Reklama

Dieta jogurtowa, chociaż opiera się na przetworach mlecznych, dopuszcza wprowadzenie do jadłospisu owoców, warzyw i mięsa. Dzięki temu nie odczuwa się podczas niej głodu, a po zakończeniu nie występuje efekt jo-jo. Dieta trwa dwa tygodnie i podczas niej można schudnąć nawet 6 kilogramów.

Reklama

Mireille Guilliano, autorka książki „Francuski nie tyją”, twierdzi, że francuskie kobiety zawdzięczają swoje perfekcyjne sylwetki właśnie regularnemu jedzeniu jogurtów.

Odchudzająca dieta jogurtowa – zasady

Podczas diety jogurtowej należy spożywać pięć posiłków dziennie – trzy główne i dwie przekąski. Poza tym trzeba wypijać 1,5 litra wody dziennie. Można jeść nie tylko niskokaloryczne naturalne jogurty. Dozwolone są także owocowe oraz produkty o normalnej zawartości tłuszczu. Najważniejsze, by były to produkty z żywymi kulturami bakterii, czyli jogurty i kefiry. Maślanki nie są polecane, ponieważ zawierają więcej tłuszczu. Oprócz produktów mlecznych można jeść także:

  • warzywa,
  • owoce,
  • produkty zbożowe (czyli pieczywo, musli, płatki owsiane i in.).
  • chude ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk, pstrąg strumienny),
  • drób (kurczaka, indyka, kaczkę).

Jadłospis może być więc bardzo urozmaicony. Ważne, aby do każdego posiłku jeść jogurt. Natomiast należy zrezygnować z mięsa (zwłaszcza czerwonego) i tłustych ryb (np. łososia, śledzia, makreli).

Dieta jogurtowa – przykładowe śniadania

W śniadaniu koniecznie powinien się znaleźć jogurt, który usprawni przemianę materii i pomoże pozbyć się zalegających w układzie trawiennym złogów. Jako śniadanie można zjeść:

  • wafle ryżowe i jogurt naturalny z wkrojonymi kawałkami świeżych owoców, np. bananów;
  • jogurt naturalny z naturalnymi płatkami musli i grejpfrut;
  • jogurt z płatkami owsianymi i banan;
  • kanapka z chudą szynką, zrobiona na chrupkim pieczywie i jogurt.

Dieta jogurtowa – przykładowe obiady

Obiad w każdej diecie powinien być sycący, ponieważ to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Niezależnie od tego, co się przygotuje na główne danie, nie można zapominać o jogurcie. Przykładowym obiadem może być:

  • gotowana na parze pierś z kurczaka i jogurt naturalny z ziołami;
  • kasza jaglana z upieczonym bez tłuszczu filetem rybnym i jogurt,
  • warzywa gotowane na parze i jogurt.

Jogurt można wykorzystać jako lekki dressing, dodając do niego ulubione przyprawy. Żeby nadać mu słony smak, lepiej wykorzystać sos sojowy zamiast soli, ponieważ nie podnosi niebezpiecznie ciśnienia krwi.

Dieta jogurtowa – przykładowa kolacja

W kolacji główną rolę powinien grać także jogurt, ale można go miksować z innymi produktami. Ciekawą propozycją jest np.:

  • jogurt naturalny wymieszany z sokiem warzywnym (najlepiej świeżym, zrobionym w sokowirówce lub wyciskaczu);
  • jogurt naturalny wymieszany z drobno pokrojoną papryką i posiekaną natką pietruszki;
  • kanapka na razowej bułce z szynką polana jogurtem wymieszanym ze sprasowanym czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
Reklama

Choć dieta może wydawać się monotonna, jogurt można przemycać w różnej formie – sosów, dressingów lub deseru. Ostatecznie dieta trwa tylko dwa tygodnie, a jej efekty są naprawdę imponujące. Możliwość zrzucenia kilku kilogramów jest warta chwilowej monotonii w jadłospisie.

Reklama
Reklama
Reklama