Kopytka ze szpinakiem na talerzu
© Profotokris/Adobe Stock
Styl życia

Jak zrobić smaczny obiad? Przepis na kopytka ze szpinakiem podawane z sosem śmietanowym lub serowym.

Kopytka ze szpinakiem to świetny pomysł na prosty i smaczny obiad. Ich przygotowanie nie jest trudne. W poniższym przepisie wykorzystana została soja, która wzbogaca smak kopytek i stanowi bogate źródło białka. Dzięki temu jest to danie, które z chęcią zjedzą także wegetarianie.

Kopytka ze szpinakiem to świetny pomysł na prosty i smaczny obiad. Ich przygotowanie nie jest trudne. W poniższym przepisie wykorzystana została soja, która wzbogaca smak kopytek i stanowi bogate źródło białka. Dzięki temu jest to danie, które z chęcią zjedzą także wegetarianie.

 

Szpinak zawarty w kopytkach zawiera antyoksydanty i ma właściwości antynowotworowe. Jest cennym źródłem magnezu, potasu i żelaza. Jest niskokaloryczny i pomaga w budowaniu masy mięśniowej. Warto włączyć go do diety i spożywać przynajmniej raz w tygodniu.

 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 250 g soi,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • 250 g świeżego szpinaku.

 

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

Opłukaną soję wsyp do garnka z wodą. Zostaw ją na kilka godzin. Po upływie tego czasu wymień wodę na świeżą i gotuj soję na małym ogniu aż do miękkości. Następnie odcedź ją i przepłucz zimną wodą. Szpinak podziel na mniejsze kawałki i podsmaż go na patelni, aby zrobił się miękki. Później zblenduj go na gładką masę. Ziemniaki obierz i ugotuj. Soję i ugotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę. Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj do ziemniaków z soją i wbij jajko. Lekko posól. Dodaj zblendowany szpinak i zagnieć ciasto. Z przygotowanego ciasta uformuj wałeczki. Następnie pokrój je na małe kawałki. Kopytka wrzuć do wrzącej wody i gotuj je, aż będą miękkie, około 10 minut.

 

Kopytka przygotowane według wcześniejszego przepisu możesz podawać z różnymi sosami, np. śmietanowym i serowym. Poniżej przedstawiamy przepis na obydwa sosy.

 

Sos śmietanowy

 

Składniki:

  • 2 małe opakowania śmietany 18%,
  • 150 ml wody,
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz.


 

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej śmietanę i wodę. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj zioła, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj. Całość gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe!

 

Sos serowy

 

Składniki:

  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 0,5 szklanki startego sera typu gorgonzola,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • szczypta soli,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej.

 

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło w garnku, dodaj mąkę i całość podsmaż. Następnie wlej mleko i mieszaj wszystkie składniki do momentu powstania gładkiej masy. Potem wlej bulion, wymieszaj. Wsyp gorgonzolę. Całość gotuj dalej na małym ogniu, dopraw do smaku odrobiną soli i gałką muszkatołową. Gotowe!

 

Smacznego!

 

Biszkopt miodowy jest położony na półmisku i pokrojony na kawałki.
©elena_hramowa/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić domowego królewca, czyli placek miodowy przełożony kremem waniliowym i biszkoptem
Królewiec, nazywany też ciastem królewskim, składa się z 3 elementów: biszkoptu, placka miodowego oraz kremu waniliowego, które układa się na przemian. Do upieczenia deseru potrzebne są 3 formy do pieczenia o tym samym rozmiarze. Krem przygotowuje się z domowego budyniu połączonego z masłem. Gotowy deser zalewa się polewą czekoladową.

Królewiec, nazywany też ciastem królewskim, składa się z 3 elementów: biszkoptu, placka miodowego oraz kremu waniliowego, które układa się na przemian. Do upieczenia deseru potrzebne są 3 formy do pieczenia o tym samym rozmiarze. Krem przygotowuje się z domowego budyniu połączonego z masłem. Gotowy deser zalewa się polewą czekoladową.   Do ciasta można użyć polewy czekoladowej kupionej w sklepie lub zrobić ją domowym sposobem. Wystarczy mleko połączyć z kakao, cukrem lub miodem oraz masłem . Całość, po rozpuszczeniu, gotuje się przez chwile na małym ogniu, a po lekkim ostygnięciu wylewa na wierzch ciasta. Przepis na królewca Potrzebujesz : miksera, 3 form do pieczenia (jednakowej wielkości), stolnicy, garnka.   Składniki na biszkopt: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.   Składniki na placek miodowy: 0,5 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 2 jajka, 3 łyżki miodu, 125 gramów schłodzonej margaryny (pół kostki), 1 łyżeczka sody oczyszczonej .   Składniki na krem waniliowy: 500 mililitrów mleka, 1 kostka masła (250 gramów), 0,5 szklanki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki cukru waniliowego.   Czas przygotowania: 1,5 godziny Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania:   Biszkopt : Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier, żółtka i miksuj przez 1 minutę. Do masy wsyp mąkę, proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszaj na niskich obrotach. Masę biszkoptową wylej do formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 35 minut.   Placek miodowy: Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną i wysyp ją na stolnicę. Dodaj...

talerz z czerwonym barszczem i chleb w koszyczku
©borzywoj/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na dania kuchni ukraińskiej: pierożki z nadzieniem - wareniki, kwas chlebowy i sycący barszcz ukraiński
Najbardziej popularnym daniem kuchni ukraińskiej jest barszcz ukraiński. Warto spróbować też pierożków z nadzieniem. Wareniki podaje się na słodko lub na słono. Za wschodnią granicą często wykorzystuje się też kwas chlebowy.

Najbardziej popularnym daniem kuchni ukraińskiej jest barszcz ukraiński. Warto spróbować też pierożków z nadzieniem. Wareniki podaje się na słodko lub na słono. Za wschodnią granicą często wykorzystuje się też kwas chlebowy. W kuchni ukraińskiej królują potrawy z mąki, w tym chleby i kasze. Często przygotowuje się też posiłki z gotowanego we wrzątku ciasta. Jest ono wypełniane bardzo różnorodnym farszem: od owocowego przez twaróg, do ziemniaków. Przepis na barszcz ukraiński Składniki: 5 łyżek suchej białej fasoli , 3 średnie buraki , 3 podudzia z kurczaka, 1 marchewka, ½ pietruszki, ½ cebuli, 3 cm kawałek pora, liść białej kapusty, 2 ziemniaki, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 liście laurowe, 1 łyżka mąki, ½ szklanki śmietany 18%, 2 łyżki soku z cytryny. Czas przygotowania: około 3,5 godziny Stopień trudności: średnie Sposób przygotowania: Opłucz fasolę pod bieżącą wodą i zalej ją szklanką wody, a następnie osól i zagotuj. Zestaw garnek z ognia i pozostaw na 2 godziny pod przykryciem. Po upływie tego czasu dodaj czosnek i liście laurowe, po czym zagotuj do miękkości. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Umyj buraki i osusz je. Zawiń warzywa pojedynczo w folię aluminiową. Ułóż je na blasze i piecz przez około godzinę, do miękkości. Zostaw upieczone buraki do ostygnięcia. Obierz je i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Umyj podudzia z kurczaka, włóż je do dużego garnka. Wlej wodę do ¾ wysokości naczynia. Posól mięso i gotuj je do miękkości, przez około 1,5 godziny. Obierz i pokrój w plasterki marchewkę oraz pietruszkę. Dodaj warzywa do kurczaka i gotuj przez 10 minut. Posiekaj kapustę. Obierz cebulę i ziemniaki, a następnie pokrój je w...

zapiekanka ziemniaczana
Flickr/Shawn Rossi/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem wersja podstawowa i zmodyfikowana – przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem ma wiele wariantów. Można do niej dodawać sezonowe warzywa, boczek, świeże zioła, grzyby, sery. Zapiekanka z kurczakiem w wersji podstawowej z ziemniakami to danie smaczne i niedrogie. Poniżej znajdują się dwie propozycje ziemniaczanej zapiekanki z kurczakiem – wersja podstawowa i wykwintna.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem ma wiele wariantów. Można do niej dodawać sezonowe warzywa, boczek, świeże zioła, grzyby, sery. Zapiekanka z kurczakiem w wersji podstawowej z ziemniakami to danie smaczne i niedrogie. Poniżej znajdują się dwie propozycje ziemniaczanej zapiekanki z kurczakiem – wersja podstawowa i wykwintna. Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami – wersja podstawowa Potrzebujesz: naczynia do zapiekania z przykrywką lub blaszki do pieczenia i folii aluminiowej. Składniki: 400 g świeżej piersi z kurczaka, 15 średniej wielkości ziemniaków, 2 duże cebule cukrowe lub zwykłe, 1 kulka mozzarelli (100 g), 2 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego, sól, pieprz, zioła: oregano, papryka słodka, curry, olej – do smażenia i nasmarowania naczynia. Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w półtalarki, wrzuć do osolonego wrzątku i lekko podgotuj – na półtwardo. Odcedź i odparuj. 2. Cebule obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do wysokiego garnka na rozgrzany olej, posól. 3. Mięso umyj, pokrój w kostkę i usmaż z cebulą na wolnym ogniu do miękkości. 4. Włącz piekarnik, ustaw na 200 stopni. 5. Do cebuli i mięsa wsyp ziemniaki i delikatnie wymieszaj, dodaj czosnek i zioła. 6. Wysmaruj naczynie olejem i przełóż do niego zawartość garnka, lekko dociśnij całość, żeby składniki dobrze się połączyły. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli. 7. Zapiekaj w 200 stopniach 45 minut pod przykryciem – jeżeli nie masz naczynia z pokrywką, zastąp ją folią aluminiową (matową stroną do góry – ona pochłania ciepło). Na 5 minut przed końcem zdejmij pokrywkę/folię, aby mozzarella się...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner