Przepis na pyszną gęś po staropolsku z boczkiem – niedzielny obiad w oryginalnym wydaniu
Gęś po staropolsku smakuje wyśmienicie nadziewana cebulą, kapustą z dodatkiem smażonego boczku. Wymaga jednak długiego pieczenia przez kilka godzin.
Gęś po staropolsku smakuje wyśmienicie nadziewana cebulą, kapustą z dodatkiem smażonego boczku. Wymaga jednak długiego pieczenia przez kilka godzin.
Gęś bogata jest w kwasy omega-3 i omega-6 niezbędne do prawidłowego działania mięśnia sercowego. Obniżają one poziom złego cholesterolu we krwi. Mięso gęsi zawiera również duże ilości białka, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, witamin z grupy A, E i B. Gęsina pozytywnie wpływa na samopoczucie i chroni przed zaburzeniami nastroju. Wytopiony z niej smalec stosuje się w przypadku infekcje górnych dróg oddechowych, przeziębienia i bólu stawów.
Gęś po staropolsku
Gęsinę, którą przygotowuje się po staropolsku, należy natrzeć majerankiem, nadziać boczkiem, kapustą, czosnkiem oraz cebulą. Jest niesamowicie aromatyczna i soczysta. Idealnie nadaje się na niedzielny, rodzinny obiad.
Potrzebujesz:
- brytfanny,
- garnka,
- patelni.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 400 g wędzonego boczku,
- 4 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- pieprz (do smaku),
- sól (do smaku),
- masło (do smażenia),
- 1 cała gęś,
- majeranek (do smaku),
- 250 ml bulionu.
Czas przygotowania: 2 godziny marynowania + około 360 minut pieczenia
Stopień trudności: łatwy
Wskazówki: Na każdy kilogram gęsi przypada jedna godzina pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Gęś natrzyj solą i majerankiem, z wierzchu oraz w środku.
- Odstaw ją na 2 godziny do lodówki.
- Opłukaną kapustę zalej wrzątkiem i gotuj przez 5 minut.
- Rozpuść odrobinę masła na patelni i smaż boczek.
- Gdy z boczku wytopi się tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę.
- Dodaj czosnek.
- Duś wszystko, aż zmięknie.
- Odcedź kapustę.
- Wrzuć ją na patelnie i duś ze boczkiem i warzywami przez ok 20 minut.
- Gotowym farszem nadziej gęś.
- Wierzch gęsi obłóż plastrami boczku.
- Całość wstaw do brytfanny.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Piecz gęś przez około 3 godziny.
- Gdy plastry boczku się zarumienią, zdejmij je, a gęś podlej bulionem. Gotowe.
Smacznego!
- Chętnie wracasz do tradycyjnych dań? Poznaj najpopularniejsze dziś potrawy staropolskie.
- Pasternak to staropolskie "ptasie gniazdo"! Zobacz, jakie ma właściwości i jak jeść pasternak.
- Lubisz zdrową kuchnię? Poeksperymentuj ze staropolskim żurem i wypróbuj nasz przepis na żurek bezglutenowy.