Sprawdzony przepis na karpia w galarecie dla całej rodziny
Karp w galarecie to tradycyjna polska potrawa wigilijna. Przepis na rybę w galarecie w klasycznej wersji – z ozdobami z gotowanej marchewki, groszku i natki pietruszki.
Opublikowano: wtorek, 1 grudnia 2015 23:14
Reklama
Karp w galarecie to tradycyjna polska potrawa wigilijna. Przepis na rybę w galarecie w klasycznej wersji – z ozdobami z gotowanej marchewki, groszku i natki pietruszki.
Reklama
Potrawy wigilijne to przede wszystkim ryby. Wśród nich prym wiedzie polski karp. Ryba królewska – bo tak określa się karpia – jest zarówno smaczna, jak i bardzo zdrowa. Karp to źródło białka, witamin z grupy B oraz minerałów: fosforu, potasu, wapnia, żelazu.
Karp w galarecie – przepis na zdrową i smaczną potrawę wigilijną
Wskazówki:
- Zanim kupisz karpia, zapytaj sprzedawcę o pochodzenie ryby;
- Rybę najlepiej kupować żywą z basenu z czystą wodą.
Składniki:
- 1 karp,
- 2 cebule,
- 2 marchwie,
- 2 korzenie pietruszki,
- nać pietruszki,
- pół selera,
- puszka zielonego groszku,
- 2 jajka,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 ziarna pieprzu ziarnistego,
- sok z połówki cytryny,
- 2 łyżki octu,
- 2 łyżki żelatyny,
- szczypta soli,
- szczypta cukru.
Czas wykonywania: 90 minut
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania:
- Spraw karpia: umyj, usuń łuski, odetnij łeb, pokrój w dzwonka.
- Obierz i pokrój marchew, pietruszkę, cebulę i seler, a następnie wrzuć do garnka.
- Gotuj warzywa w lekko osolonej i posłodzonej wodzie przez około 10 minut.
- Do wywaru dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i ostrożnie włóż rybę.
- Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Przecedź wywar (warzywa będą później potrzebne).
- Rybę połóż na talerzu i poczekaj aż ostygnie.
- Żelatynę rozpuść w 50 ml wody i dodaj do wywaru.
- Wlej ocet do wywaru.
- Wywar ponownie zagotuj.
- Dodaj sok z cytryny.
- Ugotuj jajka na twardo, przestudź, pokrój na plastry i ułóż na rybie.
- Odsącz zielony groszek i udekoruj nim rybę.
- Pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, cebulę, seler ułóż na rybie.
- Pokrój nać pietruszki i ozdób nią rybę.
- Zalej karpia wywarem.
- Wstaw rybę do lodówki.
- Podawaj karpia skropionego sokiem z cytryny lub octem.
Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama