Reklama

Makaron razowy dobrze smakuje w połączeniu zarówno z warzywami, jak i serami oraz z mięsem. A jest bogatszy w składniki odżywcze od makaronu białego.

Reklama

Przepis na makaron razowy ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • makaron razowy (200 g),
  • ser feta (100 g),
  • szpinak mrożony (150 g),
  • śmietana lub jogurt naturalny (1/4 szklanki),
  • czosnek (2 ząbki),
  • tłuszcz do smażenia,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Na tłuszczu zeszklić czosnek i dodać na patelnię szpinak, przykryć. Mieszać od czasu do czasu.
  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  • Gdy szpinak uzyska pożądaną konsystencję można dodać śmietanę lub jogurt i rozdrobniony ser feta. Po kilku minutach dodać przyprawy do smaku.
  • Odcedzony makaron można wymieszać z zawartością patelni.

Smacznego!

Przepis na makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, serem i warzywami

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty (200 g),
  • filet z kurczaka (jeden duży),
  • papryka (jedna duża),
  • cebula (jedna duża),
  • cukinia lub kabaczek (jeden średni),
  • ser mozzarella (20 g),
  • przyprawy do smaku wedle uznania: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, pieprz ziołowy,
  • tłuszcz do smażenia.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami. W wersji dietetycznej można ugotować go na parze, w wersji tradycyjnej podsmażyć na tłuszczu.
  • Makaron ugotować zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
  • Warzywa (cukinię, paprykę i cebulę) pokroić w kostkę, ser mozzarella może być pokrojony w paski.
  • Warzywa smażyć rozpoczynając od cukinii ze szczyptą soli, potem dodać można również paprykę i cebulę.
  • Odcedzony makaron połączyć z warzywami, dodać ser mozzarella i podgrzać jeszcze do momentu aż ser się roztopi.
  • Danie wyłożyć na talerz.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama