Okara - co to jest? Przepisy na kotlety i pasztet z okary
Okara to nazwa pozostających po przyrządzeniu domowego mleka sojowego sojowych wytłoczyn, czyli rodzaj produktu ubocznego. Okara ze względu na bardzo neutralny smak i ciekawą teksturę jest doskonałym surowcem do przygotowania mielonych kotletów sojowych, smarowideł do pieczywa, pasztetów, farszów oraz wielu innych wegańskich i wegetariańskich specjałów.
Okara to nazwa pozostających po przyrządzeniu domowego mleka sojowego sojowych wytłoczyn, czyli rodzaj produktu ubocznego. Okara ze względu na bardzo neutralny smak i ciekawą teksturę jest doskonałym surowcem do przygotowania mielonych kotletów sojowych, smarowideł do pieczywa, pasztetów, farszów oraz wielu innych wegańskich i wegetariańskich specjałów.
Okara jest bardzo wartościowym, bezglutenowym i niskokalorycznym składnikiem do potraw. Zawiera dużo białka, błonnika i niewielkie ilości tłuszczu. Można ją mrozić, co jest szczególnie ważne w przypadku, gdy często produkuje się domowe mleko sojowe.
Przepis na wegańskie kotlety sojowe z okary
Składniki:
- 2 szklanki lekko wilgotnej okary,
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego rozmoczonego w 2 łyżkach wody,
- garść uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika,
- 1 ząbek czosnku,
- 6 łyżek zblendowanych na mąkę płatków owsianych,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- mała szalotka,
- 1 łyżeczka ziaren kolendry utartych w moździerzu,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj czosnek na tarce lub przeciśnij przez praskę dodaj do okary, wsyp około pół łyżeczki soli i wstaw do lodówki na około 10 minut.
- Pokrój szalotkę w bardzo drobną kostkę i zeszklij na oleju.
- Wyjmij okarę z lodówki, połącz z cebulą i pozostałymi składnikami (2 łyżki mąki owsianej pozostaw do panierowania kotletów), dobrze wymieszaj.
- Zwilż dłonie olejem lub wodą i formuj małe kulki, np. wielkości piłeczki ping-pongowej, rozpłaszczaj, panierując w owsianej mące.
- Smaż kotlety z obu stron na złoto.
Przygotowane w ten sposób „wegańskie mielone” są doskonałym dopełnieniem drugiego dania, ale równie świetnie sprawdzają się w roli burgerów.
Przepis na wegański pasztet z okary
Składniki:
- 3-4 szklanki okary,
- 2 marchewki,’
- 1 duża pietruszka,
- pół selera,
- 2 duże cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- pół szklanki drobno posiekanej natki pietruszki,
- garść pokruszonych pestek dyni,
- 4 łyżki mąki kukurydzianej,
- olej do smażenia,
- 2-3 łyżki otrębów np. żytnich,
- szczypta pieprzu ziołowego.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz warzywa i zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach.
- Obierz i pokrój drobno cebulę, zeszklij ją na oleju (najlepiej w dużym garnku), dodaj starte warzywa i sos sojowy i duś przez około 5-10 minut. Zdejmij garnek z ognia.
- Wsyp okarę (na początek najlepiej 3 szklanki) do warzyw, dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę. Jeżeli masa jest zbyt sypka wlej 2 łyżki oleju, jeżeli za gęsta dosyp więcej okary. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.
- Przełóż masę do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami keksówki.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około godzinę.
Przygotowany z okary pasztet jest bardzo smaczny i doskonale rozsmarowuje się na pieczywie. Najlepszą kompozycję smakową tworzy z ogórkiem kiszonym.
Smacznego!