Kuchnia węgierska: tradycyjny langosz
Langosz (węg. lángos) dawniej przygotowywany był z ciasta chlebowego. Pieczono go nad żywym ogniem i podawano wyłącznie na śniadanie. Obecnie tworzony jest na bazie drożdży, mąki, ziemniaków i mleka. Może być podawany zarówno na słodko, jak i słono.
Langosz (węg. lángos) dawniej przygotowywany był z ciasta chlebowego. Pieczono go nad żywym ogniem i podawano wyłącznie na śniadanie. Obecnie tworzony jest na bazie drożdży, mąki, ziemniaków i mleka. Może być podawany zarówno na słodko, jak i słono.
Langosze są popularne nie tylko na Węgrzech ale również w Czechach, w Serbii, na Słowacji i w Chorwacji. Sprzedaje się je na ulicach i w barach szybkiej obsługi. Ceny langoszy wahają się między 200 a 500 forintów (od 3 do 7 złotych).
Węgierski langosz
Tradycyjnie langosz podaje się wysmarowany śmietaną ze startym, żółtym serem. Wyśmienicie smakuje zarówno z okrasą czosnkową, ze śmietaną i czerwoną cebulą, z leczo, jak i gulaszem. W wersji na słodko można go jeść z konfiturami, owocami, cynamonem lub miodem.
Potrzebujesz:
- dwóch misek,
- ręcznika papierowego,
- głębokiej patelni.
Składniki na 4 porcje:
- 200 g ziemniaków mącznych,
- łyżeczka cukru,
- 30 g drożdży,
- 400 ml mleka,
- 500 g mąki pszennej,
- 4 łyżki oleju,
- 10 g soli,
- olej do głębokiego smażenia (tak, aby zalać do 5 cm wysokości patelni),
- 10 g śmietany 18%,
- 20 g tartego, żółtego sera.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach, odcedź je, ostudź i obierz.
- Rozgnieć je na puree.
- Wsyp mąkę do miski.
- W misce wymieszaj 100 ml ciepłego mleka z cukrem i drożdżami.
- Odstaw na 10 minut całość w ciepłe miejsce.
- Do dużej miski wsyp 500 g mąki i wymieszaj z solą, ziemniakami, olejem, zaczynem drożdżowym.
- Lekko wymieszaj.
- Podczas wyrabiania ciasta stopniowo dolewaj mleka.
- Na koniec posyp mąką i owiń w ściereczkę.
- Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
- Przygotuj głęboką patelnię i wlej olej do smażenia na głębokość ok 5 cm.
- Z wyrośniętego ciasta powycinaj małe kawałki.
- Uformuj je w cienkie placki.
- Smaż je po obu stronach na patelni, aż zrobią się złociste.
- Na ręczniku papierowym odsącz je z tłuszczu.
- Podawaj je posmarowane po wierzchu śmietaną i posypane tartym, żółtym serem. Gotowe.
Smacznego!
- Lubisz desery z kremem czekoladowym i karmelem? Oto przepis na węgierski Tort Dobosa.
- Jadasz mięsne zupy z warzywami? Mamy przepis na węgierski bogracz.