Potrawy wigilijne – przepyszne śledzie w pomidorach
Śledzie wigilijne w pomidorach to jedna z potraw, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Potrawy wigilijne od razu przywodzą na myśl ryby. Śledzie połączone z pomidorami, papryką chili, miodem i rodzynkami tworzą słodko-pikantne połączenie, za którym przepada większość gości.
Opublikowano: środa, 2 grudnia 2015 23:18
Reklama
Śledzie wigilijne w pomidorach to jedna z potraw, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Potrawy wigilijne od razu przywodzą na myśl ryby. Śledzie połączone z pomidorami, papryką chili, miodem i rodzynkami tworzą słodko-pikantne połączenie, za którym przepada większość gości.
Reklama
Śledzie świąteczne w pomidorach dla 4 osób – krok po kroku
Wskazówki:
- Śledzie możesz namoczyć w mleku lub wodzie. Pamiętaj, by namoczyć je na noc, ponieważ w innym wypadku ryba będzie bardzo słona.;
- Zamiast suszonej papryki możesz użyć świeżej papryczki chili, pokrojonej w drobne kawałki;
- Jeśli chcesz, żeby ryba miała słodki posmak, pozbawiony pikantnej nuty, zamiast papryczki chili użyj słodkiej papryki,
- Potrawę najlepiej przyrządzić dzień przed podaniem, żeby składniki zdążyły się 'przegryźć'.
Składniki:
- 600 gramów filetów śledziowych (najlepiej słonych z beczki),
- kilogram cebuli,
- 100 gramów orzechów włoskich,
- mała garść rodzynek,
- łyżeczka miodu,
- ząbek czosnku,
- pół łyżeczki cukru,
- 100 gramów przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki ketchupu,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 1/4 łyżeczki przypraw korzennych,
- pół łyżeczki zmielonej papryczki chili,
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- szczypta soli.
Czas wykonania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę w piórka.
- Olej podgrzej na patelni.
- Wrzuć cebulę na rozgrzany olej i duś do miękkości.
- Dodaj czosnek, wymieszaj przecier z ketchupem i dodaj do cebuli.
- Dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem śledzia i orzechów.
- Smaż, aż całość zgęstnieje.
- Śledzie wypłucz, zalej zimną wodą i mocz przez jedną noc.
- Opłucz śledzie i pokrój na kawałki.
- Do śledzi dodaj pomidorową marynatę.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Orzechy włoskie posiekaj na małe kawałki.
- Dodaj orzechy do śledzi.
- Odstaw na kilka godzin do przegryzienia.
Smacznego!
Reklama
- Czy wiesz, że w rybach znajduje się przeciwwirusowy i przeciwbakteryjny selen? Poznaj działanie zdrowotne selenu.
- Halibut to jedna z najzdrowszych ryb. Zobacz, jakie ma właściwości i jak przygotować halibuta.
- Szukasz inspiracji na obiad? Wypróbuj 3 przepisy na pyszne dania z pstrąga.
Reklama
Reklama
Reklama