Przepis na pancettę – jak przygotować tradycyjny włoski boczek?
Pancetta jest rodzajem zawijanego, suszonego boczku, mającego swój rodowód we Włoszech. Dojrzewa powoli w aromatycznych przyprawach, dzięki czemu ma charakterystyczny, delikatny smak. Pancettę można przygotować samodzielnie w domu lub nabyć gotowy produkt w sklepie. Długo dojrzewający włoski boczek idealnie nadaje się na skwarki i do kanapek. Dobrze komponuje się również z makaronami.
Pancetta jest rodzajem zawijanego, suszonego boczku, mającego swój rodowód we Włoszech. Dojrzewa powoli w aromatycznych przyprawach, dzięki czemu ma charakterystyczny, delikatny smak. Pancettę można przygotować samodzielnie w domu lub nabyć gotowy produkt w sklepie. Długo dojrzewający włoski boczek idealnie nadaje się na skwarki i do kanapek. Dobrze komponuje się również z makaronami.
Pancetta jest włoskim boczkiem, przyrządzonym z mięsa wieprzowego. Zazwyczaj jest ona przyprawiania solą, pieprzem oraz różnymi przyprawami. Co istotne, Włosi pancettę jedzą na surowo w postaci cieniutkich plasterków. Wyróżnia się dwa typy tego wyrobu mięsnego: walcowaty i płaski. Pierwszy z nich charakterystyczny jest dla północnej części Włoch.
Przepis na pancettę – włoski boczek suszony
Potrzebujesz:
- noża,
- worka foliowego,
- siarki wędliniarskiej.
Składniki:
- ok. 1,5 kg boczku wieprzowego,
- 3 łyżki stołowe pieprzu mielonego,
- ćwierć szklanki soli kuchennej,
- 1 łyżka stołowa ziaren jałowca,
- 3 łyżki stołowe cukru trzcinowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki tymianku,
- 2 łyżeczki rozmarynu.
Czas przygotowania: kilka tygodni (od 3 do 5)
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Na początku dokładnie odetnij skórę boczku i nadaj mu kształt prostokąta. Następnie zmieszaj ze sobą przyprawy, sól, cukier i wetrzyj tę mieszankę w boczek.
- Włóż boczek do worka foliowego, wyciśnij powietrze, a następnie szczelnie zamknij worek.
- Worek z boczkiem wstaw na tydzień do lodówki i pamiętaj o tym, aby codziennie go obracać i odlewać zgromadzony płyn.
- Po upływie tygodnia wyjmij boczek z lodówki, opłucz dokładnie wodą, a następnie osusz.
- W boczek wetrzyj pieprz, a następne zroluj, w taki sposób, żeby w środku nie znajdowało się powietrze.
- Włóż zrolowany boczek do siatki wędliniarskiej i zawieś go w chłodnym pomieszczeniu.
- Pancettę susz minimum przez 14 dni – do czasu aż uzyska słodko-pikantny smak.
Wykorzystaj pyszne pl kod rabatowy i zamów makaron z dodatkiem suszonego boczku Pancetta i poczuj się niczym we Włoszech!
Pancetta – sposób podania
Pancettę można jeść w różnej postaci, Włosi najczęściej spożywają ją w postaci surowej. W takiej formie najlepiej dodawać ją do sałatek lub do kanapek. Z suszonego boczku można przygotować również skwarki do pierogów. Doskonale nadaje się on również do spaghetti carbonara, a także innych dań z makaronem.