Przepis na pieczone policzki wołowe w sosie grzybowym
Przepis na pieczone policzki wołowe w sosie grzybowym
Policzki wołowe z dodatkiem wina to bardzo eleganckie i aromatyczne danie. Najczęściej dusi się je w garnku, lecz te z piekarnika są równie smaczne. Jeśli dodamy do nich grzybów leśnych, zyskają jesienny charakter. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na policzki wołowe w sosie grzybowym. Choć danie to przygotowuje się w kilka chwil, to jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość, aby mięso było miękkie należy je piec minimum 2 godziny.
Ten przepis sprawdzi się również jeśli planujesz przygotować policzki wołowe w garnku. Wystarczy, że policzki wołowe usmażysz w dużym garnku, a następnie dodasz do nich resztę składników. Wszystko należy gotować przez 10 minut, a następnie dusić przez 2 godziny na małym ogniu.
Przepis na policzki wołowe w sosie grzybowym
Składniki na pieczone policzki wołowe (4 porcje)
- 2 policzki wołowe
- 200 g grzybów leśnych
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml wina wytrawnego czerwonego
- 100 ml wody
- 3 łyżki masła
- przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony, ziarna jałowca, liście laurowe
- 4 łyżki mąki pszennej
Jak zrobić pieczone policzki wołowe w sosie grzybowym?
- Policzki wołowe myjemy, kroimy na grube plastry i oczyszczamy z błonek.
- Obsypujemy solą i pieprzem, obtaczamy mąką i smażymy na maśle na złoty kolor.
- Cebulę kroimy w piórka. Grzyby leśne oczyszczamy i kroimy w plasterki.
- Do dużego naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, grzyby, cebulę i obrany czosnek.
- Dolewamy wino, wodę, wkładamy łyżkę masła i przyprawiamy.
- Całość przykrywamy, aby mięso się dusiło nie piekło. Jeśli nie mamy przykrywki, można użyć foli aluminiowej.
- Pieczemy przez 2 godziny w 170 stopniach. Przed wyjęciem warto sprawdzić czy mięso jest miękkie, jeśli nie pieczemy jeszcze pół godziny.
- Najlepiej podawać z tłuczonymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.