Reklama

Kibbeh to delikatne mięsne kulki przygotowywane na bazie kaszy bulgur i mielonego mięsa. Wyglądem przypominają tradycyjne kotlety mielone i stanowią idealną przekąskę, np. na imprezę ze znajomymi. Mięsne kulki po usmażeniu należy odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i serwować z cytryną.

Reklama

Kibbeh to jedna z tradycyjnych potraw kuchni arabskiej. Są to kulki z mięsa mielonego, najczęściej jagnięciny, wołowiny lub koźliny, z dodatkiem kaszy bulgur. Tradycyjny kibbeh przygotowuje się z farszem. W uproszczonej wersji przepisu można zrezygnować z nadzienia, co przyspieszy przygotowanie potrawy. Mięsne kulki idealnie sprawdzają się jako przystawki na imprezę.

Przepis na kibbeh z kaszą bulgur, krok po kroku

Bulgur to rodzaj grubej i twardej kaszy, którą przygotowuje się z ziaren zboża. Jest pożywna i smaczna, dlatego idealnie sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju dań, np. jako zamiennik ryżu, lub baza do tworzenia kotlecików z mięsa mielonego, jak w przypadku kibbeh.

Potrzebujesz:

  • moździerza,
  • maszynki do mielenia mięsa,
  • blendera,
  • ręcznika papierowego,
  • patelni,
  • miski.

Składniki:

  • 1 kg chudej wołowiny,
  • szklanka kaszy bulgur,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki orzeszków piniowych,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • szczypta cynamonu i kminu,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • oliwa z oliwek (do smażenia),
  • sól, pieprz do smaku.

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Kaszę bulgur namocz w zimnej wodzie i odstaw na pół godziny.
  • Mięso umyj i osusz, a następnie rozdrobnij w maszynce do mielenia.
  • Przesmaż orzechy piniowe na patelni bez tłuszczu, aż zarumienią się.
  • Listki mięty oraz cebulę drobno posiekaj.
  • Ziele angielskie rozetrzyj dokładnie w moździerzu.
  • Do miski przełóż mięso i dodaj do niego przyprawy, cebulę, kaszę oraz orzechy.
  • Zmiksuj całość blenderem i z powstałej masy formuj małe mięsne kulki.
  • Kibbeh smaż na patelni w głębokim tłuszczu, obsmażając każdą kulkę przez kilka minut po każdej ze stron.
  • Podawaj ze świeżymi plastrami cytryny.

Smacznego!

Reklama

Arabskie danie będzie się ładnie prezentować na talerzu ozdobionym świeżymi listkami mięty bądź wyłożonego kawałkami sałaty lodowej.

Reklama
Reklama
Reklama