Party Stories
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
zielony wegetariański burger
©Roman Rodionov/Fotolia.com
Styl życia

Wegańskie burgery z kapusty kiszonej, chili, pietruszki i groszku oraz buraków, kolendry i kaszy jaglanej

Wegańskie burgery, czyli wegeburgery, to znakomity pomysł na odmianę od mięsnej rzeczywistości lub urozmaicenie zdrowej roślinnej diety o pyszne fast-foody. Burgery po usmażeniu można podać ze świeżymi warzywami w bułce, waflach ryżowych, a nawet upieczonych krążkach selera. Wspaniale smakują serwowane jako kotlety w towarzystwie pieczonych ziemniaków, ryżu czy kaszy. Warto z nich też uformować małe kulki i zjeść w picie czy tortilli.

Wegańskie burgery, czyli wegeburgery, to znakomity pomysł na odmianę od mięsnej rzeczywistości lub urozmaicenie zdrowej roślinnej diety o pyszne fast-foody. Burgery po usmażeniu można podać ze świeżymi warzywami w bułce, waflach ryżowych, a nawet upieczonych krążkach selera. Wspaniale smakują serwowane jako kotlety w towarzystwie pieczonych ziemniaków, ryżu czy kaszy. Warto z nich też uformować małe kulki i zjeść w picie czy tortilli.

 

Podczas przyrządzania wegańskich kotletów nie używa się jajek, więc by zagęścić zbyt rzadką masę, najlepiej jest dodać namoczone wcześniej w wodzie siemię lniane, nasiona chia, bułkę tartą, otręby, mąkę z ciecierzycy albo płatki drożdżowe. Do smażenia warto używać nierafinowanego oleju kokosowego, który ma wysoki stopień dymienia i we wspaniały sposób wydobywa smaki poszczególnych składników.

Wegańskie burgery z kapusty kiszonej, pietruszki, chili i żółtego groszku – przepis

Składniki na około 7 kotletów:

  • 300g kapusty kiszonej,
  • 300g żółtego grochu łuskanego, ten rodzaj grochu bardzo szybko się gotuje, nie wymaga też wcześniejszego namaczania,
  • 1 duża cebula cukrowa,
  • szklanka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta sproszkowanej chili,
  • 4 łyżki otrębów owsianych do kotletów plus 5 łyżek do panierki,
  • 1 łyżka nasion chia,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz.

 

Czas przygotowania: około 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Spróbuj kapustę. Jeżeli jest bardzo kwaśna, przepłucz ją pod bieżącą wodą, odsącz i bardzo drobno posiekaj.
  • Nasiona chia zalej łyżką gorącej wody i odstaw, aby zrobił się z nich gęsty żel.
  • Opłucz groszek i ugotuj go do miękkości w osolonym wrzątku, stosując ilość wody do ziarna w stosunku 2:1. Często mieszaj, by odparować nadmiar wody i uniknąć przypalenia.
  • Posiekaj drobno cebulę i usmaż ją w garnku na oleju, dodaj kapustę i podsmażaj przez około 7 minut, często mieszając.
  • Zestaw garnek z ognia, dodaj chili, natkę, groch, otręby, nasiona chia i dokładnie wszystko wymieszaj. Odstaw na około 15 minut, by otręby pochłonęły wilgoć. Wymieszaj ponownie i dopraw do smaku.
  • Natartymi olejem dłońmi formuj płaskie kotlety, panieruj je w otrębach i smaż na złoto na rozgrzanym tłuszczu.
  • Odsącz burgery z nadmiaru oleju.

Przygotowane w ten sposób kapuściane krążki są znakomitym dodatkiem do gryczanej bułki, sosów na bazie silken tofu z czosnkiem oraz pieczywa pszennego i ziemniaczanych frytek.

Przepis na wegeburgery z buraka, kaszy jaglanej i kolendry

Składniki na około 4 średniej wielkości kotlety:

  • 2 średniej wielkości buraki,
  • 2 torebki kaszy jaglanej,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • pęczek świeżej kolendry,
  • bułka tarta,
  • garść łuskanych ziaren słonecznika,
  • sól i pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej kokosowy do smażenia.

 

Czas przygotowania: około 55 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz buraki i pokrój je w kostkę, wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj do momentu, aż będą bardzo miękkie.
  • Ugotuj kaszę jaglaną w wodzie z dodatkiem soli i dwóch plasterków cebuli.
  • Cebulę umyj, posiekaj i usmaż na złoto na oleju w dużym garnku.
  • Do cebuli dodaj posiekany czosnek, odcedzone buraki i ugotowaną kaszę jaglaną.
  • Podsmaż wszystko przez około 5 minut, często mieszając.
  • Zdejmij garnek z ognia i zblenduj całość na gładką masę. Dodaj posiekaną kolendrę i słonecznik, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formuj średniej wielkości kotlety, lekko je spłaszczając.
  • Obtocz każdego kotleta z obu stron w bułce tartej i usmaż na oleju.
  • Odsącz burgery z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym lub kratce wyjętej z piekarnika.
  • Podawaj w bułce z sezamem, sałata lodową, kaparami i czarnuszką.

Buraczane burgery są bardzo dekoracyjne i wspaniale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno z pietruszkowym pesto, guacamole lub „serowym” sosem z tofu i płatków drożdżowych. Można również roztopić na nich plaster wegańskiego sera żółtego i udekorować krążkami smażonej na chrupko papryki.

Obie wersje burgerów można też upiec w piekarniku - w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-45 minut.

Smacznego!

Kotlety z dyni i kalafiora podane na kolorowych półmisku.
©Tatiana/stock.adobe.com
Styl życia
Pieczone dietetyczne wegańskie kotlety – 2 przepisy: kotlety z dyni i kotlety z kalafiora
Dietetyczne kotlety z warzyw w wersji wegańskiej, to doskonały pomysł na posiłek dla osób dbających o sylwetkę. Tego rodzaju przysmaki są zdrowe i bardzo pożywne. Zastąpienie smażenia na oleju pieczeniem to również świetny sposób na uzyskanie innego smaku i ciekawej struktury kotletów. Można zjeść je z sałatką, gotowanymi ziemniakami lub ulubioną kaszą.

Dietetyczne kotlety z warzyw w wersji wegańskiej, to doskonały pomysł na posiłek dla osób dbających o sylwetkę. Tego rodzaju przysmaki są zdrowe i bardzo pożywne. Zastąpienie smażenia na oleju pieczeniem to również świetny sposób na uzyskanie innego smaku i ciekawej struktury kotletów. Można zjeść je z sałatką, gotowanymi ziemniakami lub ulubioną kaszą. Do kotletów w wersji wegańskiej jako spoiwo można dodać odrobinę mąki (skrobi) ziemniaczanej, nasion chia lub siemienia lnianego . W roli zagęstnika sprawdzają się również płatki owsiane, otręby oraz bułka tarta. Przepis na pieczone wegańskie kotlety z dyni i ryżu Składniki: 0,5 kg obranej dyni bez gniazd nasiennych , 1 szklanka ryżu, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 puszka kukurydzy, 3 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 4 łyżki otrębów np. pszennych.   Czas przygotowania:około 60 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Dynię i cebulę zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub też zetrzyj. Ugotuj ryż w osolonym wrzątku. Odcedź kukurydzę z zalewy. W dużej misce połącz: dynię, cebulę, czosnek, tymianek, sos sojowy, kukurydzę, ryż i otręby. Odstaw masę na 15 minut do lodówki, po tym czasie ponownie dokładnie wszystko wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formuj kotlety wielkości dłoni i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce jednocześnie spłaszczając dłonią każdego z nich. Piecz kotlety około 20-30 minut. Po 15 minutach przewróć je na drugą stronę, jeżeli używasz termoobiegu nie ma takiej potrzeby. Przepis na dietetyczne wegańskie kotlety z kalafiora Składniki: 1 średniej wielkości...

Wegańskie leczo przyrządzone z młodej kapusty.
©ambrozinio/Fotolia.com
Styl życia
3 wegańskie przepisy potrawy z młodej kapusty: sałatka, kotlety i leczo
Sezon na młodą kapustę rozpoczyna się na początku maja. Warto wtedy korzystać z młodych, soczystych listków tego warzywa, które świetnie sprawdzają się jako składnik sałatki, leczo, a nawet kotlecików. Ze smakiem młodej kapusty najlepiej komponuje się świeży koper i szczypiorek.

Sezon na młodą kapustę rozpoczyna się na początku maja. Warto wtedy korzystać z młodych, soczystych listków tego warzywa, które świetnie sprawdzają się jako składnik sałatki, leczo, a nawet kotlecików. Ze smakiem młodej kapusty najlepiej komponuje się świeży koper i szczypiorek.   Wegańskie dania z młodej kapusty są sycące, pyszne i lekkie. Stanowią idealny posiłek, np. niskokaloryczną kolację oraz są wyśmienitym dodatkiem do innych potraw. Kapustę bardzo trudno dosolić i łatwo przesolić, dlatego najlepiej uważać z tym dodatkiem w trakcie gotowania.   Kolorowe wegańskie leczo z młodej kapusty – przepis   Składniki: 1 czerwona papryka , 1 żółta papryka, 1 biała cebula, 3 ząbki czosnku, 1 średnia główka młodej kapusty, pęczek szczypiorku, duży pęczek koperku, pół szklanki wody lub bulionu warzywnego, 3 kuleczki ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego, sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj papryki i pokrój je w piórka. Usuń zewnętrzne liście z kapusty i poszatkuj ją w paski. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na gorącym tłuszczu. Dodaj szczypior, paprykę i smaż wszystko około 5 minut. Wsyp kapustę, wlej wodę, dodaj przyprawy i sól. Duś całość na małym ogniu, często mieszając, aż kapusta zmięknie (około 25 minut). Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go pod koniec duszenia. Zdejmij rondelek z gazu, wsyp koperek i dosól do smaku.   Przygotowana w ten sposób młoda kapusta wyśmienicie smakuje z młodymi gotowanymi ziemniakami lub pajdą ulubionego pieczywa.   Przepis na dietetyczne, pieczone, wegańskie kotlety z młodej kapusty  ...

gulasz z fasolą mung
@FomaA/Fotolia.com
Styl życia
Fasola mung – 3 wegańskie przepisy na kotlety, gulasz i sałatkę
Fasola mung nazywana jest złotą fasolą. Ta bliska krewniaczka fasolki adzuki pochodzi z Indni gdzie często rośnie dziko. Jej drobne i jędrne ziarenka są delikatne w smaku, dzięki czemu znajdują wszechstronne zastosowanie w kuchni.

Fasola mung nazywana jest złotą fasolą. Ta bliska krewniaczka fasolki adzuki pochodzi z Indni gdzie często rośnie dziko. Jej drobne i jędrne ziarenka są delikatne w smaku, dzięki czemu znajdują wszechstronne zastosowanie w kuchni. Fasoli mung nie trzeba moczyć przed gotowaniem. Ważne jednak jest, by gotować ją podobnie jak wszystkie strączki – bez przykrycia. Aby zachowała zwartą strukturę po ugotowaniu, warto zhartować ją zimną wodą. Przepis na aromatyczne kotlety z fasoli mung, kolendry i chili Składniki na około 20 małych kotletów: 3 szklanki ugotowanej fasoli mung , 1 cebula, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżeczka roztartych w moździerzu nasion kolendry , szczypta sproszkowanej chili, mały pęczek szczypioru, 2 łyżki oleju rzepakowego plus olej do smażenia, 2-3 łyżki bułki tartej, 1 łyżka siemienia lnianego lub nasion chia namoczonych w ciepłej wodzie, 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej. Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na oleju, dodaj fasolkę oraz pozostałe składniki (oprócz bułki tartej i mąki) i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj 2-3 minuty. Zblenduj wszystko na jednolitą masę lub rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków, wsyp mąkę, bułkę tartą i ponownie wymieszaj. Odstaw na 5 minut, by bułka pochłonęła wilgoć. Jeżeli konsystencja jest zbyt zwarta i sypka, dodaj odrobinę oleju. W przypadku, gdy jest za rzadka, wsyp więcej bułki tartej. Rozgrzej na patelni olej. Zwilżonymi wodą lub olejem dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczaj je widelcem na patelni. Smaż z obu stron na złoto. Gotowe kotlety wykładaj na tacę przykrytą ręcznikiem papierowym lub kratę z piekarnika, by wypłynął z nich nadmiar tłuszczu. Przygotowane w ten sposób kotlety...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner