Pomysł na obiad - zapiekanka z mięsem mielonym i dynią hokkaido
Zapiekanka z dyni to smaczne i lekkie danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dyniowych potraw. Mięso mielone i warzywa (marchew, papryka, cebula) wystarczy doprawić czosnkiem i bulionem drobiowym a następnie połączyć z kremowym puree z dyni.
Zapiekanka z dyni to smaczne i lekkie danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dyniowych potraw. Mięso mielone i warzywa (marchew, papryka, cebula) wystarczy doprawić czosnkiem i bulionem drobiowym a następnie połączyć z kremowym puree z dyni.
Słoneczna, złota jesień to zdecydowanie czas na dynie. Tym smacznym i zdrowym warzywem warto wzbogacić swoje dania i przygotować z niego takie smaczne potrawy, jak: zupa krem, pierogi, a także coś na słodko, np. ciasto dyniowe. Miłośnicy eksperymentowania mogą również wykorzystać smak dyni, aby przygotować na szybki obiad zapiekankę z dyni.
Zapiekanka z dyni w kokilkach
Kokilka to niewielkie naczynie do wypieków, zwykle okrągłe, ale można je kupić również w bardziej oryginalnym kształcie, np. serca. Największą zaletą małych, ceramicznych miseczek jest ich odporność na wysokie temperatury i również wygląd. W kokilkach można piec zapiekanki, tarty, fondanty, babeczki. Dania wyglądają tak ładnie, że nie ma potrzeby wyjmowania ich na oddzielne naczynie.
Przepis na zapiekankę z dyni, krok po kroku:
Potrzebne będą:
- 4 kokilki,
- patelnia,
- praska do czosnku,
- tarka do sera,
- tłuczek do ziemniaków,
- garnek.
Składniki (na 4 porcje):
- dynia hokkaido,
- 250 ml bulionu drobiowego,
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 2 marchewki,
- cebula (średniej wielkości),
- czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g żółtego sera,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- garść natki pietruszki.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
Cebulę, marchewkę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj cebulę, pozostałe warzywa oraz mięso mielone i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zalej bulionem drobiowym. Duś na niewielkim ogniu, aż warzywa staną się miękkie a mięso nie będzie surowe (ok. 10-15 minut). Dynię umyj i ugotuj w garnku z osoloną wodą. Ugotowane warzywo utłucz tłuczkiem razem z gałką muszkatołową oraz startym żółtym serem. Usmażone mięso mielone z warzywami przełóż do kokilków a na wierzch wyłóż puree z dyni. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj zapiekankę przez 10 minut. Zapiekankę z dyni i mięsa mielonego podawaj na ciepło z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!