Reklama

Ryba po grecku pomimo swojej nazwy weszła już do kanonu potraw, które najczęściej goszczą na polskim wigilijnym stole. Smakuje nawet osobom, które nie przepadają za rybami, ponieważ warzywa zabijają nieprzyjemny dla niektórych, posmak ryby.

Reklama

Składniki:

  • 300 g filetów ze świeżych ryb, najlepiej dorsza lub sandacza,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 2 średniej wielkości pietruszki,
  • pół dużego selera,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki cukru,
  • pieprz do smaku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • cytryna (do dekoracji),
  • natka pietruszki (do dekoracji).

Czas przygotowania: ok. 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przyrządzenia:

Usmaż rybę na oleju i przełóż do innego naczynia. Zetrzyj na tarce marchew i pietruszkę, a cebulę pokrój na drobne kawałki. Wrzuć warzywa na patelnię, podlej 2-3 łyżkami wody i gotuj przez ok. 30 minut. W razie potrzeby dolewaj odrobinę wody. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rybę połóż na półmisku i przykryj warzywami. Możesz udekorować danie plasterkami cytryny lub świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama