Wegańskie aromatyczne wytrawne małe pączki z ciasta na pizzę - przepis na idealną przekąskę i dodatek do zup
Wytrawne pączki w wersji wegańskiej to znakomity pomysł dla osób, które w swoim codziennym jadłospisie eliminują produkty pochodzenia zwierzęcego oraz tych, które poszukują niecodziennych smaków. Puszysta kulka z aromatycznym czosnkiem w środku znakomicie sprawdza się jako sycąca przekąska i ciekawy smakowy akcent do zup, w szczególności kremów.
Wytrawne pączki w wersji wegańskiej to znakomity pomysł dla osób, które w swoim codziennym jadłospisie eliminują produkty pochodzenia zwierzęcego oraz tych, które poszukują niecodziennych smaków. Puszysta kulka z aromatycznym czosnkiem w środku znakomicie sprawdza się jako sycąca przekąska i ciekawy smakowy akcent do zup, w szczególności kremów.
Pączki w wersji wegańskiej można przygotować ekspresowo z ciasta do pizzy. W ten sposób zaoszczędza się czas, który jest potrzebny do zrobienia tego smakołyku w wersji tradycyjnej. Zamiast czosnku w środku pączków mogą się znaleźć np. suszone pomidory, ulubione przyprawy, oliwki, a nawet orzeszki ziemne.
Przepis na wegańskie wytrawne pączki z ciasta na pizzę
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki ciepłej przegotowanej wody,
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta cukru,
- 4 g drożdży instant,
- olej rzepakowy do smażenia,
- około 10 ząbków czosnku lub innych wybranych dodatków.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 60 minut
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsyp mąkę, drożdze, cukier i sól - wymieszaj wszystko dokładnie, stopniowo dolewaj wodę i zagniataj ciasto, powoli wlej olej i dalej wyrabiaj ciasto do momentu, aż zacznie odklejać się od ścianek.
- Uformuj z ciasta kulę, zostaw w misce przykrytej bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
- Obierz czosnek, pokrój ząbki na 2 lub 4 części - w zależności od tego, jak bardzo aromatyczny ma być każdy paczek. W ten sam sposób przygotuj inne dodatki. Oliwki i orzechy najlepiej zostawić w całości, natomiast suszone pomidory pokrój w mniejsze kawałki i odsącz z oleju - w przeciwnym razie nie będą się chciały łatwo owinąć ciastem.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej - wlej go tyle, aby każdy pączek zanurzył się w nim cały.
- Nasmaruj dłonie olejem, odrywaj z ciasta kawałki wielkości piłeczki do ping-ponga i formuj kulki, w każdą zawijając kawałek czosnku.
- Gdy olej zacznie bulgotać, wrzuć pierwszą porcję pączków (tyle aby tworzyły tylko jedną warstwę) i smaż do momentu, aż będą złote.
- Usmażone kulki kładź na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Gorące kulki oprósz solą.
Wytrawne wegańskie pączki znakomicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.