Reklama

Tuńczyk jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Poza tym dostarcza organizmowi dużo białka, dzięki czemu jest tak lubiany przez osoby na diecie wysokobiałkowej. W dodatku dania z tuńczykiem można przygotować w kwadrans. Poznaj trzy przepisy na przepyszny obiad w 15 minut.

Reklama

Przyrządzając dania z tuńczykiem warto zwrócić uwagę, jaką dokładnie rybę kupujesz. Bardzo rozdrobiony w dodatku w zalewie wodnej będzie zawierał mniej tłuszczu, ale będzie uboższy także o składniki odżywcze.

Makaron z tuńczykiem

Składniki:

  • 20 dag makaronu typu penne,
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 2 łyżki oleju lnianego,
  • świeża pietruszka,
  • pestki dyni.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 10 minut).

2. Odsącz tuńczyka i dodaj do ostudzonego makaronu.

3. Dodaj olej lniany i pestki dyni.

4. Na wierzchu posyp świeżą pietruszką.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem

Składniki:

  • 15 dag makaronu ryżowego,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 40 dag świeżego szpinaku,
  • kilka zielonych oliwek i rzodkiewek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 5 dag startego żółtego sera.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj makaron według przepisu na opakowaniu (makaron ryżowy zazwyczaj zalewa się wrzątkiem i odcedza po 2-3 minutach).

2. Rozgrzej na patelni masło i oliwę, smaż przez około 3 minuty posiekany czosnek i obgotowany wcześniej szpinak (jeśli używasz mrożonego szpinaku, nie musisz go wcześniej gotować).

3. Dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka.

4. Drobno pokrój rzodkiewkę i oliwki, dodaj do sosu.

5. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem.

6. Po wyłożeniu na talerz, posyp na wierzchu startym serem.

Spaghetti z tuńczykiem

Składniki:

  • makaron do spaghetti,
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 4 pomidory,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu (około 12-13 minut).

2. Obraną cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.

3. Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Pokrój na małe kawałki i dodaj do cebuli.

4. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i dodaj do pomidorów.

5. Warzywa dopraw przyprawami i duś na małym ogniu około 10 minut, po czym zdejmij z ognia.

6. Odsącz tuńczyka z zalewy i dodaj go do powstałego sosu.

7. Wymieszaj ugotowany makaron z sosem.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama