Krokiety z mięsem, czyli propozycja na szybki obiad
Przepis na krokiety z mięsem to pomysł na szybki obiad. Chrupiące, lekko pikantne mięsne nadzienie doskonale komponuje się z kubkiem czerwonego barszczu lub sosem grzybowym. Tajemnicą wybornych krokietów są puszyste naleśniki i doskonały farsz.
Przepis na krokiety z mięsem to pomysł na szybki obiad. Chrupiące, lekko pikantne mięsne nadzienie doskonale komponuje się z kubkiem czerwonego barszczu lub sosem grzybowym. Tajemnicą wybornych krokietów są puszyste naleśniki i doskonały farsz.
Przepis na krokiety możesz dowolnie modyfikować, dodając do farszu, np. kiszoną kapustę lub pieczarki. Zawinięte w naleśnik i nieopanierowane krokiety możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.
Potrzebujesz:
- noża,
- deski do krojenia,
- maszynki do mielenia mięsa,
- patelni,
- miski,
- łyżki
- miksera,
- łopatki do obracania krokietów,
- dużego sitka,
- łyżki wazowej,
- płaskiego talerza.
Składniki:
Naleśniki do krokietów
- 250 ml mleka,
- 250 g mąki pszennej,
- 3 jaja,
- 12 ml oleju
- szczypta soli morskiej.
Farsz do krokietów
- 500 g gotowanego mięsa drobiowego,
- 2 cebule,
- 12 ml oliwy z oliwek,
- szczypta soli morskiej i pieprzu.
Panierka
- 300 g bułki tartej,
- 4 jaja.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób wykonania:
- Ugotowane mięso drobiowe posiekaj na drobno i przełóż do miski.
- Cebule obierz i pokrój w kostkę.
- Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, dodaj cebule i smaż do zeszklenia.
- Usmażone cebule dodaj do mięsa.
- Całość przypraw pieprzem i solą morską i dokładnie wymieszaj.
- Mąkę przesiej przez gęste sitko i wsyp do miski.
- Do mąki dodaj jaja, olej, mleko i sól.
- Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.
- Olej rozgrzej na patelni.
- Nalej około pół łyżki wazowej ciasta naleśnikowego na patelnię i smaż naleśnik po obu stronach (po około pół minuty). W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki – aż do wyczerpania ciasta.
- Na gotowy naleśnik wyłóż dwie łyżki farszu i zwiń całość w rulon.
- Jajka wbij do szklanej miski i roztrzep widelcem.
- Bułkę tartą wysyp na płaski duży talerz.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Naleśnik z mięsnym farszem przekrój na pół, zanurz w jajku i w bułce i połóż na gorącym tłuszczu.
- Panierowane krokiety smaż około 2 minuty na każdej stronie.
Smacznego!
- Wybierasz się na piknik? Sprawdź, jakie potrawy będą odpowiednie na pikniku.
- Zobacz nasze 4 pomysły na dania ze szparagami w mniej niż 30 minut.
- Szybkie i tanie sałatki na imprezę. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy.