Barszcz ukraiński, biały i czerwony – przepisy i sposób przygotowania
Barszcz czerwony składa się z buraków, bulionu i przypraw. Jest to danie związane z Wigilią świąt Bożego Narodzenia. Barszcz biały podaje się z kiełbasą i jajkiem na twardo. Jest tradycyjnym daniem Wielkanocnym. Przepis na barszcz ukraiński zawiera m.in. fasolę, buraki, ziemniaki i włoszczyznę.
Barszcz czerwony składa się z buraków, bulionu i przypraw. Jest to danie związane z Wigilią świąt Bożego Narodzenia. Barszcz biały podaje się z kiełbasą i jajkiem na twardo. Jest tradycyjnym daniem Wielkanocnym. Przepis na barszcz ukraiński zawiera m.in. fasolę, buraki, ziemniaki i włoszczyznę.
Barszcz to zupa wywodząca się z Europy Środkowej i Wschodniej. Bazą dla potrawy jest zakwas żytni lub buraki ćwikłowe.
Barszcz klasyczny (czerwony)
Składniki:
- 2 kg buraków,
- 2,5 l bulionu mięsnego,
- 1 cebula,
- łyżka octu,
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz sól.
Czas przygotowania: 2 godz.
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj buraki i gotuj przez minimum 1,5 godziny.
- Buraki piecz w piekarniku przez półtorej godziny.
- Do oddzielnego garnka wlej 2,5 l wody z 300 g żeberek i gotuj przez pół godziny.
- Do bulionu dodaj 3 ząbki czosnku i przyprawy wedle uznania.
- Buraki dodaj do bulionu i gotuj przez 20 min.
Smacznego!
Barszcz biały
Składniki:
- 500g łopatki wieprzowej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 włoszczyzna,
- 500g białej kiełbasy na surowo,
- 1 cebula,
- 2 suszone borowiki,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka tartego chrzanu,
- 200 g śmietany 18%,
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz, sól.
Czas przygotowania: 2 godz.
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Łopatkę wieprzową umyj i włóż do garnka z 3 litrami wody.
- Wszystko przypraw i gotuj przez pół godziny.
- Dodaj wszystkie warzywa i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
- Opłucz białą kiełbasę, dodaj ją do zalewy i gotuj 20 min.
- Rozgnieć czosnek i wrzucić go wraz z chrzanem.
- Do zupy dodaj majeranek, grzyby i ziele angielskie.
- Wywar zapraw śmietaną i posyp zmielonym pieprzem.
- Zupę podawaj z ugotowanym jajkiem i chlebem.
Smacznego!
Barszcz ukraiński
Składniki:
- puszka białej fasoli,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 duże buraki,
- 3 udka z kurczaka,
- włoszczyzna,
- 2 cebule,
- 2 ziemniaki,
- 2 łyżki przecieru z pomidorów,
- sok z połowy cytryny,
- 1 szklanka śmietany 18%,
- 1 łyżka mąki,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy.
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Umyj fasolę i ugotuj w garnku z 1 szklanką wody.
- Buraki włóż do folii aluminiowej i wstaw do piekarnika na godzinę, a następnie zetrzyj je na tarce.
- Umyj mięso z kurczaka i zalej 3/4 objętości. Gotuj przez półtorej godziny, aż mięso zmięknie.
- Dodaj włoszczyznę i gotuj przez kolejne 10 min.
- Dodaj ziemniaki, cebulę, pora i fasolkę.
- Do wywaru dodaj starte buraki, przecier z pomidorów i sok z cytryny.
- Po odstawieniu z palnika zapraw zupę śmietaną z mąką i dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!