Kisz ze szpinakiem – przepis na wegański kruchy placek z warzywami
Kisz, czyli quiche to wytrawny, kruchy placek z nadzieniem mięsnym, serowym i/lub warzywnym doprawionym ziołami i zalanym jajeczno-śmietanową masą. Może zawierać również owoce morza. Najpopularniejszą odmianą tego dania jest placek lotaryński (quiche lorraine) przyrządzany z boczkiem, szynką, serem i sosem bolońskim, krojony jak tort, podawany na ciepło jako specjał bożonarodzeniowy w północno-wschodniej Francji. Podany poniżej przepis na kisz ze szpinakiem to bezmięsna alternatywa dla wegan i wegetarian.
Kisz, czyli quiche to wytrawny, kruchy placek z nadzieniem mięsnym, serowym i/lub warzywnym doprawionym ziołami i zalanym jajeczno-śmietanową masą. Może zawierać również owoce morza. Najpopularniejszą odmianą tego dania jest placek lotaryński (quiche lorraine) przyrządzany z boczkiem, szynką, serem i sosem bolońskim, krojony jak tort, podawany na ciepło jako specjał bożonarodzeniowy w północno-wschodniej Francji. Podany poniżej przepis na kisz ze szpinakiem to bezmięsna alternatywa dla wegan i wegetarian.
Kisz ze szpinakiem i warzywami – wegański przepis
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 60 minut
Składniki na ciasto:
- 2/3 szklanki mąki pszennej razowej,
- 1/3 szklanki mąki pszennej białej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 1/4 szklanki lodowatej wody.
Składniki na farsz:
- ½ małej cukinii,
- 2 garści świeżego szpinaku,
- 1 czerwona cebula,
- 8-10 suszonych pomidorów,
- 200 g tofu wędzonego,
- 4 ząbki czosnku – starte na tarce lub przeciśnięte przez praskę,
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich,
- pół łyżeczki sproszkowanej chilli,
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku,
- 125 ml mleka sojowego naturalnego bez cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Z podanych na ciasto składników zagnieć ciasto, rozwałkuj podsypując mąką i wyłóż nim nasmarowaną tłuszczem foremkę zostawiając kilka pasków do przykrycia wierzchu. Przedziurkuj ciasto widelcem, żeby nie tworzyły się pęcherzyki powietrza. Wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i lekko podpiecz przez około 15 minut. W tym czasie przygotuj farsz.
2. Szpinak podsmaż w rondelku z olejem, czosnkiem, solą, szczypiorkiem i posiekanymi suszonymi pomidorami.
3. Zeszklij na patelni cebulę i dodaj startą na tarce o grubych oczkach cukinię. Smaż wszystko około 5-7 minut.
4. Pozostałe składniki na farsz zblenduj na gładką masę.
5. Wyjmij ciasto z piekarnika – powinno być lekko podpieczone – wyłóż na nie cukinię z cebulą, pomidorami, szczypiorkiem i szpinakiem zalej wszystko farszowym sosem, połóż na wierzch pozostawione paski ciasta.
6. Zapiekaj w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut do momentu zarumienienia się ciasta.
7. Podawaj ciepłe.
Smacznego!
- Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania ze szpinakiem!