Wypróbuj bezglutenowe przepisy na pyszne ciasto oraz aromatyczny sos do pizzy
Ciasto na pizzę bezglutenową przygotowuje się np. z mąki gryczanej. Należy dodać także drożdże, sól, olej i cukier. Sos bez glutenu do tego włoskiego dania przyrządza się z pomidorów, tymianku, oregano i bazylii. Najlepiej doprawić go także miodem.
Ciasto na pizzę bezglutenową przygotowuje się np. z mąki gryczanej. Należy dodać także drożdże, sól, olej i cukier. Sos bez glutenu do tego włoskiego dania przyrządza się z pomidorów, tymianku, oregano i bazylii. Najlepiej doprawić go także miodem.
Pizza bezglutenowa najlepiej smakuje z ulubionymi dodatkami. Pasują do niej np. gruszka, ser mozzarella i pieczarki. Warto dodać też bazylię, paprykę, a w wersji dla mięsożerców – pierś z kurczaka lub szynkę.
Przepis na pizzę bezglutenową
Składniki na bezglutenowe ciasto na pizzę:
- 250 g mąki gryczanej,
- 7 g suchych drożdży,
- ½ szklanki wrzącej wody,
- ¾ płaskiej łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 4 łyżki oleju (w tym 1 łyżka do posmarowania wierzchu ciasta).
Czas przygotowania: około 2 godziny
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Wysmaruj olejem miskę na ciasto.
- Pokrusz drożdże, a następnie wymieszaj je z wrzątkiem, cukrem i solą.
- Wlej do masy olej oraz wrzątek. Zagnieć ciasto, po czym uformuj z niego kulkę.
- Posmaruj ją z każdej strony olejem, a następnie przykryj czystą ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Po upływie tego czasu podziel ciasto na połowę. Z każdej z nich uformuj pizzę o wybranym kształcie – klasycznie okrągłym, prostokątnym lub kwadratowym.
- Posmaruj pizzę olejem i połóż na blachę.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a następnie wstaw do niego formy z pizzą. Piecz ją przez około 20 minut. Ciasto powinno być rumiane.
- Posmaruj pizzę sosem i posyp ulubionymi dodatkami. Piecz przez kolejne 10 minut.
Przepis na sos do pizzy bez glutenu
Składniki:
- 700 g pomidorów (świeżych lub z puszki),
- 1-2 cebule,
- 2 średnie ząbki czosnku,
- ½ papryczki chili,
- szczypta ulubionych ziół: bazylii, oregano oraz tymianku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżka oleju,
- miód do smaku.
Czas przygotowania: 10-15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Przekrój, oczyść i pokrój papryczkę chili na kawałki.
- Obierz cebulę oraz czosnek, a następnie je posiekaj.
- Rozgrzej patelnię z olejem, wyłóż na nią cebulę i zeszklij ją.
- Dodaj czosnek i papryczkę chili.
- Po około 5 minutach włóż na patelnię umyte, obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
- Wsyp zioła i sól.
- Duś sos dotąd, aż zgęstnieje. Mieszaj go od czasu do czasu, aby się nie przypalił.
- Następne dopraw do smaku, dodając pieprz i miód.
- Gotuj przez kolejne 1-2 minuty. Przygotowanym w ten sposób sosem możesz też polać grillowane warzywa lub makaronową zapiekankę.
Smacznego!
Zobacz także: