Reklama

Pieczone udka z kaczki to tradycyjne, polskie danie. Aromatyczne mięso i chrupiąca skórka najlepiej komponuje się ze słodkimi dodatkami: owocami, konfiturą żurawinową lub miodem. Kaczka podana z pieczonymi ziemniaczkami w rozmarynie jest świetnym wyborem na świąteczny obiad lub uroczystą kolację. Poniżej znajdziesz prosty przepis na pieczone kacze udka z owocami.

Reklama

Przepis na pieczone udka kaczki

Składniki

  • 6 kaczych udek
  • 3 jabłka
  • 2 gruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży rozmaryn
  • pieprz i sól
  • 2 łyżki konfitury żurawinowej
  • łyżka masła

Jak zrobić pieczone udka kaczki?

  1. Udka nacieramy solą, świeżo mielonym pieprzem, rozgniecionymi ząbkami czosnku i świeżym rozmarynem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy przykrywką lub folią aluminiową.
  2. Pieczemy przez 60 minut w 170 stopniach.
  3. Przez ten czas jabłka i gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w plasterki.
  4. Owoce wrzucamy do miski. Mieszamy z żurawiną i rozpuszczonym masłem.
  5. Po godzinie wyjmujemy udka z piekarnika i dokładamy resztę składników. Wkładamy do piekarnika bez przykrycia i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
  6. Kaczkę podawać z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem lub ryżem oraz konfiturą z żurawiny.

Przepis na ziemniaki pieczone z dodatkiem rozmarynu

  • 1 kg ziemniaków
  • świeży rozmaryn
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki - najlepiej sprawdzą się ziemniaki średniej wielkości. Rozmaryn siekamy. Ziemniaki zalewamy olejem, mieszamy. Dodajemy rozmaryn i przyprawy, ponownie mieszamy. Wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama