Orzechówka – przepis na nalewkę z orzechów laskowych z wanilią
Orzechówka, czyli nalewka z orzechów, może być przyrządzona z ich różnych rodzajów. Nalewka z orzechów laskowych wyróżnia się bardzo delikatnym smakiem i pięknym orzechowym, miękkim aromatem. Może być stosowana w celach leczniczych jako środek wspomagający trawienie.
Orzechówka, czyli nalewka z orzechów, może być przyrządzona z ich różnych rodzajów. Nalewka z orzechów laskowych wyróżnia się bardzo delikatnym smakiem i pięknym orzechowym, miękkim aromatem. Może być stosowana w celach leczniczych jako środek wspomagający trawienie.
Nalewka z orzechów laskowych powinna być przygotowywana z orzechów świeżo wyłuskanych ze skorupek. Można oczywiście użyć orzechów już obranych, kupionych w sklepie, ale należy liczyć się z tym, że produkt końcowy będzie miał wówczas nieco niższe walory smakowe.
Przepis na klasyczną nalewkę z orzechów laskowych z wanilią
Składniki:
- 10-15 świeżych orzechów laskowych w skorupce,
- 0,5 l spirytusu 70 %,
- 0,5 l wody, najlepiej filtrowanej lub źródlanej,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 laska wanilii,
- 1-2 ziarenka ziela angielskiego.
Potrzebny będzie ci duży słoik, w którym nalewka będzie leżakowała. Pamiętaj o tym, aby był wcześniej wysterylizowany i dokładnie wysuszony.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 60 minut plus czas potrzebny do maturacji (leżakowania) – około 3 tygodnie plus 30 dni.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj syrop cukrowy. Do rondelka wlej wodę i wsyp cukier. Zagotuj całość na małym ogniu, odstaw do ostygnięcia.
- Obierz orzechy z łupin – wybieraj tylko te, które są nieuszkodzone. W nalewce powinny znaleźć się najlepsze sztuki. Obierz każdego orzecha również z okalającej go ciasno brązowej skórki. Posiekaj orzechy drobno i wsyp do słoja.
- Przekrój laskę wanilii wzdłuż i usuń łyżeczką z jej wnętrza pestki. Umieść wanilię w słoju razem z kulkami ziela angielskiego.
- Zalej orzechy, ziele i wanilię przestudzonym syropem cukrowym, następnie wlej spirytus. Wymieszaj całość dokładnie.
- Zamknij słoik i odstaw go na 3 tygodnie. Co 2-3 dni zamieszaj jego zawartość.
- Po 3 tygodniach nalewka jest gotowa, możesz przefiltrować i przelać do butelek. Możesz jej też pozwolić na dłuższą macerację. Im dłużej stoi nalewka, tym jest smaczniejsza i bardziej aromatyczna.
- Po przelaniu nalewki do butelek najlepiej pozostawić nalewkę przez około miesiąc zanim zacznie się degustację.