Przepis na karminadle, czyli kotlety mielone po śląsku
Karminadle można przygotować w niecałe pół godziny. Wystarczy trochę mięsa mielonego, odrobina cebulki, jajko i trochę przypraw.
Karminadle można przygotować w niecałe pół godziny. Wystarczy trochę mięsa mielonego, odrobina cebulki, jajko i trochę przypraw.
Karminadle, inaczej karbinadle lub kardinadle, to potrawa kuchni śląskiej. Są to kotlety mielone wyrabiane z mięsa wieprzowego. Podaje się je razem z ziemniaczanym puree, kaszą lub ryżem. Mogą być również jedzone po pokrojeniu w plastry, na zimno, z chlebem lub bułkami. Karminadle w przeszłości były daniem pojawiającym się na stołach Ślązaków jedynie od święta.
Śląskie karminadle
Pomysł na pyszne kotleciki z mięsa mielonego z dodatkiem cebulki. Idealne na niedzielny obiad dla całej rodziny.
Potrzebujesz:
- patelni,
- maszynki do mielenia mięsa.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki,
- 1 jajko,
- pół cebuli,
- pół bułki,
- olej rzepakowy (do smażenia),
- bułka tarta (do obtaczania),
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwy
Wskazówki: Podawaj z ziemniaczanym puree i gotowaną marchewką.
Sposób przygotowania:
- Mięso z łopatki zmiel w maszynce.
- Kawałek bułki namocz w wodzie.
- Do mięsa dodaj jajko.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Odsącz bułkę z wody.
- Dodaj cebulę i bułkę do mięsa.
- Całość ugniataj przez kilka minut.
- Z mięsa uformuj kotleciki.
- Obtocz z obu stron w bułce tartej.
- Nagrzej na patelni olej rzepakowy.
- Smaż kotlety z obu stron na złocisty kolor. Gotowe.
- Strogonow to pikantna, mięsna zupa, bez której trudno wyobrazić sobie np. wesela. Zrezygnuj wołowiny i razem z nami przygotuj zupę strogonow z kurczakiem.
- Kabaczki są zdrowe i bardzo proste w przygotowaniu. Zobacz, jak zrobić faszerowane kabaczki.
- Masz ochotę na nietypową pizzę? Zamiast tradycyjnego ciasta, wykorzystaj ciasto francuskie. Przygotujesz obiad w kwadrans!