Przepis na owoce pod kruszonką – crumble z jabłkami, żurawiną i płatkami owsianymi
Crumble z jabłkami zapieka się w piekarniku wraz z kruszonką. Owoce należy wcześniej pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce. Dla podkreślenia smaku do potrawy dodaje się żurawinę, sok z cytryny oraz suszone migdały. Kruszonkę przygotowuje się z płatków owsianych, mąki, cukru oraz masła.
Crumble z jabłkami zapieka się w piekarniku wraz z kruszonką. Owoce należy wcześniej pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce. Dla podkreślenia smaku do potrawy dodaje się żurawinę, sok z cytryny oraz suszone migdały. Kruszonkę przygotowuje się z płatków owsianych, mąki, cukru oraz masła.
Crumble to deser brytyjski z duszonych owoców posypanych kruszonką. Danie zapieka się w piekarniku. Najlepiej smakuje podawane na ciepło. Do przygotowania deseru można użyć dowolnych owoców, np. nektarynek, brzoskwiń, wiśni, truskawek, jagód czy gruszek.
Owoce pod kruszonką – pomysł na śniadanie, przekąskę, deser
Owsiane crumble to pomysł na ciepłe i pożywne śniadanie. Owoce z kruszonką są również smaczną przekąską w ciągu dnia. Deser można też jeść po przestudzeniu. Osoby, które lubią słodkości i nie są na rygorystycznej diecie, mogą wierzch dania polać bitą śmietaną, cukrem pudrem, sosem owocowym lub czekoladą.
Potrzebujesz:
- formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego,
- tarki o dużych oczkach,
- patelni,
- papieru do pieczenia,
- sitka.
Składniki (na 4 porcje):
- 6 dużych jabłek,
- 4 łyżki suszonej żurawiny,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić masłem klarowanym).
Składniki na kruszonkę z płatków owsianych:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 2 łyżki migdałów w płatkach,
- 3 łyżki masła,
- 4 łyżki greckiego jogurtu,
- 1 łyżka brązowego cukru.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj i usuń z nich gniazda nasienne.
- 4 owoce pokrój w drobną kostkę.
- 2 jabłka zetrzyj na tarce razem ze skórką.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż na nim starte jabłka przez około 5 minut.
- Dodaj cynamon, miód, cukier waniliowy, sok z cytryny i resztę owoców pokrojonych w kostkę.
- Smaż całość około 10 minut, aż jabłka będą miękkie.
- Dodaj żurawinę, delikatnie wymieszaj owocowy mus i zdejmij patelnię z ognia.
- Składniki na kruszonkę, czyli mąkę, płatki, migdały, masło, jogurt i cukier, przesyp do miski.
- Zagniataj całość, aż powstanie konsystencja kruszonki.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej upieczone jabłka z patelni.
- Owoce posyp kruszonką.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200 stopni Celsjusza.
- Zapiekaj deser przez 15 minut.
- Crumble z jabłkami podawaj w szklanych pucharkach lub miseczkach, z łyżką jogurtu naturalnego lub serka mascarpone i listkiem świeżej mięty.
Smacznego!