Reklama

Wytrawne pączki w wersji wegańskiej to znakomity pomysł dla osób, które w swoim codziennym jadłospisie eliminują produkty pochodzenia zwierzęcego oraz tych, które poszukują niecodziennych smaków. Puszysta kulka z aromatycznym czosnkiem w środku znakomicie sprawdza się jako sycąca przekąska i ciekawy smakowy akcent do zup, w szczególności kremów.

Reklama

Pączki w wersji wegańskiej można przygotować ekspresowo z ciasta do pizzy. W ten sposób zaoszczędza się czas, który jest potrzebny do zrobienia tego smakołyku w wersji tradycyjnej. Zamiast czosnku w środku pączków mogą się znaleźć np. suszone pomidory, ulubione przyprawy, oliwki, a nawet orzeszki ziemne.

Przepis na wegańskie wytrawne pączki z ciasta na pizzę

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta cukru,
  • 4 g drożdży instant,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • około 10 ząbków czosnku lub innych wybranych dodatków.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 60 minut

Sposób przygotowania:

  • Do dużej miski wsyp mąkę, drożdze, cukier i sól - wymieszaj wszystko dokładnie, stopniowo dolewaj wodę i zagniataj ciasto, powoli wlej olej i dalej wyrabiaj ciasto do momentu, aż zacznie odklejać się od ścianek.
  • Uformuj z ciasta kulę, zostaw w misce przykrytej bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
  • Obierz czosnek, pokrój ząbki na 2 lub 4 części - w zależności od tego, jak bardzo aromatyczny ma być każdy paczek. W ten sam sposób przygotuj inne dodatki. Oliwki i orzechy najlepiej zostawić w całości, natomiast suszone pomidory pokrój w mniejsze kawałki i odsącz z oleju - w przeciwnym razie nie będą się chciały łatwo owinąć ciastem.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej - wlej go tyle, aby każdy pączek zanurzył się w nim cały.
  • Nasmaruj dłonie olejem, odrywaj z ciasta kawałki wielkości piłeczki do ping-ponga i formuj kulki, w każdą zawijając kawałek czosnku.
  • Gdy olej zacznie bulgotać, wrzuć pierwszą porcję pączków (tyle aby tworzyły tylko jedną warstwę) i smaż do momentu, aż będą złote.
  • Usmażone kulki kładź na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Gorące kulki oprósz solą.

Wytrawne wegańskie pączki znakomicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama