Puree ziemniaczane z kapustą oraz ziemniaki z kiełbasą, cebulą i boczkiem, czyli przepisy na łatwe tradycyjne dania irla
Kiełbasa z ziemniakami i cebulą lub puree ziemniaczane z kapustą to pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przepisu najlepiej użyć kiełbasy wieprzowej i młodych ziemniaków.
Kiełbasa z ziemniakami i cebulą lub puree ziemniaczane z kapustą to pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przepisu najlepiej użyć kiełbasy wieprzowej i młodych ziemniaków.
Puree z kapustą i ziemniakami nazywa się colcannon. Jest to tradycyjna potrawa w Irlandii, przygotowywana w Dniu Świętego Patryka. Podobnie dublin coddle, czyli ziemniaki pieczone z kiełbasą, cebulą i boczkiem w piekarniku.
Puree ziemniaczane z kapustą (colcannon), krok po kroku
Potrzebujesz:
- garnka,
- patelni,
- ubijaka do ziemniaków.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 kilogram ziemniaków,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki śmietany 18 procentowej (lub mleka),
- 250 gramów liści białej kapusty,
- 1 pęczek szczypioru,
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Czas przygotowania: około 35 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze części i włóż do garnka.
- Dolej wody (tak, aby zakryła ziemniaki) i dodaj 1 łyżeczkę soli.
- Gotuj 10 minut na średnim ogniu.
- Kapustę posiekaj w paski i dodaj do ziemniaków.
- Gotuj całość 20 minut, aż składniki będą miękkie.
- Odlej wodę z garnka.
- Dodaj śmietanę, 2 łyżki masła, 1 łyżeczkę soli oraz pieprz.
- Ubijakiem rozgnieć ziemniaki z dodatkami i ubij na gładką masę.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj.
- Rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni.
- Smaż cebulę i szczypior 4 minuty.
- Dodaj do puree i wymieszaj.
- Podawaj z mięsem mielonym albo piersią z kurczaka.
- Ziemniaki z kapustą możesz posypać szczyptą posiekanego koperku dla ozdoby.
Ziemniaki z kiełbasą, cebulą i boczkiem (dublin coddle), krok po kroku
Potrzebujesz:
- patelni,
- naczynia żaroodpornego
- folii aluminiowej.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 kilogram ziemniaków,
- 4 kiełbaski wieprzowe,
- 8 cienkich plastrów boczku,
- 2 łyżki posiekanej pietruszki,
- 2 cebule,
- 500 mililitrów bulionu drobiowego,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej na patelni i smaż boczek około 5 minut.
- Umyj patelnię i rozgrzej ją ponownie z 2 łyżkami oleju.
- Smaż kiełbasę 6 minut (po 3 minutach przełóż na drugą stronę).
- Cebulę posiekaj w piórka.
- Ziemniaki obierz i pokrój w plastry.
- Do naczynia żaroodpornego włóż cebulę, ziemniaki, boczek i kiełbasę (pokrojoną na mniejsze części).
- Posyp całość pietruszką.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Całość zalej bulionem i okryj folią aluminiową.
- Piecz kiełbasę w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez 2 godziny!
Smacznego!
- Zabierz rodzinę w kulinarną podróż! Polecamy, przepis na gulasz z fasoli - potrawę brazylijską.
- W kuchni chętnie eksperymentujesz? Wypróbuj nasze przepisy kuchni ormiańskiej: ryż z rodzynkami i zupę ormiańską.
- Gotowanie to kreatywność! Baw się smakami i poznaj przepis na tajską zupę kokosową z kurczakiem i krewetkami.