rowerzyści
©Dmytro Titov/Fotolia.com
Styl życia

Profilaktyka przeciwmiażdżycowa: dieta i aktywność fizyczna

Miażdżyca (arterioskleroza) to groźna choroba układu krążenia, która najczęściej występuje po 35. roku życia. Atakuje częściej mężczyzn, niż kobiety. Nadwaga, palenie tytoniu i picie alkoholu oraz dieta obfita w nasycone tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zwiększają jej ryzyko.

Miażdżyca (arterioskleroza) to groźna choroba układu krążenia, która najczęściej występuje po 35. roku życia. Atakuje częściej mężczyzn, niż kobiety. Nadwaga, palenie tytoniu i picie alkoholu oraz dieta obfita w nasycone tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zwiększają jej ryzyko.

Miażdżyca rozwija się bezobjawowo. Jest uwarunkowana genetycznie. Najczęstszym jej powikłaniem jest zawał serca. Inne groźne dla zdrowia i życia następstwa blaszki miażdżycowej to: niewydolność nerek, przewlekłe niedokrwienie jelit, udar mózgu oraz przewlekłe niedokrwienie kończyn dolnych grożące amputacją.

Czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia miażdżycy

Miażdżyca jest procesem postępującym latami. Jej pierwsze objawy najczęściej są zauważalne po 50. roku życia. W grupie ryzyka narażonej na wystąpienie poważnych zmian miażdżycowych znajdują się:

  • osoby z nadciśnieniem tętniczym,
  • mężczyźni,
  • kobiety po menopauzie,
  • cukrzycy,
  • osoby, których członkowie rodziny cierpieli z powodu miażdżycy,
  • osoby otyłe,
  • palacze,
  • osoby nadużywające alkoholu,
  • osoby cierpiące na dyslipidemię, czyli nieprawidłowe stężenie cholesterolu w surowicy krwi,
  • osoby stosujące dietę bogatą w tłuszcz,
  • osoby nieaktywne fizycznie.

Współwystępowanie dwóch lub więcej czynników, powinno skłonić do wykonania kompleksowych badań.

Dieta stosowana w miażdżycy

Miażdżyca jest chorobą, której rozwój można opóźnić lub znacznie złagodzić jej objawy. Najskuteczniejszą profilaktyką tego typu schorzeń, jest zbilansowana dieta i aktywny tryb życia. Zadanie diety przeciwmiażdżycowej to utrzymanie poziomu cholesterolu na optymalnym poziomie przy jednoczesnym zapewnieniu organizmowi wszystkich składników odżywczych. W tym celu warto włączyć do jadłospisu następujące produkty:

  • mleko i jego chude przetwory,
  • chude mięso, w tym również mięso ryb, przygotowywane na parze, gotowane lub pieczone,
  • tłuszcze roślinne,
  • kasze,
  • płatki,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • warzywa i owoce – warzyw można jeść nawet 2 kg dziennie.

Jednocześnie konieczne jest wyeliminowanie białego pieczywa, słodyczy i słodzonych napojów oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą stężenie cholesterolu we krwi. Są one zawarte głównie w tłustym mięsie, smalcu, słoninie, maśle i serach żółtych.

Nienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte m. in. w: oleju słonecznikowym, oliwie z oliwek, oleju kukurydzianym i sojowym, oleju rzepakowym, oleju lnianym, oleju z ryb morskich oraz orzechach włoskich, utrzymują prawidłowe stężenie cholesterolu w organizmie oraz zmniejszają ryzyko zakrzepów. Jako przykład modelowego żywienia przeciwmiażdżycowego wskazywana jest kuchnia śródziemnomorska.

Aktywność fizyczna jako profilaktyka miażdżycy

Nadwaga i siedzący tryb życia sprzyjają powstawaniu blaszek miażdżycowych i włóknieniu arterii. Palenie tytoniu oraz picie alkoholu dodatkowo zwiększają ryzyko wystąpienia powikłań towarzyszących procesowi miażdżycowemu. Zbilansowana dieta, redukcja nadwagi i umiarkowany ruch mogą znacznie opóźnić procesy zwyrodnieniowe. Ćwiczenia, które są najskuteczniejszą profilaktyką w schorzeniach układu krwionośnego, to:

  • energiczne spacerowanie,
  • jazda na rolkach,
  • jazda na rowerze,
  • gra w tenisa lub badmintona,
  • aerobik,
  • taniec towarzyski,
  • pływanie,
  • bieganie.

Każdego rodzaju aktywność należy dostosować do własnych predyspozycji, zainteresowań i kondycji. Najważniejsza jest regularność. Systematyczny trening wykonywany 3-4 razy w tygodniu przynosi bardzo dobre efekty.

stetoskop i serce
© jarun011/Fotolia.com
Styl życia
Statyny: wskazania i przeciwwskazania do stosowania oraz korzyści i skutki uboczne
Statyny zmniejszają poziom cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu). Są włączane do terapii po wykonaniu badań krwi i wykryciu wysokiego stężenia cholesterolu.

Statyny zmniejszają poziom cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu). Są włączane do terapii po wykonaniu badań krwi i wykryciu wysokiego stężenia cholesterolu.   Najważniejsza w profilaktyce miażdżycy i innych chorób serca jest dieta zawierająca m.in. zdrowe, nienasycone tłuszcze, np. te zawarte w tłustych rybach i orzechach. Jedzenie grejpfrutów i picie soku z tych owoców, podwyższa poziom statyn we krwi. Może też zwiększyć ryzyko pojawienia się skutków ubocznych. Jeśli zmiana diety nie obniży cholesterolu, z pomocą mogą przyjść leki lub zioła obniżające jego poziom. Decyzję o podawaniu statyn podejmuje lekarz. Działanie statyn U osób, które przyjmują statyny, wątroba wytwarza mniejszą ilość cholesterolu. Oprócz tego leki zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca, zapobiegając pękaniu blaszek miażdżycowych . Mają też działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.   Statyny działają na zasadzie blokady dla enzymu, który jest odpowiedzialny za łączenie cząstek cholesterolu i białek transportujących go. Ponadto statyny wychwytują zły cholesterol i przenoszą go do wątroby. Wątroba natomiast usuwa cholesterol LDL z organizmu. Przyjmowanie statyn zmniejsza poziom złego cholesterolu o 18-55% oraz stężenie trójglicerydów o 7-30%. Leki te zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL o 5-15%. Długotrwałe przyjmowanie statyn przez osoby zagrożone kamicą żółciową zmniejsza ryzyko pojawienia się kamieni. Statyny ograniczają również ryzyko wystąpienia udaru mózgu.   Najbardziej znane badania na temat statyn to np. WOSCOPS przeprowadzone przez West of Scotland Coronary Prevention Study Group ( zobacz badania ) i badania Scandinavian Simvastatin Survival Study, tzw. 4S ( zobacz badania ). Kto może stosować statyny, a kto powinien ich unikać? Statyny są podawane osobom, u których została rozpoznana choroba...

Kobieta siedząca na ławce
Pixabay/RyanMcGuire/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Miażdżyca. Poznaj najczęstsze objawy miażdżycy
Miażdżyca, czyli arterioskleroza to choroba, która polega na stwardnieniu naczyń krwionośnych i pogrubieniu ich wewnętrznej warstwy. Objawy miażdżycy ujawniają się dopiero, gdy dochodzi do uszkodzenia narządów, np. mózgu, serca, nerek. Nieleczona miażdżyca może doprowadzić do poważnych chorób: udaru mózgu, zawału serca bądź konieczności amputacji kończyny.

Miażdżyca, czyli arterioskleroza to choroba, która polega na stwardnieniu naczyń krwionośnych i pogrubieniu ich wewnętrznej warstwy. Objawy miażdżycy ujawniają się dopiero, gdy dochodzi do uszkodzenia narządów, np. mózgu, serca, nerek. Nieleczona miażdżyca może doprowadzić do poważnych chorób: udaru mózgu, zawału serca bądź konieczności amputacji kończyny. Przyczyny miażdżycy U zdrowego człowieka tętnice przypominają elastyczne rurki. Z czasem stają się twardsze, zaczyna się na nich osadzać tłuszcz, białko i sole wapienne. Dieta uboga w błonnik i brak ruchu prowadzą do powstania złogów (blaszki miażdżycowej) w tętnicach, na skutek czego krew nie może swobodnie przepływać. Prowadzi to do niedotlenienia serca. Kiedy tętnice zwężą się o połowę lub więcej, mamy do czynienia z miażdżycą. Cukrzyca i nadciśnienie tętnicze sprzyjają powstaniu miażdżycy. Miażdżyca – oznaki problemu z tętnicami Na początku choroby, miażdżyca nie daje wyraźnych sygnałów. W kolejnych stadiach miażdżycy chorzy skarżą się na częste odczuwanie zmęczenia, ból nóg, gorsze zapamiętywanie i trudność w skoncentrowaniu się. Miażdżycy tętnic mózgu (tętnic szyjnych) towarzyszą dodatkowo bóle i zawroty głowy , zaburzenia czucia, zmiany osobowości, spowolnione myślenie, kłopoty z mówieniem, a czasami nawet utrata przytomności i porażenia (niedowład części ciała np. nóg). Zwężenie tętnic kręgowych doprowadza do kłopotów z zachowaniem równowagi, bólów głowy, podwójnego widzenia, kłopotów z oddychaniem, a nawet śpiączki. W przypadku miażdżycy tętnic dolnych pojawia się bladość, uczucie chłodu, ból łydek i ud, drętwienie palców i kończyn – zwłaszcza w nocy. Niedokrwienie jelit wywołuje bóle brzucha, ubytek masy...

Dziewczyna pokazuje przyrząd do mierzenia cukru.
©Photographee.eu/Fotolia
Styl życia
Profilaktyka cukrzycy – zdrowa dieta, utrzymanie prawidłowej wagi i ruch
Profilaktyka cukrzycy polega na utrzymywaniu prawidłowej wagi, zrezygnowaniu z palenia tytoniu oraz przestrzeganiu zasad zdrowej diety. Cukrzyca jest chorobą nieuleczalną.

Profilaktyka cukrzycy polega na utrzymywaniu prawidłowej wagi, zrezygnowaniu z palenia tytoniu oraz przestrzeganiu zasad zdrowej diety. Cukrzyca jest chorobą nieuleczalną.   Podczas leczenia cukrzycy podawanie są zastrzyki z insuliny (w przypadku cukrzycy typu 1). Diabetyk musi stale przestrzegać radykalnej diety cukrzycowej i kontrolować poziomu cukru we krwi (cukrzyca typu 2). Leczenie cukrzycy jest procesem długotrwałym i wymagającym systematyczności. Profilaktyka cukrzycy – utrzymanie prawidłowej wagi, regularny wysiłek fizyczny Jednym z działań profilaktycznych cukrzycy jest utrzymywanie prawidłowej wagi. Wielu diabetyków to osoby z otyłością. Nadwaga zwiększa ryzyko zachorowań na cukrzycę typu 2. Ważną rolę odrywa także aktywność fizyczna. Systematyczne ćwiczenia indywidualnie dopasowane do preferencji ćwiczącego lub regularne spacery dotlenią organizm, poprawią ukrwienie i pomogą utrzymać prawidłową wagę . Profilaktyka cukrzycy to także zdrowa dieta Tłuste i słodkie posiłki należy zastąpić pokarmami bogatymi w błonnik , witaminy i minerały. Dieta w cukrzycy powinna zawierać duże ilości owoców i warzyw (szczególnie zielonych – sałata, brokuł, kapusta), które oprócz minerałów i witamin są także źródłem flawonoidów – przeciwutleniaczy i barwników. Flawonoidy stymulują produkcję insuliny i hamują proces glikacji – łączenia białek z glukozą. W diecie cukrzycowej znaleźć powinny się także otręby , ryby , ciemny ryż, ciemne pieczywo i chude mięsa. Czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowań na choroby naczyniowo-sercowe jest również palenie papierosów. W profilaktyce cukrzycy zalecane jest zrezygnowanie z palenia tytoniu oraz ograniczenie spożycia napojów alkoholowych. W grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę są osoby po 45. roku życia, dlatego po przekroczeniu tego wieku, należy regularnie wykonywać badania krwi. ...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner