Kuchnia węgierska: bogracz – mięsna zupa z papryką i pomidorami
Bogracz (węg. bogrács) to danie, które można przygotować zarówno nad ogniskiem, jak i w zwykłym garnku. Do jego zrobienia potrzeba m.in. mięsa gulaszowego (np. wołowiny lub jagnięciny), papryki, pomidorów, ziemniaków i cebuli.
Bogracz (węg. bogrács) to danie, które można przygotować zarówno nad ogniskiem, jak i w zwykłym garnku. Do jego zrobienia potrzeba m.in. mięsa gulaszowego (np. wołowiny lub jagnięciny), papryki, pomidorów, ziemniaków i cebuli.
Bogracz w języku węgierskim oznacza kociołek. Przy jego pomocy przyrządza się potrawy nad ogniskiem. Mianem bogracza na Węgrzech określa się również zupę gulaszową.
Węgierski bogracz
Bogracz to bardzo gęsta zupa z kawałkami mięsa gulaszowego, często mylona z gulaszem węgierskim. Tradycyjnie przygotowuje się ją w żeliwnym kociołku. Smakuje pysznie podana z białym pieczywem.
Potrzebujesz dużego garnka lub kociołka.
Składniki na 6 porcji:
- 500 g mięsa gulaszowego,
- 100 g boczku,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 papryki,
- 4 pomidory,
- 5 ziemniaków,
- 2 łyżki masła,
- łyżka oliwy,
- 4 łyżeczki mielonej papryki (ostrej lub słodkiej w zależności od upodobania),
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- szklanka bulionu lub gorącej wody.
Czas przygotowania: 140 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Mięso gulaszowe pokrój w kostkę, a boczek w paseczki.
- Cebulę umyj i posiekaj.
- Czosnek przetrzyj przez praskę.
- Paprykę i pomidory umyj, usuń z nich szypułki, gniazda nasienne oraz pokrój w kostkę.
- Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę i zalej zimną wodą.
- Do garnka włóż boczek i obsmaż go, aż wytopi się z niego tłuszcz.
- Dodaj masło i oliwę.
- Gdy masło się rozpuści, dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek. Podsmaż całość do zarumienienia.
- Do garnka włóż mięso i obsmaż je z obu stron (najlepiej robić to partiami).
- Wsyp mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
- Po kilku minutach dodaj szklankę gorącej wody lub bulionu doprawionego solą i pieprzem.
- Gdy gulasz zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj przez około dwie godziny.
- Jeśli płynów w zupie będzie ubywało, dodawaj stopniowo wody lub bulionu.
- Następnie włóż ziemniaki i delikatnie wymieszaj. Gotuj, aż będą jędrne w środku.
- Na koniec wrzuć paprykę z pomidorami. Trzymaj gulasz na ogniu jeszcze przez 5 minut. Gotowe.
Smacznego!
- Lubisz desery z kremem czekoladowym i karmelem? Oto przepis na węgierski Tort Dobosa.
- Próbowałaś tradycyjnego langoszu? Poznaj przepis na węgierski langosz.