Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Przepisy na karkówkę z grilla
© fahrwasser/Adobe Stock
Styl życia

Karkówka z grilla - sekret smaku tkwi w marynacie

Karkówka z grilla to typowy posiłek podczas obiadów na świeżym powietrzu, zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim. Aby urozmaicić to danie, odpowiednia będzie oryginalna marynata do karkówki na grilla.

Karkówka z grilla to typowy posiłek podczas obiadów na świeżym powietrzu, zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim. Aby urozmaicić to danie, odpowiednia będzie oryginalna marynata do karkówki na grilla.

 

Mięso samo w sobie po grillowaniu może być suche i twarde. Dlatego tak ważne jest wcześniejsze przygotowanie go w marynacie. Marynata to mieszanka różnych aromatycznych produktów (najczęściej ziół) z tłuszczem, który pozwala przeniknąć smakom w głąb mięsa. Dzięki temu zamarynowana karkówka nie tylko zyskuje nowy smak, ale także jest bardziej soczysta, nie wysusza się w trakcie obróbki cieplnej. Warto pamiętać o tym, że marynowane mięso powinno być przechowywane w lodówce, co pozwoli zachować jego świeżość i zahamuje rozwój bakterii. Karkówka w marynacie może być przechowywana nawet 48 godzin przed grillowaniem, chociaż najczęściej zaleca się 12-24 godziny. Jeśli do grilla pozostało tylko kilka godzin, również warto zamarynować mięso, ponieważ przez ten czas aromaty zdążą poprawić jakość smaku.

Marynata do karkówki na grilla

Jeśli ktoś zastanawia się, jak zamarynować karkówkę na grilla, nie ma w tym nic skomplikowanego. Należy przyrządzić marynatę według jednego z przepisów, natrzeć nią mięso, a następnie odłożyć do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin - karkówka na grilla spokojnie może poczekać w marynacie nawet dobę.

 

W przygotowaniu karkówki z grilla ważny jest też sam grill - warto pamiętać, że temperatura w grillu jest zmienna. Grillowanie karkówki należy rozpocząć, kiedy węgiel i brykiet są dobrze rozżarzone - pojawia się wtedy na ich powierzchni biały popiół. Nie należy umieszczać rusztu bardzo blisko węgla, ponieważ wtedy wysoka temperatura zwęgli mięso na zewnątrz, przez co nie upiecze się ono w środku. Średni czas grillowania karkówki to 5 do 7 minut na każdą stronę w przypadku plastrów o grubości około 1 centymetra.

Karkówka z grilla - przepis na marynatę ziołową

Grillowana karkówka w marynacie ziołowej to doskonały sposób na aromatyczne mięso. Na około 1 kilogram karkówki należy przygotować na marynatę:

  • ⅓ szklanki oliwy (ewentualnie oleju),
  • 5 ząbków czosnku,
  • po 1 łyżeczce ulubionych ziół, mogą to być: suszona bazylia, suszone oregano, mieszanka ziół prowansalskich, suszony majeranek, ostra papryka mielona, słodka lub wędzona papryka mielona,
  • 1 łyżeczkę zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczkę soli,
  • 1 łyżkę ostrej musztardy,
  • 2 łyżki ketchupu lub sosu typu barbecue.

 

Przygotowanie:

  • Karkówkę, po umyciu i osuszeniu, należy pokroić na plastry o pożądanej przez nas grubości - żeby mięso szybciej się zgrillowało, plastry powinny mieć około 1 centymetr. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki marynaty, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Każdy plaster mięsa smarujemy marynatą z dwóch stron i odkładamy do naczynia. Na koniec wstawiamy mięso do lodówki. Mięso może marynować się nawet 48 godzin, ale optymalny czas to kilkanaście godzin.

Owocowa marynata do karkówki z grilla - marynata śliwkowa

Słodkie owocowe nuty mogą być odpowiedzią na pytanie, jak przyprawić karkówkę na grilla, dla wszystkich tych, którzy poszukują nowych smaków. Do tej marynaty, przewidzianej na około 1 kilogram mięsa, potrzebne będą:

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 8-10 ząbków czosnku,
  • 6 łyżek miodu,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • 10 łyżek powideł śliwkowych,
  • starta skórka z cytryny,
  • pieprz czarny zmielony,
  • sól.

 

Wszystkie składniki mieszamy, pieprz i sól dodajemy w ilości zależnej od naszych upodobań smakowych. Następnie nacieramy mieszanką plastry karkówki i odstawiamy do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin, zależy ile czasu pozostało do grilla. Warto przygotować nieco więcej marynaty i smarować nią mięso również w trakcie grillowania.

Soczysta karkówka z grilla - marynata piwna

Piwna marynata do karkówki na grilla oraz polewanie mięsa w trakcie grillowania piwem pozwala mu zachować wilgoć, dzięki czemu jest soczyste. Do przygotowania tego przepisu należy zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • 1 kilogram karkówki,
  • cebula,
  • duża szklanka jasnego piwa,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie oleju),
  • przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej lub wędzonej mielonej papryki, mielona kolendra, sól i pieprz w zależności od upodobań smakowych.


Umytą i osuszoną karkówkę należy pokroić na plastry o grubości około 1 centymetra. Następnie mieszać wszystkie wilgotne składniki: posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, musztardę oraz piwo. Do mieszanki z mokrych składników należy wsypać suche przyprawy i dokładnie wymieszać. Posmarowane po obu stronach mięso układamy w naczyniu i przykrywamy folią - karkówka w takiej marynacie powinna przez kilkanaście godzin być przechowywana w lodówce. W trakcie grillowania można polewać mięso pozostałą mieszanką przypraw na bazie piwa.
 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Przepisy na żeberka z grilla
© Mara Zemgaliete/Adobe Stock
Styl życia
Żeberka na grilla. Jak przyrządzić grillowane żeberka, by wszystkim smakowały?
W trakcie sezonu grillowego szukamy coraz to nowych przepisów na przepyszne dania. Żeberka z grilla będą fantastycznym urozmaiceniem. Żeberka grillowane wyglądają efektownie i równie dobrze smakują. Jakie są przepisy na żeberka z grilla?

W trakcie sezonu grillowego szukamy coraz to nowych przepisów na przepyszne dania. Żeberka z grilla będą fantastycznym urozmaiceniem. Żeberka grillowane wyglądają efektownie i równie dobrze smakują. Jakie są przepisy na żeberka z grilla?   Żeberka z grilla są fenomenalnym daniem na rodzinne lub towarzyskie spotkania. Część osób nie wyobraża sobie grillowania bez tego mięsa. Danie to wcale nie musi być trudne i czasochłonne. W zależności od tego, jakie są nasze preferencje smakowe, przepis na żeberka z grilla może być mniej lub bardziej skomplikowany. Mogą się pojawić na stole podczas codziennych posiłków i wystawnych przyjęć. Jak przygotować żeberka na grilla, żeby były miękkie i soczyste? Jak przygotować grillowane żeberka, by zasmakowały wszystkim? Dlaczego zrobić żeberka grillowane? Żeberka z grilla mają tę zaletę, że są ciekawszą propozycją niż tradycyjne kiełbaski . Poza tym wyglądają dużo bardziej wykwintnie. Mało tego, wcale nie muszą być bardzo trudne i czasochłonne, choć na takie wyglądają. Zwłaszcza jeśli na talerzu fantazyjnie ułożymy nie tylko żeberka z grilla, lecz także kolorowe dodatki. Często wystarczy odpowiednia marynata do żeberek z grilla, by wszystkim zasmakowały i momentalnie znikały z talerzy. Nikt nawet nie pomyśli, że zrobienie dania zajęło tak mało czasu. Żeberka nadają się na grill opalany węglem drzewnym, grill elektryczny i gazowy. Można je również upiec w piekarniku. Dobrze przygotowane grillowane żeberka będą charakteryzowały się lekko chrupiącą skórką. Samo mięso powinno być soczyste, miękkie i odchodzić od kości. Żeberka na grilla – przepis podstawowy Żeby zrobić szybko żeberka na grilla, przygotowujemy około 2 kg żeberek z kością, które myjemy i kroimy na mniejsze porcje. Szykujemy mieszankę przypraw - możemy kupić gotową...

marynowany kurczak na blasze do grillowania
© irina/Adobe Stock
Styl życia
Marynata do kurczaka z grilla. Jak ją przygotować i jak długo marynować mięso?
Grillowany kurczak to mięso aromatyczne i miękkie, zwłaszcza jeśli wcześniej było marynowane. Marynata do kurczaka na grilla może powstać na bazie wielu składników, a każdy lubiący grillowane mięso znajdzie nutę smakową, która będzie mu odpowiadać. Poznajmy przykładowe marynaty do kurczaka z grilla i zachwyćmy bliskich niepowtarzalnym smakiem.

Grillowany kurczak to mięso aromatyczne i miękkie, zwłaszcza jeśli wcześniej było marynowane. Marynata do kurczaka na grilla może powstać na bazie wielu składników, a każdy lubiący grillowane mięso znajdzie nutę smakową, która będzie mu odpowiadać. Poznajmy przykładowe marynaty do kurczaka z grilla i zachwyćmy bliskich niepowtarzalnym smakiem.   Każde mięso wymaga nieco innego podejścia w trakcie obróbki termicznej i zastosowania innych przypraw. Marynata do kurczaka na grilla będzie inna niż do wieprzowiny czy wołowiny. Chcąc cieszyć się pysznym mięsem, nie wolno zapominać, że na smak ma wpływ jakość mięsa, sposób przygotowania i czas grillowania . Marynata do kurczaka z grilla może przyczynić się do tego, że danie wszystkim zasmakuje, pod warunkiem że pamiętamy o tym, jak należy przygotowywać drób. Marynata do kurczaka z grilla a właściwości drobiu Drób jest szybki w przygotowaniu. Jednak jeśli chodzi o kurczaka, potrzeba więcej wyczucia. Niezależnie od tego, jaką przygotujemy marynatę do kurczaka na grilla, skórka może łatwo się przypalić, a tego trzeba unikać. Najbardziej poleca się, by kurczaka piec z zastosowaniem metody pośredniej, co oznacza przesuwanie go w miejsca o różnej temperaturze lub użycie obracającego się rożna. Dlaczego warto przygotować marynatę do kurczaka z grilla? Marynata do piersi z kurczaka na grilla nie jest obowiązkowa, podobnie jak w przypadku innych mięs. Jednak bez niej nie możemy oczekiwać, że nasze jedzenie będzie wybitnie smaczne. Dopiero marynata do kurczaka z grilla sprawi, że mięso będzie soczyste, wyjątkowo aromatyczne i miękkie . Jednak musimy pamiętać, że wskazane jest, by marynowanie odbywało się nawet dzień wcześniej. Jest to niezbędne, kiedy chcemy, by aromat ziół i przypraw przeniknął do wnętrza mięsa. Marynata do kurczaka na...

Przepisy na szaszłyki z grilla
© fortyforks/Adobe Stock
Styl życia
Jak zrobić szaszłyki na grilla?
Szaszłyki z grilla są propozycją dla dzieci i dorosłych, dla wegetarian i lubiących mięso. Przepis na szaszłyki z grilla może czerpać z różnych składników, a spośród nich każdy wybierze kompozycję, która spełni jego smakowe oczekiwania. Jak zrobić szaszłyki na grilla, by były smaczne? Szaszłyki warzywne, z kurczakiem, z owocami – sprawdźmy, jakie są możliwości!

Szaszłyki z grilla są propozycją dla dzieci i dorosłych, dla wegetarian i lubiących mięso. Przepis na szaszłyki z grilla może czerpać z różnych składników, a spośród nich każdy wybierze kompozycję, która spełni jego smakowe oczekiwania. Jak zrobić szaszłyki na grilla, by były smaczne? Szaszłyki warzywne, z kurczakiem, z owocami – sprawdźmy, jakie są możliwości!   Szaszłyki na grilla obok kiełbasek i mięs są najczęściej przygotowywaną grillową potrawą. Mogą przybrać różną postać, a każdy z nas może dowolnie komponować ich składniki. I tak możemy przygotować szaszłyki z grilla z kurczakiem , z warzywami lub szaszłyki owocowe. W czym tkwi ich sekret? Jak zrobić szaszłyki na grilla, by były pyszne? Szaszłyki z grilla – dlaczego je tak lubimy? Początków szaszłyków z grilla powinniśmy szukać w Azji. Chociaż do ich przygotowania najczęściej wykorzystujemy drób, tradycyjne szaszłyki na grilla są zrobione z mięsa wołowego, wieprzowego lub jagnięcego. Za każdym razem szaszłyki z grilla będą różniły się smakiem i aromatem – nawet jeśli będą wykonane z tych samych produktów. Dzieje się tak za sprawą marynat i odpowiedniej proporcji przypraw.   Szaszłyki szykowane na grill pozwalają na tak nieograniczone kombinacje, że każdy może skomponować swój zestaw w sposób unikatowy, ze składnikami, które lubi najbardziej. Dzieci chętnie sięgną po szaszłyki z grilla na słodko, a dorośli po szaszłyki warzywne lub mięsne. Szaszłyki z grilla zachęcają do eksperymentowania ze smakami i oryginalnymi połączeniami. Jednak jeśli nie jesteśmy przekonani, co powinno się znaleźć w naszym daniu i nie mamy kulinarnego zacięcia, możemy zdecydować się na któryś z popularnych przepisów. Grill – co dodać do...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner