Przepisy na pierogi szpinakowe i pełnoziarniste ruskie z kalafiorem
Do pierogów można używać różnych rodzajów mąki i przypraw, a zamiast farszu ziemniaczanego do klasycznych ruskich, wykorzystać gotowanego kalafiora. Zielone ciasto na pierogi uzyskuje się, dodając do niego zmiksowane liście szpinaku.
Do pierogów można używać różnych rodzajów mąki i przypraw, a zamiast farszu ziemniaczanego do klasycznych ruskich, wykorzystać gotowanego kalafiora. Zielone ciasto na pierogi uzyskuje się, dodając do niego zmiksowane liście szpinaku.
Krągłe poduszeczki z ciasta w kształcie pierogów wypełniaj różnymi nadzieniami – słodkimi oraz słonymi. Podawaj je prosto z wody, smaż na patelni, dodawaj do nich sosy i zapiekaj w piekarniku, a nigdy nie znudzą się twojej rodzinie.
Przepis na zielone pierogi szpinakowe z suszonymi pomidorami
Rada: do przygotowania farszu do zielonych pierogów możesz wykorzystać ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia. Ugniecione tłuczkiem z serami, suszonymi pomidorami i oliwkami wystarczy mocno przyprawić i nadzienie do pierogów gotowe.
Składniki na ciasto (na 6 porcji):
- 250 gramów posiekanych liści szpinaku,
- pół kilograma mąki pszennej + odrobina do podsypania na blat,
- 1 całe jajko,
- 3 łyżki oleju,
- odrobina soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego.
Składniki na farsz:
- 3 rozgniecione ziemniaki (upieczone wcześniej w piekarniku w mundurkach lub ugotowane),
- 250 gramów zmielonego twarogu,
- 250 gramów sera feta lub ricotta,
- pół słoika pomidorów suszonych w oleju,
- 1 garść czarnych wydrylowanych oliwek pokrojonych w plasterki,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 żółtko,
- odrobina soli i pieprzu.
Czas przygotowania: około godziny
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania farszu:
1. W dużej misce połącz ziemniaki, rozdrobnione sery, suszone pomidory, oliwki, zioła prowansalskie, żółtko, szczyptę soli i pieprzu.
2. Dokładnie wymieszaj składniki farszu, najlepiej dłońmi.
Sposób przygotowania ciasta:
1. Zmiksuj liście szpinaku z odrobiną wody na gładką papkę.
2. Na stolnicę lub duży blat przesiej przez sitko mąkę, dodaj całe jajko, olej i przyprawy i zagniataj przez kilka minut na elastyczne ciasto. Możesz dolać odrobinę ciepłej wody.
3. Ciasto na pierogi uformuj w kulę i po przykryciu ściereczką odstaw na około pół godziny.
4. Podziel je na kilka mniejszych części i podsypując blat lub stolnicę mąką, cienko rozwałkuj.
5. Wycinaj kółka szklanką i wykorzystuj pozostałe okrawki ciasta do kolejnych pierogów.
6. Na każde z kółek nakładaj po odrobinie farszu i sklejaj pierogi dłońmi.
7. Gotuj je w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju na niewielkim ogniu przez około 4 minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię wody.
8. Zielone pierogi podawaj prosto z wody, polane masłem i udekorowane listkami bazylii w towarzystwie sałatki z chrupiących warzyw z ziołowym dressingiem.
Smacznego!
Przepis na pełnoziarniste pierogi ruskie z kalafiorem
Klasyczne ruskie pierogi możesz zmodyfikować, używając zamiast ziemniaków kalafiorowego puree. Przypraw je na ostro, aby nie było zbyt mdłe.
Składniki (na 6 porcji):
- pół kilo mąki pszennej pełnoziarnistej + odrobina do podsypania na blat,
- 350 mililitrów ciepłej wody,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 duży kalafior,
- ćwierć kilograma chudego sera (twaróg lub feta light),
- pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- sól i pieprz.
Czas przygotowania: około 45 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
1. Kalafiora umyj, osusz, podziel na różyczki i gotuj w osolonym wrzątku przez 15 minut.
2. W dużej misce rozdrobnij kalafiora widelcem, dodaj pokruszony ser, sproszkowaną paprykę, odrobinę soli i pieprzu i wymieszaj.
3. Na stolnicy rozsyp mąkę i powoli dodając ciepłą wodę, mieszaj.
4. Dolej oliwę i zagniataj na gładkie ciasto.
5. Rozwałkuj ciasto na około 3 milimetry i szklanką wycinaj koła.
6. Nakładaj łyżką farsz i zlepiaj pierogi.
7. Gotuj je w osolonym wrzątku po kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię wody i odcedź.
8. Podsmaż je na złoto z obu stron na odrobinie oliwy i podawaj gorące z zielonym pesto i surówką.
Smacznego!
- Pulpety mogą być dietetyczne! Oto przepisy dietetyczne na zdrowe dania na parze.
- Uwielbiasz słodycze? Wypróbuj deser na szybko - przepis na bezglutenowe gofry kokosowe.
- Znudził ci się olej słonecznikowy? Mamy przepisy kulinarne z olejem lnianym!