Przepis na fantastycznego amerykańskiego burgera – z mięsa wołowego, boczku i cebuli
Amerykańskiego burgera smaży się na prawdziwym maśle. Mięso mielone, wołowe powinno pochodzić z karkówki.
Amerykańskiego burgera smaży się na prawdziwym maśle. Mięso mielone, wołowe powinno pochodzić z karkówki.
Burger to kanapka z kotletem z mięsa wołowego, umieszczana między dwoma kawałkami przypieczonej bułki, oraz z dodatkami np. sałaty, pomidorów, ketchupu, majonezu czy ogórka konserwowego. Jest najpopularniejszą potrawą kuchni Stanów Zjednoczonych. Wymyślił ją w 1904 roku garncarz Fletcher Davis, który podawał swoim gościom mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem.
Amerykański burger
Pomysł na amerykańskiego burgera z mięsem z wołowiny, plastrami boczku, sosem cebulowo-anyżowym i dodatkiem gotowanego na parze sera cheddar.
Potrzebujesz:
- termometru kuchennego,
- stolnicy
- miski,
- garnka,
- patelni,
- parowaru
- pędzelka do smarowania.
Składniki na 6 burgerów:
- 150 ml mleka,
- 100 ml wody,
- 1 kg wołowiny,
- 6 plasterków boczku,
- 40 g niesolonego masła,
- 1 jajko,
- sezamki (do smaku),
- 330 g mąki,
- 5 g drożdży,
- 20 g cukru
- 150 g sera cheddar,
- 5 g soli.
Sos:
- 4 czerwone cebule,
- 1 gwiaździsty anyż,
- 250 przecieru pomidorowego
- 100 g cukru,
- 25 gram octu balsamicznego,
- sól (do smaku),
- oliwa z oliwek (do smażenia).
Czas przygotowania: 90 minut (120 minut oczekiwania)
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania:
- Wlej mleko i wodę do garnka.
- Dodaj masło.
- Gotuj na średnim ogniu, aż osiągnie temperaturę 50 stopni Celsjusza.
- Do miski wsyp mąkę, drożdże i cukier.
- Dopraw solą.
- Wlej zagotowane mleko z masłem do miski.
- Dodaj jajko.
- Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Gnieć ciasto przez 15 minut na stolnicy.
- Pokrój na 6 kawałków.
- Uformuj bułeczki.
- Przykryj ciasto i odstaw do urośnięcia.
- Pokrój cebulę na cienkie kawałeczki.
- W garnku rozgrzej oliwę.
- Smaż cebulę na małym ogniu.
- Wrzuć anyż i zamieszaj.
- Dodaj cukier, przecier z pomidorów i ocet balsamiczny.
- Dopraw solą.
- Smaż przez dwie godziny.
- Wymieszaj trochę jajka z mlekiem
- Wysmaruj bułeczki z wierzchu.
- Posyp sezamkami.
- Nagrzej piekarnik do 225 stopni Celsjusza.
- Piecz bułeczki przez około 10 minut, aż nabiorą złotego koloru.
- Zetrzyj ser.
- Nałóż do miseczek.
- Gotuj go na parze, aż się rozpuści.
- Rozgrzej patelnię.
- Smaż plasterki boczku.
- Usmażone wyłóż na ręcznik kuchenny.
- Na patelni rozpuść masło.
- Uformuj z wołowiny kotlety.
- Smaż na patelni.
- Przekrój gotowe bułeczki na pół.
- Ułóż na nich mięso.
- Posyp solą i pieprzem.
- Wlej ser cheddar.
- Na wierzch nałóż sos cebulowy i plasterki boczku.
- Namocz górną część bułki w sosie z patelni.
- Połóż górną część bułki na burgerze.
Smacznego!
- Lubisz fast foody? Dowiedz się, ile burgery i hamburgery mają kalorii.
- Zamiast jeść w barach szybkiej obsługi, zjedz w domu! Oto przepis na domowego hot doga.
- Chcesz przegryźć coś pomiędzy posiłkami? Polecamy 6 pomysłów na lekkie przekąski.