Reklama

Przepis na krokiety z mięsem to pomysł na szybki obiad. Chrupiące, lekko pikantne mięsne nadzienie doskonale komponuje się z kubkiem czerwonego barszczu lub sosem grzybowym. Tajemnicą wybornych krokietów są puszyste naleśniki i doskonały farsz.

Reklama

Przepis na krokiety możesz dowolnie modyfikować, dodając do farszu, np. kiszoną kapustę lub pieczarki. Zawinięte w naleśnik i nieopanierowane krokiety możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.

Potrzebujesz:

Składniki:

Naleśniki do krokietów

  • 250 ml mleka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 3 jaja,
  • 12 ml oleju
  • szczypta soli morskiej.

Farsz do krokietów

  • 500 g gotowanego mięsa drobiowego,
  • 2 cebule,
  • 12 ml oliwy z oliwek,
  • szczypta soli morskiej i pieprzu.

Panierka

  • 300 g bułki tartej,
  • 4 jaja.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób wykonania:

  • Ugotowane mięso drobiowe posiekaj na drobno i przełóż do miski.
  • Cebule obierz i pokrój w kostkę.
  • Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, dodaj cebule i smaż do zeszklenia.
  • Usmażone cebule dodaj do mięsa.
  • Całość przypraw pieprzem i solą morską i dokładnie wymieszaj.
  • Mąkę przesiej przez gęste sitko i wsyp do miski.
  • Do mąki dodaj jaja, olej, mleko i sól.
  • Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.
  • Olej rozgrzej na patelni.
  • Nalej około pół łyżki wazowej ciasta naleśnikowego na patelnię i smaż naleśnik po obu stronach (po około pół minuty). W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki – aż do wyczerpania ciasta.
  • Na gotowy naleśnik wyłóż dwie łyżki farszu i zwiń całość w rulon.
  • Jajka wbij do szklanej miski i roztrzep widelcem.
  • Bułkę tartą wysyp na płaski duży talerz.
  • Na patelni rozgrzej olej.
  • Naleśnik z mięsnym farszem przekrój na pół, zanurz w jajku i w bułce i połóż na gorącym tłuszczu.
  • Panierowane krokiety smaż około 2 minuty na każdej stronie.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama