Piaskowy baranek wielkanocny jako ozdoba i smakołyk
Ciasto, z którego robi się babkę piaskową, nadaje się do zrobienia baranka wielkanocnego. Do wykonania tej słodkiej ozdoby na stół niezbędna jest specjalna forma. Przygotowanie ciasta i pieczenie zajmuje łącznie około 60 minut.
Opublikowano: czwartek, 4 lutego 2016 13:54
Reklama
Ciasto, z którego robi się babkę piaskową, nadaje się do zrobienia baranka wielkanocnego. Do wykonania tej słodkiej ozdoby na stół niezbędna jest specjalna forma. Przygotowanie ciasta i pieczenie zajmuje łącznie około 60 minut.
Reklama
Składniki:
- 160 g mąki,
- 120 g cukru,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 110 g masła,
- forma do pieczenia baranka,
- bułka tarta do wysypania foremki.
Czas wykonania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
Reklama
- Żółtka oddziel od białek, a następnie białka ubij na sztywną pianę z połową cukru (60 g).
- Do żółtek dodaj drugą połowę cukru, łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru wanilinowego i miękkie masło. Wskazówka: masło można wcześniej zmiksować w oddzielnej miseczce i dopiero dodać do jajek z cukrami i solą.
- Jajka i masło mieszaj mikserem do momentu, aż staną się jednolitą, puszystą masą.
- Do mąki dosyp łyżeczkę proszku do pieczenia i przesiej je do żółtek wymieszanych z masłem i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Połącz białka z powstałą masą. Wykonuj delikatne ruchy, żeby ciasto było po wymieszaniu na jednolitą, gładką masę puszyste.
- Formę do pieczenia baranka wielkanocnego otwórz i posmaruj masłem, a następnie zamknij i wysyp bułką tartą, by baranek nie przywarł do formy i by można było łatwo go wyjąć.
- Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 145°C na 45 minut. Po tym czasie patyczkiem do szaszłyków sprawdź, czy ciasto jest upieczone w środku. Jeśli tak, foremkę wyjmij z piekarnika i odstaw na około 10 minut. Potem otwórz formę i wydobądź baranka.
- Tak przygotowany baranek wielkanocny może być ozdobiony cukrem pudrem lub lukrem.
Reklama
Reklama
Reklama