Prosty przepis na rybę po grecku
Ryba po grecku pomimo swojej nazwy weszła już do kanonu potraw, które najczęściej goszczą na polskim wigilijnym stole. Smakuje nawet osobom, które nie przepadają za rybami, ponieważ warzywa zabijają nieprzyjemny dla niektórych, posmak ryby.
Ryba po grecku pomimo swojej nazwy weszła już do kanonu potraw, które najczęściej goszczą na polskim wigilijnym stole. Smakuje nawet osobom, które nie przepadają za rybami, ponieważ warzywa zabijają nieprzyjemny dla niektórych, posmak ryby.
Składniki:
- 300 g filetów ze świeżych ryb, najlepiej dorsza lub sandacza,
- 2 średniej wielkości marchewki,
- 2 średniej wielkości pietruszki,
- pół dużego selera,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki cukru,
- pieprz do smaku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- cytryna (do dekoracji),
- natka pietruszki (do dekoracji).
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przyrządzenia:
Usmaż rybę na oleju i przełóż do innego naczynia. Zetrzyj na tarce marchew i pietruszkę, a cebulę pokrój na drobne kawałki. Wrzuć warzywa na patelnię, podlej 2-3 łyżkami wody i gotuj przez ok. 30 minut. W razie potrzeby dolewaj odrobinę wody. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rybę połóż na półmisku i przykryj warzywami. Możesz udekorować danie plasterkami cytryny lub świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
- Masz ochotę na lekką rybę bez tłuszczu? Sprawdź nasz przepis na dorsza z grilla i w folii z warzywami.
- Pstrąg zawiera więcej białka niż łosoś, a ma mniej kalorii niż śledź czy makrela. Dowiedz się, jakie wartości odżywcze, kalorie i witaminy ma pstrąg.
- Czy wiesz, że dorsz może poprawić kondycję włosów? Zobacz, jak poprawić kondycję włosów domowymi sposobami.