Pielmieni z mięsem - prosty przepis na ukraińskie pierożki
Pielmieni z mięsem - prosty przepis na ukraińskie pierożki
Pielmieni z mięsem to tradycyjne, rosyjskie pierożki. Z wyglądu przypominają polskie uszka do barszczu, jednak ich smak jest zupełnie inny. Oryginalne pielmieni faszerowało się mięsem wieprzowym i podawało ze śmietaną i octem. Dzisiaj istnieje dużo różnych wariacji tego tradycyjnego dania. "Pielmiań" oznacza w języku rosyjskim chlebowe ucho, co rzeczywiście przypomina wygląd tych pierożków. Prosty przepis na pielmieni z mięsem znajdziecie poniżej.
Przepis na pielmieni z mięsem
Składniki na ciasto do pielmieni
- 600 g mąki pszennej
- 300 g ciepłej wody
- łyżeczka soli
Składniki na farsz do pielmieni
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego
- 200 g mięsa mielonego wołowego
- jajko
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz
Jak przygotować rosyjskie pierożki pielmieni?
- Mąkę przesiej, dodaj bardzo ciepłą wodę i sól. Zagniataj aż ciasto przestanie się przyklejać do dłoni, a składniki połączą się na gładką konsystencję. W razie potrzeby dodaj mąki lub wody.
- W maszynce zmielić mięso i cebulę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i rozpuszczone masło. Doprawić solą i pieprzem.
- Ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą z nich wałkujemy na około 2 mm grubości. Wycinamy kółka, szklanką lub specjalną formą do pierogów.
- Na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę farszu i zaklejamy. Następnie sklejamy razem rogi, tak jak w przypadku uszek do barszczu.
- Pierożki wrzucać na gotującą się wodę i gotować kilka minut do wypłynięcia.
Z czym podawać pierożki pielmieni?
Najbardziej klasyczne połączenie dodatków to woda z octem i kwaśna śmietana z pieprzem. Pierożek najpierw maczamy w wodzie, a następnie w śmietanie.
Idealnym dopełnieniem zdecydowanego smaku pielmieni będzie roztopione masło lub sama gęsta śmietana. Świetnie smakują podsmażane na patelni i posypane świeżymi ziołami.
Można je także potraktować jako klasyczne pierogi z mięsem i podać je z zasmażaną cebulką lub skwarkami. Tak naprawdę są przepyszne nawet bez dodatków.