Reklama

Barszcz czerwony składa się z buraków, bulionu i przypraw. Jest to danie związane z Wigilią świąt Bożego Narodzenia. Barszcz biały podaje się z kiełbasą i jajkiem na twardo. Jest tradycyjnym daniem Wielkanocnym. Przepis na barszcz ukraiński zawiera m.in. fasolę, buraki, ziemniaki i włoszczyznę.

Reklama

Barszcz to zupa wywodząca się z Europy Środkowej i Wschodniej. Bazą dla potrawy jest zakwas żytni lub buraki ćwikłowe.

Barszcz klasyczny (czerwony)

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 2,5 l bulionu mięsnego,
  • 1 cebula,
  • łyżka octu,
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz sól.

Czas przygotowania: 2 godz.

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Dokładnie umyj buraki i gotuj przez minimum 1,5 godziny.
  • Buraki piecz w piekarniku przez półtorej godziny.
  • Do oddzielnego garnka wlej 2,5 l wody z 300 g żeberek i gotuj przez pół godziny.
  • Do bulionu dodaj 3 ząbki czosnku i przyprawy wedle uznania.
  • Buraki dodaj do bulionu i gotuj przez 20 min.

Smacznego!

Barszcz biały

Składniki:

  • 500g łopatki wieprzowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 włoszczyzna,
  • 500g białej kiełbasy na surowo,
  • 1 cebula,
  • 2 suszone borowiki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka tartego chrzanu,
  • 200 g śmietany 18%,
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz, sól.

Czas przygotowania: 2 godz.

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Łopatkę wieprzową umyj i włóż do garnka z 3 litrami wody.
  • Wszystko przypraw i gotuj przez pół godziny.
  • Dodaj wszystkie warzywa i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
  • Opłucz białą kiełbasę, dodaj ją do zalewy i gotuj 20 min.
  • Rozgnieć czosnek i wrzucić go wraz z chrzanem.
  • Do zupy dodaj majeranek, grzyby i ziele angielskie.
  • Wywar zapraw śmietaną i posyp zmielonym pieprzem.
  • Zupę podawaj z ugotowanym jajkiem i chlebem.

Smacznego!

Barszcz ukraiński

Składniki:

  • puszka białej fasoli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 duże buraki,
  • 3 udka z kurczaka,
  • włoszczyzna,
  • 2 cebule,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 łyżki przecieru z pomidorów,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 szklanka śmietany 18%,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy.

Czas przygotowania: 3 godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Umyj fasolę i ugotuj w garnku z 1 szklanką wody.
  • Buraki włóż do folii aluminiowej i wstaw do piekarnika na godzinę, a następnie zetrzyj je na tarce.
  • Umyj mięso z kurczaka i zalej 3/4 objętości. Gotuj przez półtorej godziny, aż mięso zmięknie.
  • Dodaj włoszczyznę i gotuj przez kolejne 10 min.
  • Dodaj ziemniaki, cebulę, pora i fasolkę.
  • Do wywaru dodaj starte buraki, przecier z pomidorów i sok z cytryny.
  • Po odstawieniu z palnika zapraw zupę śmietaną z mąką i dopraw solą i pieprzem.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama