Pyszne kotlety z kurczaka – błyskawiczny przepis
Kotlet z kurczaka w panierce zawiera dużo białka, węglowodanów i tłuszczów nasyconych. W 100 g kotleta z kurczaka znajduje się około 260 kcal.
Opublikowano: wtorek, 31 maja 2016 13:43
Reklama
Kotlet z kurczaka w panierce zawiera dużo białka, węglowodanów i tłuszczów nasyconych. W 100 g kotleta z kurczaka znajduje się około 260 kcal.
Reklama
Szybkie kotlety z kurczaka – przepis
Mięso na kotlet z kurczaka przygotujesz w 15-20 minut. Możesz je wykonać w tradycyjny sposób, z użyciem soli i pieprzu lub modyfikując klasyczną wersję na bardziej przyprawioną.
Składniki:
- pierś z kurczaka (70-80 dag),
- mąka,
- jajka (2 sztuki),
- bułka tarta (¾ szklanki),
- sól,
- pieprz,
- przyprawa do kurczaka,
- czosnek granulowany,
- curry,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka dokładnie umyj i oczyść.
- Podziel na kawałki nadające się do rozbicia.
- Po rozbiciu mięsa tłuczkiem nasmaruj kotlety olejem, posyp czosnkiem, curry i przyprawą do kurczaka, a następnie odstaw do lodówki na około godzinę.
- Przygotuje trzy głębokie talerze, do których wsyp mąkę, bułkę tartą i wbij jajka. Jajka rozbij za pomocą widelca, dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Po wyjęciu kotletów z lodówki obtocz je w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Dzięki mące, kotlety będą miały grubszą i smaczniejszą panierkę.
- Na patelnię wlej olej i poczekaj aż się rozgrzeje.
- Kotlety obsmażaj z każdej strony po 4-5 minut, do momentu aż panierka nabierze złocistego koloru.
Reklama
Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama