Śródziemnomorskie potrawy z owocami morza - przepis na paellę i tagliatelle z krewetkami
Owoce morza stanowią jeden z podstawowych składników kuchni śródziemnomorskiej. Największą popularnością cieszą się krewetki, kalmary i ośmiorniczki. Zestawiane są z ryżem, makaronami, kurczakiem, warzywami i owocami. Są również częstym dodatkiem do soczystych sałatek z kawałkami mango lub ananasa.
Owoce morza stanowią jeden z podstawowych składników kuchni śródziemnomorskiej. Największą popularnością cieszą się krewetki, kalmary i ośmiorniczki. Zestawiane są z ryżem, makaronami, kurczakiem, warzywami i owocami. Są również częstym dodatkiem do soczystych sałatek z kawałkami mango lub ananasa.
Kuchnia śródziemnomorska obfituje w owoce morza, ale jej podstawowymi składnikami są również ryby, oliwa z oliwek oraz świeże owoce (np. mango, granat, ananas) i warzywa. Owoce morza stanowią bogate źródło białka, witamin i minerałów. Dostarczają również kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie i zapewniają prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego.
Przepis na paellę z owocami morza, kurczakiem i chorizo
Składniki:
- 2 ½ szklanki bulionu drobiowego,
- 100 g mrożonych owoców morza (mieszanka z krewetek, ośmiorniczek, kalmarów),
- 100 g kiełbasy chorizo,
- 300 g mięsa z udek kurczaka,
- 100 g ryżu arborio,
- szczypta szafranu,
- ½ papryki czerwonej,
- ½ cebuli,
- ½ puszki krojonych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, ewentualnie słodkiej,
- 1 łyżka oliwy,
- ½ szklanki zielonego groszku (mrożonego).
Sposób przygotowania:
- Przygotuj patelnię o średnicy 25 cm.
- Zrób bulion, a następnie zagotuj go z dodatkiem szczypty szafranu.
- Rozmroź mieszankę owoców morza. Kiełbasę chorizo obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Podsmaż na patelni z dwóch stron na średnim ogniu. Podsmażone chorizo zdejmij z patelni i przełóż na talerz.
- Z podudzi usuń skórę. Mięso pokrój na kawałki (około 2 cm). Kurczaka przełóż na patelnię (po kiełbasie chorizo). Obsmażaj przez około 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Pod koniec smażenia, mięso przypraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż na talerz.
- Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj łyżkę oliwy i smaż około 5 minut, mieszając. Pod koniec smażenia do cebuli dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
- Do warzyw na patelni dodaj pokrojoną w paski paprykę. Wymieszaj. Smaż przez około 1 minutę. Dodaj pomidory z puszki i wędzoną (lub słodką) paprykę. Wymieszaj. Całość duś przez około 5 minut.
- Na patelnię dodaj kurczaka i chorizo. Wymieszaj i podgrzej. Dodaj suchy ryż. Ponownie wymieszaj i podgrzej.
- Do paelli wlej bulion. Gotuj przez 15 minut bez przykrycia. Nie mieszaj. Na wierzchu dania połóż rozmrożone owoce morza i zielony groszek. Zredukuj ogień i kontynuuj gotowanie przez 5 minut pod przykryciem.
Przepis na makaron z krewetkami w pomidorowym sosie
Składniki:
- 5 gniazdek makaronu tagliatelle,
- 125 ml gęstego przecieru pomidorowego,
- 12 mrożonych krewetek tygrysich (bez pancerzy),
- 60 ml białego wina wytrawnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku (posiekane),
- 50 ml śmietany kremówki,
- ½ czerwonej papryki (posiekanej),
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól morska i świeżo mielony pieprz czarny do smaku.
Sposób przygotowania:
- Krewetki rozmroź, umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem. Dodaj posiekany czosnek i paprykę. Warzywa smaż przez chwilę (ok. 15 sekund) na małym ogniu do zarumienienia czosnku. Dodaj przecier pomidorowy, wino, sól i pieprz. Całość gotuj około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut. Odsącz.
- Na patelnię z przygotowanym sosem pomidorowym wyłóż krewetki oprószone solą. Gotuj na średnim ogniu po 1 minucie na każdą stronę.
- Zmniejsz ogień. Dodaj śmietanę kremówkę i natkę pietruszki. Gotuj, cały czas mieszając (przez około 15 sekund).
- Na patelnię z krewetkami i sosem wyłóż ugotowany i odsączony makaron. Wymieszaj.