Potrawy na Boże Narodzenie: Przepis na cielęcinę faszerowaną
Potrawy na Boże Narodzenie: Przepis na cielęcinę faszerowaną
Opublikowano: poniedziałek, 16 grudnia 2019 08:00
Reklama
Mostek cielęcy faszerowany wątróbką i pieczarkami to pyszne i niezwykle wykwintne danie. Delikatna i krucha cielęcina idealnie współgra z aromatycznym farszem. Najważniejsze w przygotowywaniu cielęciny jest to, aby nie utraciła ona swojej delikatności, dlatego w żadnym wypadku nie powinno się jej doprawiać pieprzem. Przygotowaliśmy dla Was przepis na cielęcinę faszerowaną wątróbką i pieczarkami.
Reklama
Przepis na cielęcinę faszerowaną
Składniki
- 1,5 kg mostka cielęcego
- 1 kg pieczarek
- 300 g wątróbki cielęcej
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- jabłko
- 3 łyżki oleju roślinnego
- sól, majeranek
Jak zrobić cielęcinę faszerowaną?
- Mięso myjemy pod bieżącą wodą i robimy głębokie nacięcie. Całość nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i majerankiem, zarówno w środku, jak i na zewnątrz.
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 1 łyżce oleju.
- Pieczarki obieramy, drobno siekamy i dorzucamy na patelnię z łyżką oleju. Smażymy 5 minut.
- Dodajemy pokrojoną wątróbkę oraz obrane i podzielone na cząstki jabłko. Smażymy 8-10 minut.
- Całość studzimy i mielimy w maszynce do mięsa.
- Do farszu dodajemy jajka i bułkę tartą, doprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Dokładnie mieszamy.
- Mostek faszerujemy, dokładnie upychając nadzienie. Zaszywamy.
- Mięso układamy w podłużnej brytfance, podlewamy kilkoma łyżkami wody i łyżką oleju.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. W czasie pieczenia podlewamy mostek wytrącającym się z pieczeni sosem. Jeśli sos bardzo zgęstnieje, możemy odrobinę podlać go wodą.
- Cielęcinę wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy na 15 minut i kroimy w grube plastry. Najlepiej smakuje w towarzystwie tłuczonych ziemniaków.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama