Reklama

Frittata to puszysty omlet, który wykonuje się na bazie jajek, szynki lub boczku, cebuli, pieczarek, pomidorów oraz żółtego sera. Danie rewelacyjnie sprawdzi się jako pomysł na śniadanie. Jest sycące, delikatne w smaku i łatwe w wykonaniu. Potrawa doskonale smakuje podana na gorąco, np. z drobno posiekanym świeżym szczypiorem.

Reklama

Włoską frittatę można przygotować na dwa sposoby. Po przełożeniu jajek na patelnię, można je pozostawić do ścięcia pod przykryciem na niewielkim ogniu bądź przełożyć całość do piekarnika i piec przez około 10 minut, w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Decydując się na zapiekanie potrawy w piekarniku, wówczas najlepiej wybrać żeliwną patelnię.

Przepis na omlet po włosku, krok po kroku

Frittata przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom omletów na słono. Potrawa najlepiej smakuje podana na ciepło, ale można ją jeść także na zimno, np. jako lunch w pracy czy przekąskę w ciągu dnia. Danie jest sycące i dobrze smakuje doprawione dodatkowo aromatycznymi przyprawami, np.: bazylią czy słodką papryką. Decydując się na boczek zamiast szynki, należy uważać z ilością soli, aby omlet nie był za słony.

Składniki (dla dwóch osób):

  • 8 jajek,
  • 3 plastry szynki (można zastąpić ją cienko pokrojonym boczkiem),
  • 1 mała cebula,
  • 5 pieczarek,
  • 1 pomidor,
  • 1 łyżka masła,
  • 6 plastrów żółtego sera,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej masło.
  • Dodaj dowolnie pokrojoną szynkę i podsmaż ją lekko.
  • Gdy wędlina się lekko zarumieni, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, posiekane pieczarki oraz obranego ze skóry i drobno posiekanego pomidora.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku i duś całość przez około 5 minut.
  • W oddzielnym naczyniu roztrzep jaja widelcem bądź kuchenną trzepaczką.
  • Zmniejsz ogień.
  • Wlej jaja na patelnię, a na wierzchu ułóż plastry żółtego sera.
  • Patelnię przykryj pokrywką i smaż omlet, aż jajka zetną się (potrwa to około 10 minut).
  • Całość możesz również włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać potrawę przez 8-10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  • Wyjmij delikatnie gorący omlet, pomagając sobie przy tym dużą łopatką do patelni.
  • Frittata doskonale smakuje podana z posiekanym szczypiorem, odrobiną natki pietruszki lub rzeżuchą.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama