Dwa przepisy na dania z wykorzystaniem makaronu pełnoziarnistego
Makaron razowy dobrze smakuje w połączeniu zarówno z warzywami, jak i serami oraz z mięsem. A jest bogatszy w składniki odżywcze od makaronu białego.
Opublikowano: czwartek, 31 grudnia 2015 12:12
Reklama
Makaron razowy dobrze smakuje w połączeniu zarówno z warzywami, jak i serami oraz z mięsem. A jest bogatszy w składniki odżywcze od makaronu białego.
Reklama
Przepis na makaron razowy ze szpinakiem i serem feta
Składniki:
- makaron razowy (200 g),
- ser feta (100 g),
- szpinak mrożony (150 g),
- śmietana lub jogurt naturalny (1/4 szklanki),
- czosnek (2 ząbki),
- tłuszcz do smażenia,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Na tłuszczu zeszklić czosnek i dodać na patelnię szpinak, przykryć. Mieszać od czasu do czasu.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Gdy szpinak uzyska pożądaną konsystencję można dodać śmietanę lub jogurt i rozdrobniony ser feta. Po kilku minutach dodać przyprawy do smaku.
- Odcedzony makaron można wymieszać z zawartością patelni.
Smacznego!
Przepis na makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, serem i warzywami
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty (200 g),
- filet z kurczaka (jeden duży),
- papryka (jedna duża),
- cebula (jedna duża),
- cukinia lub kabaczek (jeden średni),
- ser mozzarella (20 g),
- przyprawy do smaku wedle uznania: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, pieprz ziołowy,
- tłuszcz do smażenia.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami. W wersji dietetycznej można ugotować go na parze, w wersji tradycyjnej podsmażyć na tłuszczu.
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
- Warzywa (cukinię, paprykę i cebulę) pokroić w kostkę, ser mozzarella może być pokrojony w paski.
- Warzywa smażyć rozpoczynając od cukinii ze szczyptą soli, potem dodać można również paprykę i cebulę.
- Odcedzony makaron połączyć z warzywami, dodać ser mozzarella i podgrzać jeszcze do momentu aż ser się roztopi.
- Danie wyłożyć na talerz.
Reklama
Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama