Reklama

Na bożonarodzeniowym stole, w przeciwieństwie do wieczerzy wigilijnej pojawiają się różne dania mięsne. Do wykwintnych i bardzo smacznych potraw świątecznych zalicza się m.in. kruche pieczenie oraz wieprzowe polędwiczki.

Reklama

Wigilia jest wieczerzą, w trakcie której spożywa się wyłącznie postne, czyli bezmięsne dania. W Boże Narodzenie na stole pojawiają się rozmaite potrawy świąteczne, a wśród nich soczyste pieczenie z indyka, filetu z kurczaka lub schabu, pieczona kaczka oraz polędwiczki. Ich nieodłącznym elementem są smaczne sosy, np. pieczarkowy, sojowy, żurawinowy.

Mięsne potrawy na święta – co warto przygotować?

Święta Bożego Narodzenia są czasem, który dzieli się z bliskimi. W tradycji polskiej cała rodzina gromadzi się przy bogato zastawionym stole, na którym pojawiają się rozmaite potrawy świąteczne: bigos, pierogi, śledzie, sałatki oraz deserem. Na bożonarodzeniowym obiedzie nie może zabraknąć również dań mięsnych. Prawdziwą ucztą dla podniebienia są kruche i aromatyczne pieczenie. Można je przygotować na bazie schabu, indyka lub kurczaka. Zestawia się je niekiedy z warzywnymi, grzybowymi lub owocowymi sosami czy śliwkowymi powidłami. Smacznym, a zarazem efektownym daniem będą pieczone piersi z kaczki z dodatkiem pomarańczowo – imbirowego lub żurawinowego sosu. Doskonałą i wykwintną mięsną potrawą świąteczną są również polędwiczki, które można serwować w towarzystwie sosów, np. porowego, musztardowego czy z sera gorgonzoli. Dania mięsne najczęściej podaje się z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, surówkami, np. z kapusty pekińskiej lub sałatkami na bazie rukoli i pomidorków koktajlowych.

Przepis na pieczeń rzymską z indyka i z jajkiem

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 surowe jajko,
  • 4 jaja ugotowane na twardo,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • ½ łyżeczki papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka kminku.

Sposób przygotowania:

  • Odetnij zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część pora przekrój wzdłuż na pół. Pokrój por w półplasterki. Obierz czosnek, pokrój w kosteczkę. Wszystko zeszklij na oleju i maśle.
  • Zeszklone warzywa wyłóż na deskę do krojenia. Drobno posiekaj z natką pietruszki. Wszystko dodaj do mielonego mięsa z indyka.
  • Do mięsnej masy dodaj surowe jajko, tartą bułkę, chrzan, sos sojowy i paprykę. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Składniki dokładnie wyrabiaj ręką.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Formę keksową (długość około 25 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Do formy wyłóż połowę masy mięsnej. Na środku ułóż ugotowane na twardo i ubrane jajka. Delikatnie wciśnij je w masę.
  • Wyłóż resztę masy mięsnej, uformuj wzgórek. Wierzch potrawy posmaruj musztardą i obsyp kminkiem. Mięso wstaw do piekarnika. Piecz przez około 50 minut.

Przepis na polędwiczki z sosem z sera gorgonzoli

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej,
  • 1 ząbek czosnku (starty na tarce z drobnymi oczkami),
  • 70 g sera gorgonzola (opcjonalnie mozzarella),
  • 10 suszonych pomidorów z oliwnej zalewy,
  • 200 g szynki suszonej, np. parmeńskiej (pokrojonej),
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów.

Składniki na sos:

  • 1 łyżka masła,
  • 130 g sera gorgonzola.

Sposób przygotowania:

  • Polędwicę oczyść z włókien. Pokrój w poprzek na kawałki (ok. 1 cm). Mięso roztłucz tłuczkiem na cieńsze filety. Polędwiczki natrzyj czosnkiem, delikatnie oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  • Na każdym filecie połóż kawałek suszonego pomidora i sera gorgonzoli. Zawiń w plasterki szynki parmeńskiej. Posmaruj olejem z suszonych pomidorów.
  • Polędwiczki zwinięte w roladki ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz przez około 15 minut.
  • Przygotuj sos. Na patelni roztop masło. Dodaj ser gorgonzola i mieszaj, aż do roztopienia. Gotowym sosem polewaj polędwiczki przez podaniem.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama