Przekąski na imprezę: przepis na arabski kibbeh, czyli mięsne kulki z kaszą bulgur
Kibbeh to delikatne mięsne kulki przygotowywane na bazie kaszy bulgur i mielonego mięsa. Wyglądem przypominają tradycyjne kotlety mielone i stanowią idealną przekąskę, np. na imprezę ze znajomymi. Mięsne kulki po usmażeniu należy odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i serwować z cytryną.
Kibbeh to delikatne mięsne kulki przygotowywane na bazie kaszy bulgur i mielonego mięsa. Wyglądem przypominają tradycyjne kotlety mielone i stanowią idealną przekąskę, np. na imprezę ze znajomymi. Mięsne kulki po usmażeniu należy odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i serwować z cytryną.
Kibbeh to jedna z tradycyjnych potraw kuchni arabskiej. Są to kulki z mięsa mielonego, najczęściej jagnięciny, wołowiny lub koźliny, z dodatkiem kaszy bulgur. Tradycyjny kibbeh przygotowuje się z farszem. W uproszczonej wersji przepisu można zrezygnować z nadzienia, co przyspieszy przygotowanie potrawy. Mięsne kulki idealnie sprawdzają się jako przystawki na imprezę.
Przepis na kibbeh z kaszą bulgur, krok po kroku
Bulgur to rodzaj grubej i twardej kaszy, którą przygotowuje się z ziaren zboża. Jest pożywna i smaczna, dlatego idealnie sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju dań, np. jako zamiennik ryżu, lub baza do tworzenia kotlecików z mięsa mielonego, jak w przypadku kibbeh.
Potrzebujesz:
- moździerza,
- maszynki do mielenia mięsa,
- blendera,
- ręcznika papierowego,
- patelni,
- miski.
Składniki:
- 1 kg chudej wołowiny,
- szklanka kaszy bulgur,
- 2 cebule,
- 3 łyżki orzeszków piniowych,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- szczypta cynamonu i kminu,
- kilka listków świeżej mięty,
- oliwa z oliwek (do smażenia),
- sól, pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Kaszę bulgur namocz w zimnej wodzie i odstaw na pół godziny.
- Mięso umyj i osusz, a następnie rozdrobnij w maszynce do mielenia.
- Przesmaż orzechy piniowe na patelni bez tłuszczu, aż zarumienią się.
- Listki mięty oraz cebulę drobno posiekaj.
- Ziele angielskie rozetrzyj dokładnie w moździerzu.
- Do miski przełóż mięso i dodaj do niego przyprawy, cebulę, kaszę oraz orzechy.
- Zmiksuj całość blenderem i z powstałej masy formuj małe mięsne kulki.
- Kibbeh smaż na patelni w głębokim tłuszczu, obsmażając każdą kulkę przez kilka minut po każdej ze stron.
- Podawaj ze świeżymi plastrami cytryny.
Smacznego!
Arabskie danie będzie się ładnie prezentować na talerzu ozdobionym świeżymi listkami mięty bądź wyłożonego kawałkami sałaty lodowej.