Potrawy na Boże Narodzenie: Przepis na pieczone udka kaczki
Potrawy na Boże Narodzenie: Przepis na pieczone udka kaczki
Pieczone udka z kaczki to tradycyjne, polskie danie. Aromatyczne mięso i chrupiąca skórka najlepiej komponuje się ze słodkimi dodatkami: owocami, konfiturą żurawinową lub miodem. Kaczka podana z pieczonymi ziemniaczkami w rozmarynie jest świetnym wyborem na świąteczny obiad lub uroczystą kolację. Poniżej znajdziesz prosty przepis na pieczone kacze udka z owocami.
Przepis na pieczone udka kaczki
Składniki
- 6 kaczych udek
- 3 jabłka
- 2 gruszki
- 3 ząbki czosnku
- świeży rozmaryn
- pieprz i sól
- 2 łyżki konfitury żurawinowej
- łyżka masła
Jak zrobić pieczone udka kaczki?
- Udka nacieramy solą, świeżo mielonym pieprzem, rozgniecionymi ząbkami czosnku i świeżym rozmarynem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy przykrywką lub folią aluminiową.
- Pieczemy przez 60 minut w 170 stopniach.
- Przez ten czas jabłka i gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w plasterki.
- Owoce wrzucamy do miski. Mieszamy z żurawiną i rozpuszczonym masłem.
- Po godzinie wyjmujemy udka z piekarnika i dokładamy resztę składników. Wkładamy do piekarnika bez przykrycia i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
- Kaczkę podawać z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem lub ryżem oraz konfiturą z żurawiny.
Przepis na ziemniaki pieczone z dodatkiem rozmarynu
- 1 kg ziemniaków
- świeży rozmaryn
- 5 łyżek oleju roślinnego
- sól, pieprz, czosnek granulowany
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki - najlepiej sprawdzą się ziemniaki średniej wielkości. Rozmaryn siekamy. Ziemniaki zalewamy olejem, mieszamy. Dodajemy rozmaryn i przyprawy, ponownie mieszamy. Wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.