deskę do krojenia, podziel ją na trójkąty i podawaj jeszcze gorącą, posypaną szczypiorkiem, z sosem czosnkowym i sałatą ze świeżymi warzywami.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama