Soczyste polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie śliwkowym
Duszone polędwiczki wieprzowe doskonale komponują się ze słodkim i aromatycznym sosem śliwkowym. Danie nadaje się jako propozycja obiadowa lub pomysł na wykwintną kolację.
Duszone polędwiczki wieprzowe doskonale komponują się ze słodkim i aromatycznym sosem śliwkowym. Danie nadaje się jako propozycja obiadowa lub pomysł na wykwintną kolację.
Kremowy sos śliwowy nadaje się jako dodatek do mięs duszonych i pieczonych. Komponuje się z drobiem, wieprzowiną, wołowiną i królikiem.
Rada: Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym najlepiej podawać z makaronem tagliatelle (o kształcie długich, płaskich wstążek) lub ziemniakami i gotowanymi brokułami.
Potrzebujesz:
- rondla,
- patelni,
- noża,
- drewnianej łyżki,
- deski do krojenia.
Składniki na 2 porcje:
- 12 suszonych śliwek,
- 4 łyżki brandy,
- 3 łyżki masła,
- 220 g polędwiczki wieprzowej,
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżka oleju słonecznikowego,
- 60 ml śmietanki kremówki,
- szczypta soli himalajskiej,
- szczypta czarnego pieprzu,
- pół pęczka koperku.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ze śliwek usuń pestki. a miąższ przełóż do rondla.
- Do śliwek dodaj wodę i brandy. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez około 7 minut, aby śliwki zmiękły.
- Polędwiczki umyj i pokrój na 2 cm kawałki.
- Mięso oprósz solą himalajską i pieprzem.
- Masło rozpuść na patelni i dodaj olej.
- Polędwiczki smaż na rozgrzanym tłuszczu przez 2-3 minuty na każdej ze stron.
- Do usmażonego mięsa dodaj śliwki i syrop z wody i brandy. Całość smaż na dużym ogniu przez 1-2 minuty.
- Na koniec smażenia do mięsa dodaj śmietankę kremówkę, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką i duś na niewielkim ogniu przez 5 minut.
- Koperek opłucz, osusz i posiekaj na drobno.
- Gęsty sos posyp koperkiem i wymieszaj.
Smacznego!
- W kuchni chętnie eksperymentujesz? Zobacz jak wygląda smażenie steku krok po kroku.
- Lubisz ryby? Poznaj właściwości odżywcze miruny.
- Pstrąg to jedna z najzdrowszych ryb. Wypróbuj nasz przepis na pieczonego pstrąga w pomidorach i oliwkach.