Obiad w kwadrans – tuńczyk z makaronem
Tuńczyk jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Poza tym dostarcza organizmowi dużo białka, dzięki czemu jest tak lubiany przez osoby na diecie wysokobiałkowej. W dodatku dania z tuńczykiem można przygotować w kwadrans. Poznaj trzy przepisy na przepyszny obiad w 15 minut.
Tuńczyk jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Poza tym dostarcza organizmowi dużo białka, dzięki czemu jest tak lubiany przez osoby na diecie wysokobiałkowej. W dodatku dania z tuńczykiem można przygotować w kwadrans. Poznaj trzy przepisy na przepyszny obiad w 15 minut.
Przyrządzając dania z tuńczykiem warto zwrócić uwagę, jaką dokładnie rybę kupujesz. Bardzo rozdrobiony w dodatku w zalewie wodnej będzie zawierał mniej tłuszczu, ale będzie uboższy także o składniki odżywcze.
Makaron z tuńczykiem
Składniki:
- 20 dag makaronu typu penne,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 2 łyżki oleju lnianego,
- świeża pietruszka,
- pestki dyni.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 10 minut).
2. Odsącz tuńczyka i dodaj do ostudzonego makaronu.
3. Dodaj olej lniany i pestki dyni.
4. Na wierzchu posyp świeżą pietruszką.
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
Składniki:
- 15 dag makaronu ryżowego,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 40 dag świeżego szpinaku,
- kilka zielonych oliwek i rzodkiewek,
- 2 ząbki czosnku,
- gałka muszkatołowa,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 5 dag startego żółtego sera.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj makaron według przepisu na opakowaniu (makaron ryżowy zazwyczaj zalewa się wrzątkiem i odcedza po 2-3 minutach).
2. Rozgrzej na patelni masło i oliwę, smaż przez około 3 minuty posiekany czosnek i obgotowany wcześniej szpinak (jeśli używasz mrożonego szpinaku, nie musisz go wcześniej gotować).
3. Dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka.
4. Drobno pokrój rzodkiewkę i oliwki, dodaj do sosu.
5. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem.
6. Po wyłożeniu na talerz, posyp na wierzchu startym serem.
Spaghetti z tuńczykiem
Składniki:
- makaron do spaghetti,
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- 4 pomidory,
- 2 cebule,
- 3 łyżki masła,
- 4 łyżki oleju,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu (około 12-13 minut).
2. Obraną cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
3. Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Pokrój na małe kawałki i dodaj do cebuli.
4. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i dodaj do pomidorów.
5. Warzywa dopraw przyprawami i duś na małym ogniu około 10 minut, po czym zdejmij z ognia.
6. Odsącz tuńczyka z zalewy i dodaj go do powstałego sosu.
7. Wymieszaj ugotowany makaron z sosem.
Smacznego!
- Zobacz 3 przepisy na szybki i zdrowy obiad, który wyczarujesz z niewielkiej liczy składników.
- Przy ograniczonych zasobach składników też możesz przygotować szybki i zdrowy obiad.