Reklama

Duszone polędwiczki wieprzowe doskonale komponują się ze słodkim i aromatycznym sosem śliwkowym. Danie nadaje się jako propozycja obiadowa lub pomysł na wykwintną kolację.

Reklama

Kremowy sos śliwowy nadaje się jako dodatek do mięs duszonych i pieczonych. Komponuje się z drobiem, wieprzowiną, wołowiną i królikiem.

Rada: Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym najlepiej podawać z makaronem tagliatelle (o kształcie długich, płaskich wstążek) lub ziemniakami i gotowanymi brokułami.

Potrzebujesz:

  • rondla,
  • patelni,
  • noża,
  • drewnianej łyżki,
  • deski do krojenia.

Składniki na 2 porcje:

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ze śliwek usuń pestki. a miąższ przełóż do rondla.
  • Do śliwek dodaj wodę i brandy. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez około 7 minut, aby śliwki zmiękły.
  • Polędwiczki umyj i pokrój na 2 cm kawałki.
  • Mięso oprósz solą himalajską i pieprzem.
  • Masło rozpuść na patelni i dodaj olej.
  • Polędwiczki smaż na rozgrzanym tłuszczu przez 2-3 minuty na każdej ze stron.
  • Do usmażonego mięsa dodaj śliwki i syrop z wody i brandy. Całość smaż na dużym ogniu przez 1-2 minuty.
  • Na koniec smażenia do mięsa dodaj śmietankę kremówkę, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką i duś na niewielkim ogniu przez 5 minut.
  • Koperek opłucz, osusz i posiekaj na drobno.
  • Gęsty sos posyp koperkiem i wymieszaj.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama