Przepis na kluski z makiem – słodką potrawę wigilijną
Kluski z makiem to jedna z dwunastu potraw wigilijnych. Danie jest słodką i sycącą przekąską. Kluski należy przygotować tradycyjnie – własnoręcznie. W farszu do klusek znajdują się: mak, bakalie i miód.
Kluski z makiem to jedna z dwunastu potraw wigilijnych. Danie jest słodką i sycącą przekąską. Kluski należy przygotować tradycyjnie – własnoręcznie. W farszu do klusek znajdują się: mak, bakalie i miód.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: średni
Potrzebujesz:
miski,
małego garnka,
dużego garnka,
stolnicy,
wałka,
długiego noża,
łyżki cedzakowej,
drewnianej łyżki,
maszynki do mielenia.
Składniki:
Ciasto na kluski:
- 550 g mąki,
- 2 jajka,
- 300 ml wody,
- szczypta soli.
Farsz do klusek:
- 300 g maku,
- 1 szklanka mleka,
- 200 g orzechów włoskich,
- 80 g rodzynek,
- 50 g płatków migdałowych,
- 40 g skórki pomarańczowej,
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżka masła.
Sposób wykonania:
1. Mąkę wsyp do miski.
2. Mleko wlej do małego garnka i zagotuj. Zagotowanym mlekiem zalej mak i odstaw go na 30 minut.
3. Na stolnicę (lub blat kuchenny) wysyp mąkę, dodaj jaja, wodę i zagnieć ciasto.
4. Posyp stolnicę odrobiną mąki i cienko rozwałkuj ciasto przy pomocy wałka (na grubość 2-3 mm).
5. Długim nożem pokrój rozwałkowane ciasto na pasy o szerokości ok. 3 cm.
6. Pasy ułóż jeden na drugim. Tak ułożone pasma ciasta pokrój w wąskie paseczki trzymając nóż pod kątem (kluseczki kroimy na skos).
7. Do dużego garnka wlej 2 litry wody i dodaj szczyptę soli. Całość zagotuj.
8. Kluseczki gotuj partiami. W trakcie gotowania wody do garnka wrzuć część klusek. Zmniejsz gaz i odczekaj aż kluski wypłyną na powierzchnię.
9. Kluski wyłów z wody łyżką cedzakową i przełóż do miski. Aby kluski się nie posklejały dodaj do nich łyżkę masła i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
10. Odsącz mak z mleka i zmiel go w maszynce o gęstym sitku.
11. Zmielony mak przełóż do miski, dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową, płatki migdałów i miód.
12. Orzechy posiekaj na drobno i dodaj do masy makowej. Całość wymieszaj.
13. Do miski przełóż część klusek (dowolna ilość) i dodaj masę makową. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Smacznego!
- Domowe pierniczki można dekorować lukrem lub czekoladą. Zobacz, na czym polega dekorowanie pierników krok po kroku.
- Świąteczne dekoracje można zrobić samodzielnie w domu. Dowiedz się, jak zrobić choinkę z orzechów krok po kroku.
- Święta tuż, tuż, warto więc poszukać przepisów na potrawy świąteczne. Zobacz, przepis na staropolski piernik.