Sos śmietanowy – na ciepło i na zimno
Makaron w sosie śmietanowym to szybkie i proste danie, z którym bez problemu poradzi sobie większość osób. Jednak na makaronie nie kończy się zastosowanie sosu śmietanowego, który może być przyrządzany na zimno i na ciepło. Sos śmietanowy do makaronu powinien być ciepły i mieć kremową konsystencję.
Makaron w sosie śmietanowym to szybkie i proste danie, z którym bez problemu poradzi sobie większość osób. Jednak na makaronie nie kończy się zastosowanie sosu śmietanowego, który może być przyrządzany na zimno i na ciepło. Sos śmietanowy do makaronu powinien być ciepły i mieć kremową konsystencję.
Podstawowy przepis na sos śmietanowy na ciepło
Składniki:
- 25 dag makaronu,
- szklanka śmietany 18%,
- pół szklanki bulionu (możesz go zrobić z kostki rosołowej),
- pół szklanki mąki pszennej,
- pietruszka, koperek,
- szczypta soli i pieprzu.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Podgrzej bulion.
2. Dodaj do niego szklankę śmietany i gotuj na małym ogniu.
3. W osobnym naczyniu wymieszaj na gładką masę pół szklanki wody z mąką. Możesz wodę z mąką dać do słoika, zakręcić i intensywnie nim potrząsać, by nie zostawić grudek.
4. Wlej wymieszaną mąkę z wodą do sosu, nadaj gotując.
5. Dodaj posiekaną pietruszkę i koperek.
6. Przypraw pieprzem i solą,
7.Wymieszaj z makaronem.
Makaron w sosie śmietanowym z serem
Nie jest to jedyny przepis na sos śmietanowy do makaronu. Inny wariant sosu śmietanowego na ciepło, bardziej kaloryczny, przygotowuje się z dodatkiem sera.
Składniki:
- 25 dag makaronu,
- szklanka śmietany 30%,
- 1 łyżka masła,
- starty żółty ser (np. gouda),
- pietruszka,
- szczypta soli i pieprzu.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Roztop masło na patelni.
3. Cały czas mieszając, dodaj do masła śmietanę.
4. Dodaj starty żółty ser, gdy się rozpuści zdejmij sos z ognia.
5. Dopraw solą i pieprzem.
6. Wyłóż makaron na talerz, polej sosem i udekoruj świeżą natką pietruszki.
Makaron w sosie śmietanowym z szynką
Sos śmietanowy do makaronu świetnie łączy się z mięsami, na przykład z szynką.
Składniki:
- 25 dag makaronu,
- 10 dag szynki,
- 1 cebula,
- szklanka śmietany 18% (możesz użyć śmietanki 30%, sos będzie delikatniejszy),
- 1 łyżka sera mascarpone,
- 1 łyżka oleju,
- kilka pieczarek,
- bazylia, kolendra, pietruszka, koperek,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Zeszklij na oleju cebulę.
3. Szynkę pokrój w cienkie paski, a grzyby w plasterki. Dodaj do cebuli.
4. Gdy szynka się zrumieni, dodaj drobno posiekany czosnek.
5. Dopraw solą i pieprzem.
6. Wlej śmietanę i podgrzewaj razem.
7. Wymieszaj razem z ugotowanym makaronem.
8. Posyp posiekaną zieleniną.
Ten sam sos śmietanowy na ciepło można wykorzystać do innych potraw – z ryżem, kaszą, kurczakiem lub do różnego typu zapiekanek. Jego inny wariant – sos śmietanowy na zimno, doskonale sprawdzi się jako dip do przekąsek lub dodatek do przystawek z ryb.
Sos śmietanowy na zimno
Składniki:
- 3 łyżki śmietany 12% (jeśli pilnujesz kalorii, zamiast śmietany użyj jogurtu naturalnego),
- 3 łyżki majonezu,
- 3 ząbki czosnku,
- koperek, pietruszka,
- szczypta soli i pieprzu.
Czas przygotowania: 5 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
2. Wymieszaj śmietanę z czosnkiem, majonezem i koperkiem i pietruszką.
4. Przed podaniem schłódź pół godziny w lodówce.
Smacznego!
- Grzyby to doskonały dodatek do placków ziemniaczanych. Polecamy przepis na placek po zbójnicku.
- Czy wiesz, że grzyby wybornie smakują smażone w panierce? Poznaj 4 smaczne przepisy na chrupiącą panierkę.
- W kuchni chętnie eksperymentujesz? Poznaj przygotowanie i właściwości twardnika japońskiego, czyli grzybów shitake.